Skip to main content
urologija

Hormonska terapija

Pretražite

Uvod

Muška neplodnost predstavlja kompleksan i često emocionalno izazovan problem koji može duboko utjecati na parove koji teže roditeljstvu. Jedan od pristupa liječenju muške neplodnosti je primjena hormonske terapije, što može značajno poboljšati plodnost muškaraca. Hormonska terapija za mušku neplodnost pruža korisnu i efikasnu opciju za poboljšanje plodnosti muškaraca koji se suočavaju s hormonalnim neravnotežama ili drugim faktorima koji utiču na njihovu reproduktivnu sposobnost. 

Razumijevanje cijelog procesa, identifikacija odgovarajućih kandidata, detalji izvođenja terapije, potencijalni rizici i priprema prije početka terapije izuzetno su važni za pacijente i parove koji teže ostvariti roditeljstvo. Pravovremena dijagnoza i terapija mogu značajno doprinijeti ostvarenju željenih reproduktivnih ciljeva i poboljšanju opće kvalitete života.

Šta je hormonska terapija?

Hormonska terapija muške neplodnosti je napredna medicinska intervencija koja se primjenjuje s ciljem poboljšanja kvalitete sperme i povećanja plodnosti muškaraca koji se suočavaju s određenim hormonskim poremećajima ili problemima u procesu proizvodnje sperme. Ovaj terapijski pristup predstavlja značajan korak naprijed za parove koji se suočavaju s izazovima muške neplodnosti i koji teže postizanju trudnoće.

Hormonska terapija za mušku neplodnost uključuje upotrebu različitih hormona kako bi se regulisala hormonska ravnoteža i stimulirala produkcija sperme. Ključni hormoni koji se često koriste u ovom postupku uključuju:

 • Hormon koji potiče stvaranje spermatozoida (folikulostimulirajući hormon - FSH): FSH je hormon koji se koristi kako bi se potaknula proizvodnja spermatozoida u testisima. Povećanje razine FSH može poboljšati broj i kvalitetu spermatozoida.
 • Luteinizirajući hormon (LH): LH također igra važnu ulogu u proizvodnji sperme te potiče proizvodnju testosterona. U određenim slučajevima, primjena LH može biti korisna za postizanje bolje plodnosti.
 • Hormon rasta (hCG): hCG se može koristiti kako bi se stimulirala proizvodnja testosterona i potaknula produkcija spermatozoida.
 • Testosteron: U nekim slučajevima, dodatni testosteron može biti potreban kako bi se nadoknadio nedostatak ovog hormona, što može pozitivno uticati na plodnost.

Ovisno o dijagnozi i individualnim potrebama pacijenta, kombinacija ovih hormona može se prilagoditi kako bi se postigao najbolji terapijski efekat. Hormonska terapija za mušku neplodnost zahtijeva pažljivo praćenje od strane specijaliziranih stručnjaka i prilagođavanje toka terapije kako bi se postigao optimalan ishod u pogledu plodnosti i postizanja trudnoće.

Ko su kandidati za hormonsku terapiju?

Kandidati za hormonsku terapiju muške neplodnosti su muškarci koji ispunjavaju specifične kriterije i suočavaju se s određenim problemima u vezi s plodnošću. To uključuje:

 • Muškarce s hipogonadizmom: Osobe koje pate od hipogonadizma, stanja koje se karakterizira niskim nivoom testosterona, mogu biti kandidati za hormonsku terapiju kako bi se poboljšala njihova plodnost.
 • Muškarce s niskim nivoima testosterona: Ako nizak testosteron predstavlja uzrok neplodnosti ili drugih reproduktivnih problema, hormonska terapija može biti preporučena.
 • Muškarce s problemima u proizvodnji sperme: U situacijama kada smanjena proizvodnja sperme rezultira iz hormonalnih neravnoteža, hormonska terapija može poslužiti kao sredstvo za poboljšanje kapaciteta proizvodnje sperme.
 • Muškarce s neobjašnjivom neplodnošću: Kada se neplodnost ne može jasno povezati s drugim identificiranim faktorima, liječnici mogu razmotriti primjenu hormonske terapije kao opciju za povećanje plodnosti.
 • Parove koji nisu postigli trudnoću drugim terapijama: Parovi koji nisu uspjeli postići trudnoću korištenjem drugih metoda liječenja mogu se okrenuti hormonskoj terapiji kao posljednjem pokušaju prije razmatranja alternativnih opcija, kao što je vještačka oplodnja ili drugi specijalizovani tretmani.

Izvođenje

Hormonska terapija za mušku neplodnost obuhvata primjenu hormona s ciljem povećanja proizvodnje sperme i unapređenja kvalitete sperme. Proces izvođenja ove terapije sastoji se od sljedećih ključnih koraka:

 • Prije nego se započne hormonska terapija, provodi se detaljna evaluacija pacijenta od strane ljekara kako bi se utvrdio specifični uzrok neplodnosti i odabrao odgovarajući tretman.
 • Sljedeći korak jeste testiranje hormonskih nivoa u krvi. Ljekar prikuplja uzorke krvi radi analize koncentracije hormona, uključujući testosteron i ostale hormone od ključnog značaja za plodnost.
 • Na osnovu rezultata testiranja i individualnih potreba pacijenta, liječnik propisuje odgovarajuće hormone. 
 • Tokom terapije, ljekar redovno prati napredak pacijenta putem testiranja hormonskih nivoa i analize sperme kako bi osigurao da se terapija prilagođava individualnim potrebama pacijenta.
 • U slučaju nedostatka željenog napretka, ljekar može prilagoditi doze hormona ili promijeniti terapijski pristup kako bi se postigli bolji rezultati. Ova prilagodba omogućava personalizirani pristup liječenju, usmjeren prema potrebama svakog pacijenta.

Rizici

Hormonska terapija za mušku neplodnost se smatra sigurnom, ali, kao što je slučaj sa bilo kojim medicinskim tretmanom, nosi određene potencijalne rizike. 

Među rizike spadaju:

 • Promjene u raspoloženju: Hormonska terapija može uticati na emocionalno stanje pacijenta, što može rezultirati promjenama raspoloženja i povećanom razdražljivošću.
 • Povećani rizik od tromboze: Povećani nivoi estrogena u hormonskoj terapiji mogu povećati opasnost od razvoja krvnih ugrušaka, što predstavlja ozbiljan medicinski problem.
 • Povećan rizik od povećanja prostate: Hormonska terapija može izazvati povećanje prostate, što može rezultirati simptomima poput učestalog mokrenja i nelagode.
 • Promjene u tjelesnom sastavu: Terapija hormonima može dovesti do promjena u tjelesnom sastavu, uključujući povećanje postotka tjelesne masti ili smanjenje mišićne mase.

Važno je napomenuti da se rizici mogu značajno razlikovati ovisno o individualnim faktorima pacijenta i specifičnostima terapije. Ljekar će pažljivo procijeniti koristi i rizike hormonske terapije te zajedno s pacijentom donijeti informiranu odluku o tretmanu.

Priprema za hormonsku terapiju

Prije početka hormonske terapije pacijent prolazi detaljnu evaluaciju od strane liječnika i prolazi kroz krvne pretrage nivoa hormona u krvi kako bi se terapijska doza prilagodila individualnim potrebama. Ljekar će detaljno razgovarati s pacijentom o različitim mogućnostima liječenja, uključujući primjenu hormonske terapije. Ovaj korak omogućuje zajedničku odluku o najprikladnijem tretmanu, uzimajući u obzir individualne potrebe i preferencije pacijenta. 

Oporavak

Oporavak nakon hormonske terapije muške neplodnosti obično nije zahtjevan. Pacijenti će biti pod stalnim nadzorom ljekara tokom tretmana kako bi se osiguralo da hormoni ispravno djeluju i da nema ozbiljnih nuspojava. Nakon završetka tretmana, pacijenti se mogu vratiti svojim uobičajenim aktivnostima, uzimajući u obzir preporuke ljekara o daljnjem praćenju i brizi o reproduktivnom zdravlju.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Hormonska terapija

Prihvaćam uslove korištenja