Skip to main content
ASA Bolnica

Kako se ohrabriti za ginekološki pregled

„Sve nam je dostupno.“ 
Sigurno čujete ovu izjavu često, možda čak svakodnevno ili barem nekoliko puta sedmično. Tretmani za pomlađivanje, detoksikacija tijela, ispravljanje ili nadogradnja kose, povećanje ili smanjenje dijelova tijela. Sve u skladu sa ličnim željama.

Živimo u vremenu kada ljudi više ne vode brigu isključivo o svom fizičkom izgledu. Složit ćemo se u jednom - nikada nije bilo lakše ispraviti sve nedostatke koji su možda godinama predstavljali izazov i zablistati. Sada znamo koliko je važna i tjelesna aktivnost, zdrava prehrana, meditacija, kontrolisanje stresa... No, dopustite da barem na trenutak stanemo i razmislimo. Brinemo li se o svom tijelu onako kako bismo zaista trebali? Vjerojatno ćeš dati potvrdan odgovor, ali razmisli i odgovori na sljedeće pitanje - kada si zadnji put bila na ginekološkom pregledu? Jesi li ikad? Budimo iskrene. Nikad? Ne osuđujemo te. Ali neka ovaj tekst bude poticaj da zakažeš i konačno obaviš taj "neugodan" pregled o kojem se, iako je sve dostupno, ipak ne govori dovoljno. Nabrojat ćemo nekoliko stvari koje bi svaka žena trebala znati prije svoje prve ili prije posjete ginekologu nakon duže pauze i nadamo se da će ti pomoći da doneseš odluku. Da prekineš taj začarani krug. Da uzmeš telefon i zakažeš pregled. Jer je bolje danas nego sutra. I bez obzira da li imaš manje od 21 godinu ili si starija i iskusnija, ali nisi išla na pregled ili ne ideš redovno, ovaj tekst će poslužiti svima i on služi da razbije urbane mitove koji se odnose na susret s ginekologom. Pa krenimo redom.

Otkrijmo misteriju - zašto se bojiš?

Nije neobično osjećati strah, neugodu, pa čak i anksioznost od same pomisli na ginekološki pregled. Ipak se radi o intimnim dijelovima tijela, no uvijek treba imati na umu da pregled možda jeste pomalo neugodan, ali nije bolan. Nekada se neke neugodne emocije javljaju zbog straha od nepoznatog, pa je zato jako važno informisati se detaljno o samoj proceduri. Takav razgovor je najbolje obaviti sa odabranim ljekarom jer će ti on pružiti najtačnije informacije i ne postoji mogućnost da te, tom prilikom, dodatno isprepada i zabrine. Ako osjećaš da je tvoj strah ipak malo jači od običnog osjećaja neugode, onda postoji šansa da je nastao kao nusprodukt nekog zdravstvenog stanja ili traumatičnog događaja. Zbog toga je jako važno otvoreno razgovarati sa svojim ginekologom. Upoznati ga sa svojim osjećajima, neugodom koja prožima tvoje tijelo, a on će, nakon obavljenog pregleda, zaključiti da li je razlog za strah fizičke prirode ili su strahovi uzrokovani emocionalnim faktorima. Neki od razloga za strah mogu biti: vaginizam (grčenje mišića rodnice uslijed penetracije), suhoća rodnice, PTSP (posttraumatski stresni poremećaj), fizičko ili seksualno zlostavljanje, depresija, anksioznost i slično. Ako su uzročnici straha emocionalne prirode, preporučuje se terapija razgovorom dok se zdravstvena stanja efikasno uklanjaju odgovarajućom terapijom.

Povjerenje je ključ

Prije naručivanja na ginekološki pregled, dobro se raspitaj za doktora. Osim stručnosti, tvoj odabrani ljekar treba biti i osoba koja će ti uvijek pružati podršku, jer tijelo žene, kroz život, prolazi kroz različite promjene i od velike je važnosti imati ginekologa na kojeg uvijek možeš računati. Iz godine u godinu, iz promjene u promjenu, upoznavat ćete se i graditi odnos što veoma često može pomoći da sačuvaš svoje reproduktivno zdravlje te da spriječiš razvoj ozbiljnih ginekoloških oboljenja. Bez obzira radi li se o trudnoći, redovnim pregledima, perimenopauzi, menopauzi, dobar ginekolog će osluškivati potrebe i promjene svake svoje pacijentice i uvijek biti podrška uz čiju pomoć će sva stanja, s kojima se žena suočava, proći što bezbolnije.

Opusti se

Možda će ti zazvučati kao kliše, ali određene tehnike poput dubokog disanja zaista mogu pomoći da se opustiš. Kada su mišići zdjelice opušteni, ginekologu će biti lakše da obavi pregled što znači da će sve biti brže gotovo. Razmisli o načinu na koji se voliš opuštati. Da li je to slušanje omiljene muzike, tehnika vizualizacije (metoda u kojoj zamišljaš ono što želiš i maštaš o svakom, pa i najsitnijem detalju), gledanje smiješnih videa ili igranje igrica. Tvoje pravo je da svoj ginekološki pregled učiniš što ugodnijim, a medicinsko osoblje je tu da te u tome podrži.

Ti kontrolišeš pregled

Na ginekološkom pregledu je veoma važno izraziti sva svoja osjećanja. Ukoliko ti u bilo kojem trenutku nešto ne odgovara, imaš pravo zatražiti prekid pregleda i predložiti novi termin za dolazak. Dok neke žene ne vole razgovarati za vrijeme pregleda, nekima pomaže da im ginekolog objasni anatomiju vaginalnog područja te da, korak po korak, objašnjava tok pregleda. Razmisli kojoj grupi ti pripadaš i informiraj svog ginekologa o tome. 

Kako se smjestiti na ginekološkom stolu

Ginekološki sto je dizajniran tako da mu pacijentica pristupa pomoću stepenika, a nakon što legne, stopala treba postaviti u metalne držače za noge. Nakon toga pacijentica zauzima položaj prikladan za ginekološki pregled - s nogama savijenim u koljenima i raširenim u kukovima. Ginekolozi uvijek preporučuju da pacijentice spuste stražnjicu još niže jer se zdjelica na taj način dodatno opušta. Za vrijeme pregleda, ginekolog će sjediti ispred stola tako da će tvoja stidnica, koja obuhvata vanjske ženske genitalije i ulaz u vaginu, biti pred njim, dok će noge biti sa strane. Ako su ti držači za noge hladni, obuci čarape. 

Ako si u grču, postoji mogućnost da će te uvođenje spekuluma u vaginu zaboljeti, pa obavijesti ginekologa i zamoli ga da pokuša s manjim instrumentom. Također, kako bi pacijentici bilo ugodnije, ginekolog spekulum zagrijava pod mlazom tople vode. Prilikom uvođenja spekuluma u vaginu, mišići se grče što je prirodna reakcija na ulazak stranog tijela u vaginu, no potrebno se što više opustiti i nikako ne skupljati noge jer sve to može učiniti proceduru dugotrajnijom i bolnijom. Kada se spekulum insertira u vaginu, ginekolog može uzeti uzorak za Papa test ili bris grlića i vagine koji se, potom, koriste za mikrobiološke analize. Kada je siguran da je adekvatno uzeo briseve, ginekolog nježno vadi spekulum iz unutrašnjosti vagine. Važno je da i dalje budeš opuštena kako bi izbjegla bol.

Šta te još očekuje na pregledu?

Nakon uzimanja briseva, ginekolog može predložiti bimanuelni pregled ili ultrazvuk. Bimanuelni pregled (lat. pregled koji se odvija pomoću dvije ruke) se izvodi tako što ginekolog kažiprst i srednji prst jedne ruke umeće u vaginu (s rukavicom) i opipava maternicu i jajnike te ocjenjuje njihovo stanje, pokretljivost, eventualnu bolnost i ostale parametre. Ukoliko mu se nešto učini sumnjivo, tada može predložiti ultrazvuk koji se izvodi transvaginalnom sondom (tako što se na sondu aplicira gel, potom prezervativ, pa opet gel radi lakšeg umetanja u vaginu) ili abdominalnom sondom (koja se koristi za preglede trudnica nakon prvog trimestra, žena koje nisu imale seksualni odnos te pacijentica s tumorima u zdjelici). Prilikom pregleda, ginekolog pomjera sondu, a na monitoru prati stanje reproduktivnih organa pacijentice. 

A šta ako boli

Većina klasičnih ginekoloških pregleda ne uzrokuje bolove, no neke procedure, poput biopsije, su ipak bolne. U tom slučaju se posavjetujte sa svojim ginekologom o lijekovima koje možete uzeti prije dolaska na zahvat, kao i o lijekovima za smanjenje napetosti koje je potrebno koristiti isključivo prema savjetima ljekara.

Ne zaboravi, ginekološki pregledi su ključni dio tvoje zdravstvene rutine i nikako nisu nešto čega se treba bojati ili što treba izbjegavati. Uz znanje, adekvatnu pripremu i stručnog ginekologa ove preglede možeš učiniti ugodnijim što će ti svakako pomoći da sačuvaš svoje zdravlje.