Skip to main content
ASA Bolnica

Tuširanje nakon abdominalne hirurgije

U prošlosti je postojalo tradicionalno uvjerenje da voda koja dođe u dodir s hirurškom ranom može povećati rizik od infekcije, te da vlaženje rane može uzrokovati omekšavanje kože i ponovno otvaranje hirurškog reza. Međutim, nedavna istraživanja nisu potvrdila ove tvrdnje, pokazujući da se stope infekcija rana ili komplikacija ne povećavaju kada se pacijenti tuširaju 24-48 sati nakon operacije. 

Ograničenja koja se odnose na tuširanje nakon operacije imaju za cilj sprečavanje maceracije ili omekšavanja linije reza, kao i sprečavanje preranog odvajanja eventualnih lijepaka, konaca ili traka za kožu koje je hirurg koristio tokom operacije.

To nikako ne znači da pacijent, tokom oporavka, treba zanemariti higijenu tijela. Naprotiv, umjesto tuširanja ili kupanja, preporučuje se parcijalno brisanje tijela spužvom ili maramicama sve do potpunog zacjeljivanja rane i uklanjanja konaca ili ljepljivih traka, nakon čega će ljekar odobriti tuširanje.

Najbolja osoba koja će procijeniti kada je za vas, nakon operativnog zahvata, sigurno da se istuširate je vaš hirurg, koji će uzeti u obzir vaše individualne okolnosti, vrstu procedure, tehniku zatvaranja i lokaciju operacije. Ovisno o vrsti operacije, najčešće se preporučuje čekanje između 24 do 48 sati (ponekad i duže za složenije operacije) prije nego što se istuširate, osim ako vam hirurg nije dao drugačije upute. Kada ljekar odobri tuširanje, preporučuje se kontrolisanje protoka vode i izbjegavanje namjernog vlaženja rane kako bi se spriječile komplikacije.

Prvi korak - Razumijevanje vaše operacije

Prije nego što razmotrimo specifičnosti higijene nakon operacije, važno je razumjeti da vrsta operacije kojoj ste bili podvrgnuti igra značajnu ulogu u određivanju vremena prvog tuširanja ili kupanja. Neki hirurški zahvati mogu zahtijevati duži period oporavka i zarastanja rane prije nego što bude bezbjedno kvasiti je, dok drugima neće smetati nježno čišćenje gotovo odmah nakon završetka procedure. 

Prije donošenja bilo kakvih odluka koje bi mogle ugroziti vaš potpuni oporavak, uvijek se prvo konsultujte sa svojim ljekarom koji će vam dati najbolje savjete.

Prvi dani nakon operacije

U prvim danima nakon operacije, ključno je održavati hirurško područje suhim i čistim kako biste spriječili infekciju i podstakli ranu na zacjeljivanje. To znači da su aktivnosti poput tuširanja, kupanja ili dugih kupki obično zabranjene. Umjesto toga, možda ćete se morati osloniti na parcijalno čišćenje spužvom ili vlažnim maramicama. Ako se osjećate dovoljno dobro i vaš hirurg odobri tuširanje, obavezno prekrijte zavoj vodootpornim zaštitnim flasterom dok hirurg ne procijeni da je zavoj spreman za skidanje i da se mjesto operacije može kvasiti. Ukoliko nemate vodootporni flaster, zavoj možete prekriti plastičnom folijom koju ćete, potom, pričvrstiti flasterima. Nakon uklanjanja konaca, preporučuje se izbjegavanje vlaženja rane narednih 24 sata.

Prilikom tuširanja, važno je izbjegavati korištenje šampona ili gelova za tuširanje na području rane, kao i bilo kakvo trljanje rane. Kraste koje se formiraju na mjestu operacije ne smijete samoinicijativno uklanjati, već sačekajte da same otpadnu.

Kada se možete tuširati?

Kada vam hirurg koji je obavio operativni zahvat da zeleno svjetlo, možete se ponovo tuširati. To se obično dešava kada su vaše hirurške rane počele da zarastaju, odnosno nakon što hirurg ukloni konce ili lijepak kojim je zatvorio ranu jer tada nema rizika od komplikacija. Vremenski okvir može uveliko varirati, od 24 sata do nekoliko dana ili čak sedmica nakon operacije, sve zavisi od prirode obavljenog postupka i individualnog procesa ozdravljenja.

Zona opreza - Kupanje

Kupanje nakon operacije je druga priča. Potapanjem tijela u vodu povećava se rizik od potencijalnog unošenja bakterija u hirurške rane, čak i ako dobro zarastaju. Stoga, ljekari obično savjetuju pacijente da pričekaju malo duže prije nego što ponovo počnu uživati u opuštajućem kupanju u kadi ili bazenu. Ponovo, tačan vremenski okvir zavisit će od specifičnosti operacije i ličnom napretku u liječenju.

Slušajte svoje tijelo i svog ljekara

Iako nakon čitanja ovog teksta možete imati predstavu o tome šta možete očekivati, zapamtite da se tijelo svakog pojedinca oporavlja, a rane zacjeljuju svojim tempom. Slušajte svoje tijelo i pažljivo pratite upute svog ljekara. Ako primijetite bilo kakve znakove infekcije, kao što su pojačani bolovi, crvenilo, otok ili iscjetke iz rane, odnosno mjesta gdje je obavljen zahvat, odmah se obratite svom ljekaru.

Na kraju, strpljenje i pravilna njega su vaši najbolji saveznici u procesu oporavka nakon operacije. Dakle, odmarajte se, primjenjujte savjete koje ste dobili pri izlasku iz bolnice i, prije nego što shvatite, vratit ćete se svojoj uobičajenoj rutini tuširanja ili kupanja!