Skip to main content
ASA Bolnica

Pandemija neaktivnosti i kako je liječiti

Živjeti zdravo i paziti na svoje tijelo, bez obzira koliko se teško činilo, prilično je jednostavan posao. Birati zdravije namirnice, piti dovoljno tekućine i u dnevnu rutinu uključiti malo (ili malo više) fizičke, provjeren je recept koji, bez sumnje, daje velike i sjajne rezultate. 

Ako ste na samom početku ovog teksta odmahnuli glavom i počeli smišljati izgovore zašto biste radije preskočili dio sa fizičkom aktivnošću, odmah ćemo vas zaustaviti i razbiti mit o teškim i napornim vježbama, jer korisna fizička aktivnost ne podrazumijeva uvijek dizanje teških tegova ili stotine trbušnjaka, fizička aktivnost je bilo koja aktivnost uz koju je vaše tijelo u pokretu. 

Vjerujemo da ste svakodnevno, iz različitih izvora, bombardovani informacijama i tekstovima o važnosti tjelovježbe, kako vas, tako i vama dragih mališana. Najnovija istraživanja pokazuju da broj djece koja upražnjavaju fizičke aktivnosti u dobi od 9-13 godina iznosi 77 posto, dok srednjoškolci žive dosta statično i tek 29 posto njih je fizički aktivno. U nekim zemljama se manjak tjelesne aktivnosti počela označavati kao „pandemija neaktivnosti“. Nažalost, to je kod djece dovelo do pojave mnoštva bolesti koje su u prošlosti bile rezervisane isključivo za odrasle. Bolesti poput moždanih udara, kardiovaskularnih oboljenja, povećanja holesterola, nivoa šećera u krvi i mnoge druge, uslijed sjedilačkog načina života, provođenja vremena ispred ekrana, postale su svakodnevnica mališanima širom svijeta. Gojaznost da i ne spominjemo. A znamo da rutine i navike kojima ih naučimo dok su mali postaju dio njihove svakodnevnice u odraslom dobu. I baš kao što je naš zadatak da ih naučimo da koriste toalet, samostalno se oblače i objeduju, tako je do nas hoćemo li i na koji način uključiti tjelovježbu u našu, a samim tim i njihovu rutinu.

Koliko aktivnosti nam je zaista dovoljno?

Postoje neka univerzalna pravila o količini aktivnosti koja bi zadovoljila potrebe djece i odraslih, pa tako istraživanja pokazuju da djeca moraju biti aktivna minimalno 60 minuta dnevno, dok je ta brojka malo bezbolnija za odrasle i iznosi otprilike 150 minuta sedmično. No, izazovi koje nam donosi užurbana svakodnevnica često nas navedu da tražimo dodatno vrijeme za završavanje osnovnih obaveza i da odustanemo od vježbanja, pa ako bismo ipak željeli birati zdraviji način života, iako možda u određenom periodu nemamo vremena za to, najjednostavnije se voditi parolom „Sjedi manje, kreći se više“. Šta to znači? 

Jednostavno je. Umjesto lifta, koristimo stepenice. Umjesto dugometražne kafe s prijateljicom u ljetnoj bašti, odaberimo šetnju u obližnjem parku. Umjesto automobilom, na sastanak se, bar jednom sedmično, uputimo pješke. Zvuči jednostavno, zar ne?

Prijedlozi zajedničkih aktivnosti

Osim upisivanja sebe i djeteta na grupni ili individualni trening na kojima su jednako zastupljene aerobne i vježbe snage (što je svakako odlična ideja i najjednostavnije rješenje ovog izazova), brojni su načini da ostanete aktivni, uradite nešto dobro za sebe i svoje zdravlje, dobro se zabavite i dodatno povežete sa svojim djetetom. 

Donosimo vam nekoliko prijedloga koje možete svakodnevno koristiti te modificirati u skladu sa navikama i potrebama vaše porodice. 

Ples

Nakon ručka, skratite vrijeme odmaranja i izležavanja pred TV-om, pustite omiljenu pjesmu i zaplešite sa svojim mališanima. Osim što ćete se odlično zabaviti, spriječit ćete potencijalnu žgaravicu, koja se može pojaviti u želucu ako prilegnete poslije ručka.

Hod po zamišljenoj crti

Ruke iza leđa, noga pored noge. Zadatak je da zamislite liniju ispred sebe i krećete se laganim koracima od početka do kraja. Odlična vježba za testiranje balansa, a gubi onaj ko siđe s crte. 

Frizbi, Aberećke abertude, igra skrivača, košarka…

Sve jednostavne igre koje smo mi igrali kao djeca u obližnjim parkovima, bez obzira koliko nam to nestvarno zvučalo, zabavit će i naše mališane. Odgovorno roditeljstvo nije jednostavan posao, a u vremenima svih dostupnih modernih tehnologija, još je teže vratiti se tradicionalnim načinima zabave, no, uz vaše aktivno učešće i želju da djetetu približite nešto u čemu ste i sami uživali kao mali, rezultati sigurno neće izostati.

Vožnja bicikla

Ovo je jedna od najboljih tjelovježbi, jer vam osigurava višestruku korist - osim boravka na čistom zraku, vožnjom bicikla zatežete i oblikujete tijelo, sagorijevate kalorije, ubrzavate metabolizam te radite i sjajnu stvar za vaša pluća. Naime, zbog ubrzanog srčanog ritma, vožnjom bicikla vrši se pritisak na pluća, pa ona pumpaju više zraka čime se poboljšava sposobnost pluća da ispunjavaju svoju osnovnu funkciju, odnosno da koriste kiseonik. 

Planinarenje

Još jedna aktivnost koju nije potrebno dodatno objašnjavati jer benefite koje nam osigurava boravak u prirodi teško da bilo šta može zamijeniti. Planinski zrak poboljšava imunitet, jača vaše tijelo i čini ga izdržljivijim, a posebno se preporučuje osobama s lošom krvnom slikom, kardiovaskularnim problemima, reumatizmom, kožnim oboljenjima te oboljenjima živčanog sistema. Naša zemlja blagoslovljena je prekrasnim prirodnim ljepotama koje trebamo čuvati i maksimalno iskoristiti u svrhu poboljšanja našeg zdravlja, a samim tim i kvalitete života. 

Preskakanje konopca, hulahop…

Aktivnosti za koje vam nije potreban veliki budžet, no korist koju one donose je ogromna. Ovo su tjelovježbe koje su, dok ste dijete, vrlo zabavne, a ako ste odrasli onda prerastaju u odličan kardio trening,  pa ako ih niste savladali kao mali, vrijeme je za učenje novih vještina. 

Brojni su načini uz pomoć kojih vi, a i vaši mališani, možete biti aktivni i bez odlaska u teretanu (ako već nemate dovoljno vremena za to). Uz ohrabrenje roditelja i njihovo predstavljanje tjelovježbe kao nečega u čemu treba uživati,  djeci sigurno neće biti problem odvojiti malo vremena za trening. Mijenjanje navika, pozitivan pogled na tjelovježbu, podrška i pomoć roditelja pri odabiru prave fizičke aktivnosti djeci će donijeti dugoročnu korist i pretvorit će ih u ljubitelje zdravih životnih navika. 

A šta će roditelji dobiti zauzvrat? 

Osim zdravog djeteta i sopstvenog naleta energije, brojne su povlastice koje donose tjelovježba i dobra kondicija. Vitka linija, ubrzan metabolizam, zdravije kosti, smanjen rizik od osteoporoze, osteopenije, zdraviji kardiovaskularni sistem te mladalački izgled samo su neke od rezultata koji će biti primjetni već nakon nekoliko sedmica.