Skip to main content
urologija

Laserska enukleacija prostate (HoLEP)

Pretražite

Uvod

Holmijeva laserska enukleacija prostate (HoLEP) metoda je liječenja benigne hiperplazije prostate (BPH). Postupak koristi svjetlosnu zraku nazvanu holmijev laser za uklanjanje unutarnjeg tkiva prostate i ublažavanje opstrukcije mjehura. HoLEP može ukloniti više tkiva prostate nego drugi postupci za BPH i može pomoći u rješavanju opstrukcije mjehura.

Šta je Laserska enukleacija prostate (HoLEP)?

Holmijeva laserska enukleacija prostate je minimalno invazivna procedura koja koristi laserske zrake za uklanjanje tkiva iz unutrašnjosti prostate, koja okružuje uretru (cijev koja vodi od mokraćnog mjehura do mokraćnog otvora). Glavna prednost HoLEP-a u odnosu na neke druge metode je veliki volumen tkiva prostate koji se može sigurno ukloniti. Pulsevi holmijevog lasera pomažu hirurgu da gurne tkivo i odvoji glavninu unutrašnjeg dijela prostate od njenog vanjskog sloja. HoLEP nam omogućuje da radimo s vanjske strane prostate prema unutra, prema uretri, uklanjajući vrlo veliki volumen tkiva prostate. Zato što se više prostate može ukloniti, to su veće šanse za trajno dobar ishod za pacijenta. Neke druge metode za smanjenje veličine prostate uklanjaju samo dovoljno tkiva oko uretre da se uspostavi protok urina.

Tko su kandidati za Lasersku enukleaciju prostate (HoLEP)?

HoLEP bi mogao biti prikladan za one sa znakovima opstrukcije mokraćnog mjehura, zbog benigne hiperplazije prostate – povećane prostate. Osobe koje imaju simptome BPP-a mogu primijetiti ponavljajuće probleme, kao što su:

 • Česte infekcije mokraćnog sistema;
 • Krv u mokraći;
 • Kamenje u mjehuru;
 • Problemi s bubrezima.

Izvođenje

Operacija traje oko tri sata, a pacijenti mogu ostati u bolnici i preko noći, ovisno o veličini prostate i zdravstvenom stanju pacijenta. Mnogi HoLEP postupci mogu se izvesti u ambulantnim uslovima. Nakon što ste zaspali pod općom anestezijom, hirurg uvodi usku endoskopsku cijev, koja se naziva resektoskop, u uretru. Instrument s laserskim vlaknima umetnut kroz resektoskop pulsira snopom holmijevog lasera kako bi odvojio jezgru prostate od vanjske granice. Alat usisava unutarnje tkivo prostate, reže ga na male komadiće i uklanja iz tijela. Dijelovi će biti spremljeni za slanje na patološku analizu, koja će tražiti bilo kakve znakove raka prostate. Nakon što je prostata izdubljena laserom i uklonjen višak tkiva prostate, bit ćete prevezeni u sobu za oporavak oko dva sata. Imat ćete poseban kateter, koji se naziva trosmjerni kateter, u vašem mjehuru. To pomaže medicinskim sestrama i tehnolozima da isperu unutrašnjost mjehura fiziološkom otopinom i osigurava da kateter ostane otvoren. Možete očekivati da ćete vidjeti urin boje krvi, posebno tokom prva 24 sata HoLEP postupka. Ljekar može ukloniti kateter sljedeći dan ili vas pustiti kući s postavljenim kateterom. U ovom slučaju, dolazite sljedeći dan da vam uklone kateter. Prije uklanjanja katetera, liječnik može njime napuniti mjehur i provjeriti koliko je tekućine ostalo nakon mokrenja.

Rizici

Budući da je HoLEP minimalno invazivan, može uključivati manji rizik od ozbiljnih komplikacija od otvorenih hirurških zahvata.

 1. Retrogradna ejakulacija je česta nuspojava HoLEP-a. “Retrogradno” znači unazad. Kod retrogradne ejakulacije, sjeme putuje uz mokraćnu cijev u mjehur umjesto niz mokraćnu cijev iz penisa, te izlazi u mokraći. Retrogradna ejakulacija vam neće naškoditi.
 2. Dugotrajno istjecanje urina može utjecati na do 1% do 2% pacijenata koji su imali HoLEP. Riziku su podložniji stariji pacijenti i oni kojima je uklonjen veliki volumen tkiva prostate.
 3. Gubitak krvi koji zahtijeva transfuziju krvi je rijetka nuspojava. Rizik može biti veći kod starijih pacijenata.
 4. U vrlo rijetkim slučajevima, mjehur može biti ozlijeđen uređajem koji reže tkivo prostate kako bi se moglo ukloniti kroz cijev. Za popravak mjehura bila bi potrebna otvorena operacija.

Priprema za za Lasersku enukleaciju prostate (HoLEP)

Vjerovatno ćete biti zakazani za jedan ili više sljedećih testova:

 1. Ankete, gdje možete zabilježiti svoje simptome i ocijeniti njihovu težinu
 2. Ultrazvuk da vidite koliko se urina zadržalo u vašem mjehuru nakon mokrenja
 3. Uroflowmetrijski test za procjenu volumena, brzine i jačine mlaza urina

Na temelju ovih rezultata, vaš ljekar može preporučiti lijekove kao prvi korak za ublažavanje simptoma. Ako ovi preliminarni testovi pokažu da imate opstrukciju i da bi vam moglo pomoći uklanjanje cijele prostate ili dijela prostate za ublažavanje simptoma, ljekar će sa vama razmotriti mogućnosti i naručiti daljnje pretrage koje mogu uključivati:

 1. Cistoskopija, koja pomaže ljekaru da pronađe znakove tumora, infekcije, suženja, začepljenja ili krvarenja. Nakon što ste primili lokalni anestetik, duga, savitljiva, osvijetljena cijev koja se zove cistoskop postavlja se u uretru i uvodi u mjehur, tako da ljekar može pregledati unutrašnjost urinarnog trakta.
 2. Pregled prostate
 3. Ultrazvuk (ultrasonografija), CT ili MRI za daljnju procjenu veličine prostate
 4. Priprema za HoLEP

Prije operacije morat ćete obaviti preoperativne laboratorijske testove. 

U danima koji neposredno prethode HoLEP postupku, slijedite upute svog urologa u vezi s prehranom, pićem i uzimanjem uobičajenih lijekova. Možda ćete ostati preko noći u bolnici, pa možete sa sobom ponijeti svoje osnovne stvari. Provjerite imate li nekoga ko vas može odvesti na dan zahvata i pokupiti u bolnici kada budete spremni doći kući.

Oporavak

Nakon HoLEP-a, uretra će zarasti u novi prostor. Možete očekivati malo krvarenja jer unutrašnjost prostate ima mnogo malih krvnih žila. To može potrajati 8 do 12 sedmica. Bol, osjećaj pečenja i nelagoda u razdoblju od jednog do tri sedmice nakon zahvata mogu se kontrolisati lijekovima protiv bolova koji se izdaju bez recepta. Većina pacijenata može očekivati manju bol s HoLEP-om nego s drugim postupcima koji ostavljaju oštećeno tkivo prostate iza sebe, što može dovesti do iritacije. Kada imate BPH, većina dodatnog tkiva u prostati može pomoći u zadržavanju urina u mjehuru. Kao rezultat toga, urinarni sfinkter, prsten mišića oko urinarnog otvora, može oslabiti s vremenom jer višak tkiva prostate zadržava urin u tijelu, a ne sfinkter. Nakon tretmana prostate, mišićima sfinkterima mora se vratiti snaga, a u međuvremenu je urinarna inkontinencija potencijalna nuspojava. Kada se višak tkiva prostate ukloni, sfinkter će trebati vremena da ponovno ojača do tačke u kojoj može zaustaviti protok urina. Dok se to događa, mogli biste osjetiti curenje ili mlaz urina koji će zahtijevati uložak. I stres inkontinencija (nevoljno mokrenje pri podizanju, kašljanju, kihanju ili naprezanju) i urgentna inkontinencija (nemogućnost zadržavanja urina dok ne stignete do kupaonice i ne budete spremni za mokrenje) mogu biti dio procesa oporavka dok se vaš mjehur i mokraćni sfinkter ne oporave njihovu snagu. Kegelove vježbe mogu pomoći u jačanju dna mišića zdjelice i pomoći u rješavanju curenja mokraće. Ako se urinarna inkontinencija nastavi, to može biti posljedica disfunkcije mokraćnog mjehura, koja se može pojaviti u bolesnika sa ili bez BPH.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Laserska enukleacija prostate (HoLEP)

Prihvaćam uslove korištenja