Skip to main content
urologija

Tretman urinarne inkontinencije

Pretražite

Uvod

Urinarna inkontinencija je stanje nevoljnog isticanja mokraće. Češće se javlja kod starijih muškaraca nego u mlađoj dobi. Urinarna inkontinencija ima značajan uticaj na kvalitet života zahvaćenih pacijenata.   Inkontinencija urina se može podijeliti na stresnu, urgentnu, mješovitu, preljevnu i funkcionalnu. Najčešći tip je stresna inkontinencija koja predstavlja stanje kada dolazi do isticanja manjih ili većih količina urina tokom fizičkog napora, kašljanja, kihanja ili smijanja, zbog povećanog intraabdominalnog pritiska koji nadmašuje pritisak u mokraćnoj cijevi.

Šta je tretman urinarne inkontinencije?

Tretman urinarne inkontinencije se može realizovati na više načina. Vaš ljekar će odrediti koja je metoda najbolja za Vas. Tretman može uključivati promjene životnog stila, jednostavne vježbe, liječenje lijekovima, hirurški tretman, ili kombinaciju navedenih metoda liječenja. Promjena životnih navika (unos tekućine, promjena prehrane, prestanak pušenja i održavanje normalne tjelesne težine) prvi su korak u liječenju.

Tko su kandidati za tretman urinarne inkontinencije?

Ukoliko su prisutne tegobe inkontinencije koje ograničavaju svakodnevno funkcionisanje, potrebno je posjetiti specijalistu urologa radi detaljnijeg pregleda te sugestije na koji način zaustaviti ili barem olakšati ovaj problem. Inkontinencija urina može biti simptom ozbiljnijeg stanja, te shodno tome svaki slučaj urinarne inkontinencije zahtjeva posjetu ljekaru.

Izvođenje

Konzervativno liječenje. Kod pacijenata preporučuje se započeti sa konzervativnom terapijom, što uključuje higijensko-dijetetske mjere, vježbe jačanja mišića zdjelice, bihevioralnu terapiju i elektrostimulaciju.

Bihevioralne strategije su prva metoda kod svih oblika inkontinencije. To uključuje promjenu životnih navika poput smanjenja unosa tekućine. Alkohol, kafa, gazirana pića djeluju kao iritansi mokraćnog mjehura te ih se preporučuje izbjegavati. Savjetuje se vježbanje i održavanje normalne tjelesne težine. Preporučuje se uvođenje rasporeda za mokrenje u okviru kojeg se mokri svakih 2 do 4 sata, ne čeka se nagon na mokrenje. Preporučuje se i trening mjehura gdje se vrši odgoda mokrenja za desetak minuta od pojave nagona za mokrenje.

Kegelove vježbe se preporučuju u tretmanu urinarne inkontinencije, a podrazumijevaju vježbe mišića dna zdjelice sa ciljem njihovog ojačavanja kako bi pacijent mogao kontrolisati mokrenje.  Vježbe se izvode na taj način kao da se pokušava stiskanjem mišića simulirati zaustavljanje protoka mokraće. Takav stisak potrebno je zadržati oko pet sekundi, potom se opustiti pet sekundi. Istu radnju potrebno je ponoviti u barem tri serije po deset puta svakog dana.

Elektrostimulacija se može upotrijebiti u tretmanu urinarne inkontinencije, a zasniva se na korištenju blage električne energije koja se emituje kroz elektrode sa ciljem ojačavanja mišića dna zdjelice i stimulacije nerava koji učestvuju u kontroli mokrenja. Ovaj postupak se obično ponavlja u serijama od nekoliko tretmana.

Farmakoterapija. Ako preporučena konzervativna terapija ne da zadovoljavajuće rezultate za pacijenta, može se, uz nastavak konzervativne terapije, započeti farmakoterapijsko liječenje. Upotreba lijekova u tretmanu urinarne inkontinencije kod muškaraca bazira se na primjeni antiholinergika. Antiholinergici su lijekovi koji smanjuju pretjeranu aktivnost mokraćnog mjehura, a time i nevoljno uriniranje. 

Botulinum toksin, poznat kao Botox se može primijeniti kod pacijenata koji imaju pretjerano aktivan mjehur, a nema odgovora na tretman lijekovima, te se u tim slučajevima Botox injicira u zid mokraćnog mjehura.

Hiruško liječenje. U slučaju neuspjeha konzervativnog liječenja i/ili farmakoterapije treba razgovarati sa pacijentom o mogućem hirurškom liječenju. Hiruški pristup u tretmanu urinarne inkontinencije koristi se samo u određenim stanjima. Naprimjer, ukoliko pacijent ima uvećanu prostatu koja je uzrok urinarnoj inkontinenciji, moguće je odstranjenje dijela tkiva prostate kako bi se otklonila blokada prolasku urina iz mokraćnog mjehura kroz mokraćnu cijev.

Drugi oblik hiruškog pristupa u tretmanu urinarne inkontinencije jeste ugradnja vještačkog sfinktera. Mali prsten se ugradi i postavi oko mokraćne cijevi. Princip se zasniva na tome da kada je prsten napuhan, on zadržava urin u mokraćnom mjehuru. Kada se prsten opusti, što pacijent učini pritiskom na malu pumpicu koja se nalazi pod kožom, urin se kontrolirano ispušta iz mokraćnog mjehura.

Proizvodi poput pelena kao i urinarni kateter mogu se koristiti kao pomoćno sredstvo u toku procesa liječenja, prvenstveno kako bi se time olakšalo svakodnevni život pacijentu. 

Rizici

Urinarna inkontinencija kao i njen tretman mogu rezultirati određenim komplikacijama:

 • Infekcija urinarnog trakta
 • Nuspojave lijekova. Antiholinergici koji se koriste u tretmatnu urinarne inkontinencije imaju određene nuspojave kao što su: suha usta i oči, zamagljen vid, proširenje zjenica, zatvor, zadržavanje tečnosti, alergijske reakcije.
 • Komplikacije urinarnog katetera kao što su: ozljeda sluznice, razvoj urinarne infekcije.

Priprema za tretman urinarne inkontinencije

Nisu potrebne posebne pripreme prije tretmana urinarne inkontinencije.

Oporavak

U slučaju konzervativnog pristupa u liječenju urinarne inkontinencije, potrebno je pridržavati se sljedećeg:

 • Smanjiti unos tekućine
 • Alkohol, kafu i gazirana pića izbjegavati
 • Savjetuje se vježbanje i održavanje normalne tjelesne težine
 • Potrebno je svakodnevno sprovoditi Kegelove vježbe
 • Preporučuje se uvođenje rasporeda mokrenja na svaka 2-4 sata

Kod pacijenata koji u tretmanu urinarne inkontinencije koriste lijekove, potrebno je redovno uzimati preporučenu dozu terapije. U slučaju pojave nus efekata lijeka, hitno se javiti ljekaru.

U slučaju hiruškog pristupa u tretmanu urinarne inkontinencije, odnosno ugradnje vještačkog sfinktera, pacijent se otpušta kući nakon jednog ili dva dana. Tokom oporavka, pacijent se obučava kako koristiti vještački sfinkter. Nakon što osjeti da mu je bešika puna, odlazi do toaleta, te pritiskom na pumpicu koja je smještena u mošnici omogućava isticanje urina. U naredna dva minuta dolazi do spontanog zatvaranja vještačkog sfinktera, te se time zatvara mokraćna cijev, pa se pacijent više ne umokrava. Pacijenti bi se trebali  suzdržati od podizanja teških predmeta i  obavljanja težih fizičkih aktivnosti u razdoblju do 14 dana nakon zahvata. 

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Tretman urinarne inkontinencije

Prihvaćam uslove korištenja