Skip to main content
ASA Bolnica

Kako se nositi sa trudničkom nesanicom?

Trudnoća je jedno od najljepših putovanja u životu svake žene, no drugo stanje vrlo često dolazi s ne baš ugodnim pratiocem: nesanicom. Hormonalne promjene, fizička neugoda zbog dobivenih kilograma i tjeskoba zbog straha od poroda mogu pridonijeti besanim noćima. 

Čitajte pažljivo, jer ćemo u narednim redovima pokušati pojasniti zbog čega sve može doći do nesanice tokom blaženog stanja, a razumijevanje tih faktora svim trudnicama može biti od velike pomoći da bolje shvate stanje u kojem se nalaze, upoznaju svoje tijelo i pomognu sebi da lakše utonu u što mirniji san. Jer ipak odmaraš za dvoje, zar ne?

Razlog 1. - promjene na tijelu

Tokom trudnoće, tijelo prolazi kroz različite promjene koje najčešće poremete tvoje redovne obrasce spavanja, ali i općenitog funkcionisanja. Tvoj stomak raste što ti otežava da pronađeš adekvatan položaj u kojem bi mogla utonuti u san. Dodamo li tome žgaravicu, glad, učestalije mokrenje, nervozu, bolove u leđima i ostale vjerne pratioce trudnoće, dobivamo siguran recept za neprospavanu noć i hronični umor.

Razlog 2. – novo tromjesečje, novi izazov 

Svako novo tromjesečje u trudnoći sa sobom nosi nove promjene na tijelu, a samim time i nove izazove. Jako je važno razumjeti sve promjene kroz koje prolazi tvoje tijelo i prilagođavati sve, pa i svoju rutinu spavanja, svakoj novoj fazi. U prvom tromjesečju hormonske promjene mogu uzrokovati pretjeranu pospanost. S tom pojavom se najjednostavnije možeš izboriti tako što se potrudiš da sebi osiguraš jednu popodnevnu dremku. Koliko popodnevni odmor treba trajati? Zavisi od tvojih želja, potreba, ali i količine umora koji osjećaš. 

Drugo tromjesečje obično donosi dugoočekivano olakšanje od umora s kojim si se suočavala na početku trudnoće. Međutim, to je i vrijeme kada rast bebe može početi stvarati neugodu. Korištenje trudničkih jastuka koji služe za podupiranje trbuha i leđa može ti pomoći da pronađeš udoban položaj za spavanje.

Treće tromjesečje često je najizazovnije za spavanje. Bebina veličina i pokreti, zajedno s tjeskobom i strahom oko nadolazećeg poroda, mogu uzrokovati značajne probleme sa snom. 

Uvođenje rutine spavanja, kao što je odlazak na počinak u isto vrijeme nakon tuširanja (preporučljivo je toplom vodom jer se na taj način mišići opuštaju), čitanja, slušanja opuštajuće muzike ili ostalih metoda koje inače koristiš za opuštanje, prvi su koraci za kvalitetan san. Redovna rutina prije odlaska na spavanje može biti ključna karika za putovanje u carstvo snova jer, praćenjem istih koraka prije spavanja, tijelo uči kada je vrijeme za spavanje.

Jedan od razloga za nesanicu može biti i manjak fizičke aktivnosti tokom dana, jer kada osoba nije umorna, teže joj je zaspati, a redovna tjelesna aktivnost dokazano može potaknuti bolji san. Zbog toga se preporučuje bavljenje sportom, odnosno blaga tjelovježba kako bi se potrošio višak dnevne energije. Međutim, važno je posavjetovati se sa svojim ljekarom prije započinjanja bilo kakve nove rutine vježbanja ili opuštanja tokom trudnoće.

Prirodni načini za samopomoć 

Postoji nekoliko prirodnih lijekova i tehnika opuštanja koje ti mogu pomoći u borbi protiv nesanice tokom trudnoće. To uključuje jogu, meditaciju i aromaterapiju. Toplo mlijeko s kakaom ili biljni čaj također mogu imati umirujući učinak. Preporučljivo je i u spavaćoj sobi kreirati opuštajuću atmosferu, pustiti nježnu muziku, na prozore staviti tamne zavjese kako ti ne bi smetala ulična rasvjeta, te izbjegavati elektroničke uređaje barem sat vremena prije spavanja, jer plavo svjetlo može poremetiti vaš cirkadijalni ritam (unutrašnji biološki sat koji reguliše tjelesne funkcije i procese u skladu s prirodnom izmjenom svjetla i tame tokom 24 sata). Izbjagavaj kofein i slatkiše u drugoj polovini dana jer oni također mogu negativno uticati na tvoj san.

Crvena zastavica: kada je potrebno potražiti pomoć?

Dok su povremene neprospavane noći uobičajene tokom trudnoće, uporna nesanica ipak može biti znak ozbiljnijeg problema. Ako stalno imaš problema s tonjenjem u san, čini ti se da si svake noći polubudna ili ako ti nesanica uzrokuje značajne probleme i negativno utiče na tvoj svakodnevni život, važno je potražiti pomoć ljekara. Tvoj ljekar te može informisati o mogućnostima liječenja kako bi dobila odmor koji ti je potreban. 

Zapamti, svaka je trudnoća jedinstvena i ono što odgovara jednoj ženi možda neće odgovarati drugoj. Ključno je slušati svoje tijelo i pronaći ono što ti najviše odgovara. Uz strpljenje i ispravne strategije, možeš spriječiti nesanicu tokom trudnoće i osigurati da ti i tvoja beba budete odmorni i zdravi. I ne zaboravi da se, prije korištenja bilo kakvog lijeka, prvo konsultuješ sa ljekarom koji je zadužen za praćenje vaše trudnoće.