Skip to main content
urologija

Urološki pregled

Pretražite

Uvod

Svim muškim osobama, posebno starijima od 50 godina a ukoliko postoji porodična istorija malignih oboljenja prostate ta dobna granica počinje sa 40 godina, s ciljem zaštite i unaprjeđenja urogenitalnog zdravlja, savjetuje se obavljati redoviti godišnji, preventivni, pregled urologa. Osim iz preventivnih razloga, urološki pregled potrebno je obaviti i u trenutku postojanja bilo kakvih tegoba ili simptoma povezanih sa urogenitalnim traktom.

Što je urološki pregled ?

Pregled urologa je specijalistički pregled koji na temelju anamneze, kliničkog pregleda te pretraga poput urološkog ultrazvuka, uretrocistoskopije i mikciometrije postavlja dijagnozu uroloških bolesti i propisuje terapiju. Urološki pregled obuhvaća anamnezu i klinički pregled (pregled/palpaciju trbušne stijenke, vanjskih genitalija, a kod muškaraca često i rektalni pregled prostate).

Tko su kandidati za urološki pregled ?

Urološki pregled je potrebno napraviti ukoliko imate neke od navedenih tegoba : 

 • Otežano mokrenje ili nemogućnost mokrenja – povezuje se sa raznim stanjima poput ozljede, spolno prenosive infekcije ili problema s prostatom.
 • Noćno mokrenje (nokturija) – definira se kao 2 ili više noćna mokrenja koja bude osobu iz sna. 
 • Bolovi u genitalnoj ili lumbalnoj regiji i slične tegobe
 • Inkontinencija urina – nevoljni bijeg urina, odnosno nemogućnost zadržavanja urina može biti simptom raznih uroloških problema.
 • Krv u mokraći – ako u mokraći primijetite krv, to može biti posljedica ozljede ili zarazne bolesti, ali i šireg problema zdravstvenog stanja koje se razvilo u tijelu.
 • Erektilna disfunkcija
 • Pojava krvi u spermi (ejakulatu)
 • Promjene na testisima ili koži penisa – ako na testisima ili koži penisa primijetite kvržice, uvećanje ili napetosti, promjene boje kože, svakako se treba javiti liječniku. 
 • Ozljede penisa ili testisa 
 • Bol testisa i/ili penisa – može se javiti kao posljedica ozljede ili upale i zahtijeva liječničku obradu
 • Crvenilo ili oteknuće – crvenilo može nastati zbog preosjetljivosti ili ozljede koja je posljedica trenja, a potrebno se javiti liječniku ako nastane oteklina.
 • Svrbež – često je popraćen iscjetkom iz penisa, a može se javiti i zasebno.
 • Iscjedak iz penisa – ako primijetite iscjedak iz penisa, obratite pozornost na konzistenciju tekućine, boju i miris. Iscjedak ne bi trebao biti prisutan izvan situacija mokrenja ili nakon ejakulacije. 

Prije ili nakon spolnih odnosa te nakon rizičnog spolnog odnosa – kako bismo osigurali spolno i reproduktivno zdravlje sebe i partnera, dobro je provjeriti svoj status prije samog seksualnog odnosa i testirati se na spolno prenosive bolesti. Rizični spolni odnos uključuje odnos bez zaštite kondomom ili prezervativom (vaginalni, oralni, analni) i bez informacija o zdravstvenom statusu osobe s kojom se desio odnos. Nakon rizičnog spolnog odnosa, dobro je provjeriti svoj status.

Izvođenje

Najčešće, urološki pregled započinje postavljanjem pitanja o prisutnim tegobama kako bi urolog što bolje razumio vaš životni stil i historiju bolesti. Ako vam je neugodno zbog razgovora, sjetite se da je nužno iskreno odgovoriti na sva pitanja kako bi urolog mogao postaviti ispravnu dijagnozu. Pregled uključuje jednostavni fizički pregled cijelog mokraćnog sistema, uključujući bubrege, mokraćovod i mokraćni mjehur. Kod muškaraca fizički pregled uključuje digitorektalni pregled. Tim pregledom procjenjuje se veličina i konzistencija prostate, odnosno prisutnost  povećanja i nepravilnosti. Digitorektalni pregled izvodi se umetanjem podmazanog prsta u preglednoj rukavici u rektum i palpacijskom procjenom prostate. Vrlo često radi se i ultrazvuk urotrakta, koji služi za dijagnostiku ili praćenje određenih oboljenja. Urolozi često rade i niz krvnih pretraga, kako bi dobili širu sliku funkcioniranja mokraćnog sustava. Ako test krvi nije potreban ili urolog želi prikupiti više informacija prije dijagnoze, primjenjuju se testovi urina. Analizom urina ispituje se prisutnost bakterija, krvnih stanica i tvari koje ne bi trebale biti u bubrezima, a koristi se za utvrđivanje prisutnosti infekcija u mokraćnom sistemu, kao pomoć u postavljanju dijagnoze dijabetesa ili za otkrivanje različitih sistemskih bolesti. Dodatna pretraga, kultura urina koristi se za utvrđivanje prisutnosti određenih vrsta bakterija u uzorku urina, njihova količina i najčešće test osjetljivosti bakterija na antibiotike.

Osim urološkog pregleda, preporučuje se i preventivan pregled dermatovenerologa. Uz klinički pregled anogenitalne regije, pregled cijele kože i vidljivih sluznica, pregled dermatovenerologa često uključuje i testiranje na najčešće spolno prenosive infekcije. Spolno prenosive infekcije ne moraju uvijek imati simptome, a mogu ostaviti trajne posljedice na opće i reproduktivno zdravlje.

Rizici

Urološki pregled je bezbolna i bezbijedna dijagnostička procedura, bez ikakvog rizika za pacijenta. 

Priprema za urološki pregled

Za pregled kod urologa ne postoje  posebne smjernice za pripremu, već su dovoljne uobičajene mjere osobne higijene. Neki liječnici savjetuju suzdržavanje od spolnih odnosa dan do dva dana prije planiranog pregleda, kako bi liječnik mogao napraviti potrebne testove (briseve sluznice genitalnih organa).

Oporavak

Oporavak nakon uzimanja urološkog pregleda obično nije potreban, s obzirom na to da je ovaj postupak jednostavan i neinvazivan. Pacijenti mogu odmah nastaviti sa svojim uobičajenim svakodnevnim aktivnostima nakon što je završen urološki pregled.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Urološki pregled

Prihvaćam uslove korištenja