Skip to main content
ASA Bolnica

Menopauza – kraj ili novi početak?

Kada kod žene, odrasle dobi, menstruacija izostane 12 ili više mjeseci, a isključene su sve bolesti tada možemo govoriti o menopauzi. Menopauza, kao i sve ostale promjene na tijelu prirodan su ciklus starenja i događa se zato što kod žena, s godinama, opada broj spolnih hormona.

Jeste li blizu menopauze?

Jajnici prestaju sa svojom funkcijom, odnosno ne proizvode više jajašca, mjesečni ciklus prestaje i žena više ne može biti u drugom stanju.Iako većina žena prve simptome menopauze doživljava između četrdesete i pedesete godine, ali, baš kao i za sve, postoje iznimke, pa simptome menopauze možete početi imati i ranije nego što je praksa pokazala. Neredovni menstrualni ciklusi ili povremeni valunzi prvi su simptomi, a ti počeci se nazivaju perimenopauza.

Ono što je sigurno – niko sa sigurnošću ne može znati kada će početi vaša menopauza. Sve što vi možete uraditi jeste da osluškujete svoje tijelo i da pratite signale koje vam ono šalje. Ne zaboravite da postoje i sretnice koje uopšte ne iskuse nuspojave menopauze, no, čak i ako ne budete jedna od njih, postoji način da ih preživite što jednostavnije.

Koje promjene ću prvo primijetiti na sebi?

Vrlo važno pitanje i potrudit ćemo se da vam ponudimo logične i koncizne odgovore.
Jedan od prvih simptoma menopauze su neredovni menstrualni ciklusi.

Neredovni ciklusi

Prvi i najvažniji znak da ste pri kraju svog fertilnog doba i da se bližite menopauzi svakako je izostanak menstruacije te neredovni ciklusi. Vaši ciklusi postaju drugačiji nego što su prije bili, traju duže ili kraće, krvarenje je slabije ili obilnije, a broj dana između dva ciklusa koji ste prije mogli jednostavno predvidjeti, sada je samo nedosanjani san. Bez brige, čak i ako vam se čini da ste u tuđem tijelu i da sve ono što ste o sebi prije znali, više ne vrijedi. Vremenom će se sve ustabiliti i ponovo ćete moći planirati svoje aktivnosti bez straha da će ih nenajavljeni ciklus pokvariti. 

KAKO MOŽETE POMOĆI SEBI?

Razgovarajte sa svojim doktorom, objasnite sve što vam se dešava i potražite savjet. Ne zaboravite da menopauza nije ništa loše, ne znači da se period vašeg “mladog” života završava, već se radi o prirodnom ciklusu koji, u jednom trenutku života prolazi svaka žena na svijetu, stoga se naoružajte strpljenjem i potražite savjet stručnjaka s kojim ćete razgovarati bez stida i ustručavanja.

Vaginalna suhoća

U periodu menopauze neke žene mogu imati veću želju za seksualnim aktivnostima, posebno zato što se ne moraju brinuti o neželjenoj trudnoći dok druge navode osjetan pad libida. Bez obzira kojoj skupini pripadate, u ovom životnom periodu, možete očekivati da koža oko vaše vagine bude suha što vam može otežati seksualne odnose i učiniti ih bolnim.

KAKO MOŽETE POMOĆI SEBI? 

Potražiti savjet svog ginekologa možete uvijek, a dok savjet ne dobijete, možete koristiti bilo koji od lubrikanata koji su dostupni na tržištu.

Valunzi, noćno preznojavanje, iznenadna hladnoća

Ovo su tri najčešća simptoma menopauze. Valunzi su navale vrućine koje također mogu biti praćene i crvenilom u licu, obilnim znojenjem te hladnim trncima koji prolaze tijelom. 

KAKO MOŽETE POMOĆI SEBI?

Ovo su simptomi koje iskusi većina žena, ali ni intenzitet ni trajanje nije isto kod svih. Nekome se javljaju samo na početku, a neko ih doživljava češće. I bez obzira kojoj grupi pripadate postoje načini na koji se možete uspješno izboriti sa ovim stanjem vašeg organizma. Izbjegavajte začinjenu hranu, usku odjeću, alkohol, konzumiranje cigareta i ograničite unos kofeina. Valunzima pogoduje i vrućina, pa se potrudite da uvijek spavate u tankoj, udobnoj odjeći u prozračenoj prostoriji.

Promjene raspoloženja

Promjene i navala hormona koje se dešavaju u menopauzi mogu biti razlog zbog kojeg ćete se osjećati razdražljivo. Ukoliko ste se u prošlosti borili sa depresijom ili anksioznošću, vaši simptomi, u ovom procesu mogu biti izražajniji. Moguće je da počnete zaboravljati, da se nećete moći fokusirati na jednostavne stvari, no, bez brige, radi se o čestoj nuspojavi menopauze.

KAKO MOŽETE POMOĆI SEBI? 

Ako su promjene raspoloženja rijetke i ne narušavaju vaš kvalitet života, kao ni međuljudskih odnosa, onda jednostavno zamolite sve oko sebe za podršku. Za vježbanje memorije možete raditi razne vježbe stimulacije vašeg mozga kao što su križaljke, čitanje i rješavanje mozgalica. Preporučljivo je da, ukoliko ste iskusili nešto slično, smanjite statične aktivnosti poput gledanja TV-a te da budete što aktivniji. U ovom procesu važno je da osluškujete svoje tijelo i budete maksimalno posvećeni sebi i razumijevanju  svega  onoga što vam se događa. Ukoliko vam se čini da niste u stanju da se izborite sa navalom emocija te da se osjećate loše i bezvoljno, javite se svom doktoru. Zajedno ćete pronaći rješenje.

Problemi sa spavanjem

Buđenje u sred noći i nemogućnost nastavljanja bezbrižnog sna nešto je što smo svi doživjeli, no, ukoliko vam se dešava prečesto, a sve to prati obilno znojenje, vrijeme je da razmislite da li se radi o menopauzi. Ako se ovo ponavlja iz noći u noć, a nemate nikakvih drugih zdravstvenih problema, zakažite pregled kod vašeg doktora.

KAKO MOŽETE POMOĆI SEBI? 

Vježbe poput yoge pomoći će vam da pobijedite nesanicu. Pokušajte uvesti opuštajuću rutinu pred spavanje. Dugo tuširanje, blagi gelovi s umirujućim mirisima, mirisna svijeća, čaj ili biljne kapi za smirenje pomoći će da se opustite i otklonite stres koji ste nakupili tokom dana. Lakše ćete zaspati i biti odmorniji za naredni dan čak i ako vaš noćni san bude prekinut.

Usporen metabolizam i ostale fizičke promjene

Jedete isto kao i dosad,  ali se čini da se svaka mrvica koju unesete u svoj organizam pretvori u kilogram viška. Kosa vam je suha, koža beživotna i bez sjaja? Sve su to simptomi menopauze, kao i konstantni umor i osjećaj da vam je kretanje otežano.

KAKO MOŽETE POMOĆI SEBI? 

Zamijenite grickalice, sokove, slatkiše i hljeb vodom, voćem, povrćem i više se krećite. Nažalost, u ovom periodu morat ćete uložiti mnogo više napora nego dosad da biste ostali vitalni. Upišite se na plivanje ili neki drugi grupni sport na kojem ćete, osim održavanja svoje linije vitkom, vjerovatno upoznati saputnice koje se, jednako kao i vi, bore sa novim stanjem njihovog organizma. Savjeti koje podijelite jedna sa drugom nemaju cijenu.

MOŽE LI SE MENOPAUZA LIJEČITI? 

Prolazak kroz menopauzu, za većinu žena, proći će bezbolno, no, u slučajevima kada je kvalitet života narušen, preporučuje se terapija. 

Postoje dva načina da se izborite sa neugodnim simptomima menopauze: 

  1. HORMONSKA TERAPIJA

Kao što smo već naglasili, za vrijeme menopauze, žensko tijelo prolazi kroz brojne hormonske promjene. Smanjuje se broj estrogena i progesterona jer ih jajnici više ne proizvode dovoljno i tada se ovi hormoni mogu uzimati u formi suplemenata. Ova vrsta terapije podiže nivo vaših hormona čime se nuspojave poput valuga, opadanja kose, promjene raspoloženja i vaginalne suhoće smanjuju ili drže pod kontrolom. Hormonska terapija pokazuje dobre rezultate i kada je u pitanju prevencija osteoporoze. No, kao i sa svakom drugom terapijom, morate se konsultovati sa svojim doktorom jer su moguće opasne nuspojave poput duboke venske tromboze, srčanog udara, rak endometrija i sličnih oboljenja. 

  1. NEHORMONSKA TERAPIJA

Iako hormonalna terapija daje odlične rezultate, nažalost, nije uvijek parvo rješenje za sve žene jer postoje potencijalni rizici da pacijentica, uzimanjem te vrste terapije, naruši svoje zdravlje. U tim slučajevima se podliježe nehormonskoj terapiji koja uključuje promjenu životnih navika i ishrane. Za efikasnu borbu sa simptomima menopauze, preporučuje se redovna tjelovježba i unos što više tekućine. Izbjegavajte šećer, kofein, a u svoj jelovnik uvrstite namirnice poput soje, leblebija, leće, žitarica, lana, graha te voća i povrća.

Menopauza jeste izazovan period u životu svake žene i kraj je vašeg reproduktivnog doba i, uz sve nuspojave, djeluje kao kazna, no, baš kao i sve u životu, ima i svoje pozitivne strane. Više vam neće trebati ulošci, tamponi, a iznenandni ciklus vam više neće mijenjati planove. Predmenstrualnim simptomima, strahu od neželjene trudnoće, brizi o učinkovitosti kontracepcije te hormonalnim glavoboljama je kraj, a novi, lijepi i mirni dani su pred vama. I ne, ne zavaravajte se da su muškarci povlašteni jer ih ne očekuje borba s menopauzom. I oni prolaze kroz hormonalne promjene koje se nazivaju andropauza, a o problemima koji ih, na tom putu, čekaju ćemo pisati neki drugi put.