Skip to main content
radiologija

CT angiografija abdominalne aorte

Pretražite

Uvod

Evaluacija abdominalne i torakalne aorte jedna je od najčešćih indikacija za CT angiografiju (CTA). CTA je u velikoj mjeri zamijenila konvencionalnu angiografiju u procjeni aneurizme i disekcija aorte, jer pruža sve relevantne anatomske informacije krvnog suda bez potrebe za invazivnošću koja je prisutna kod konvencionalne angiografije. 

Šta je CT angiografija abdominalne aorte?

CT angiogram je način pregleda krvnih sudova u različitim dijelovima Vašeg tijela.

Mala kanila se stavlja u venu na Vašoj ruci, a zatim se IV kontrast ubrizgava velikom brzinom dok ste u CT skeneru. Skener će snimiti dio Vašeg tijela koji Vaš ljekar želi procijeniti, kao što je angiogram abdominalne aorte. CT skener može rekonstruirati slike u 3D kako bi dao zaista jasnu sliku krvnih žila i pokazao probleme kao što su sužavanja, aneurizme ili disekcije.

CTA se može koristiti u grudima i abdomenu za identifikaciju aneurizme u aorti ili drugim velikim krvnim sudovima. Ova područja oslabljenih zidova krvnih sudova koja izbijaju mogu biti opasna po život ako puknu. CTA je test izbora pri procjeni aneurizme prije i nakon endovaskularnog stentiranja zbog sposobnosti detekcije kalcija unutar zida. Još jedan pozitivan rezultat CTA u procjeni aneurizme abdominalne aorte jeste da omogućava bolju procjenu proširenja krvnih sudova i može bolje otkriti krvne ugruške u poređenju sa standardnom angiografijom.

CTA se također koristi za identifikaciju arterijske disekcije, uključujući disekciju aorte u aorti ili njenim glavnim granama. Arterijska disekcija jeste kada se slojevi zida arterije ljušte jedan od drugog. Ovo uzrokuje bol i može biti opasno po život. CTA je brza i neinvazivna metoda za identifikaciju disekcija i može pokazati stepen bolesti i postoji li curenje.

Ko je kandidat za CTA abdominalne aorte?

Ovaj medicinski test će vam možda trebati ako imate abnormalnost koja uključuje krvne sudove Vašeg mozga, srca, pluća, bubrega ili drugih dijelova vašeg tijela. Zdravstveni radnici mogu koristiti informacije iz ovog testa kako bi saznali više o Vašem stanju i odlučili koji je najbolji način liječenja. Neki razlozi za CT angiografiju uključuju:

·   pronalaženje aneurizme (krvni sud koji je povećan i može biti u opasnosti od pucanja).

Dijagnoza disekcije 

·   Pronalaženje krvnih sudova koji su suženi usljed ateroskleroze (masni materijal koji stvara plakove na zidovima arterija)

·   Da biste pronašli abnormalne formacije krvnih sudova unutar Vašeg mozga

·   Za identifikaciju krvnih sudova oštećenih ozljedom

·   Da biste pronašli krvne ugruške koji su se možda formirali u venama Vaših nogu i otputovali u pluća

·   Za procjenu tumora koji se hrani krvnim sudovima.

Podaci iz CT angiografije mogu pomoći u prevenciji moždanog ili srčanog udara. Ova vrsta testa također može pomoći Vašem ljekaru da planira liječenje raka ili da Vas pripremi za transplantaciju bubrega. Vaš zdravstveni radnik može imati druge razloge za naručivanje ovog testa.

Rizici

Vaš ljekar poznaje rizike CT angiografije i savjetovat će vas da li koristi nadmašuju svaki mogući rizik.

Angiogrami se obično ne preporučuju u ranoj trudnoći ili osobama sa poznatom bubrežnom bolešću, ali povremeno mogu biti neophodne.

Mogući rizici uključuju:

·   Mala količina zračenja. Količina zračenja kojoj ste izloženi zavisi od broja snimljenih slika i dijela tijela koji se ispituje.

·   Izuzetno mala šansa da biste dugoročno mogli razviti rak od zračenja.

·   Alergijska reakcija na boju. Možete imati mučninu, kihanje, povraćanje, svrab, koprivnjaču i vrtoglavicu. Mogu se javiti ozbiljnije reakcije, ali su vrlo rijetke.

·   Infekcija, krvarenje ili povreda na mjestu injekcije.

·   Ako imate bilo kakve alergije, recite CT osoblju ili doktoru radiologije.

·   Ako ste uopće zabrinuti u vezi sa rizicima, razgovarajte sa svojim ljekarom prije pregleda.

Priprema

Nosite udobnu, široku odjeću na ispitu. Možda ćete morati da se presvučete u haljinu za proceduru.

Metalni predmeti, uključujući nakit, naočare, proteze i ukosnice, mogu utjecati na CT slike. Ostavite ih kod kuće ili ih uklonite prije ispita. Neki CT pregledi će od vas zahtijevati uklanjanje slušnih pomagala i uklonjivih zubnih radova. Žene će morati ukloniti grudnjake koji sadrže metalnu žicu. Možda ćete morati ukloniti sve pirsinge, ako je moguće.

Vaš ljekar može uputiti da ne jedete i ne pijete ništa nekoliko sati prije vašeg pregleda ako će se koristiti kontrastni materijal. Obavijestite svog ljekara o svim lijekovima koje uzimate i ako imate alergije. Ako imate poznatu alergiju na kontrastni materijal, vaš ljekar može propisati lijekove (obično steroide) kako bi se smanjio rizik od alergijske reakcije. Kako biste izbjegli nepotrebna odlaganja, obratite se svom ljekaru mnogo prije datuma vašeg pregleda.

Također obavijestite svog ljekara o svim nedavnim bolestima ili drugim zdravstvenim stanjima i da li imate historiju srčanih bolesti, astme, dijabetesa, bolesti bubrega ili problema sa štitnom žlijezdom. Bilo koje od ovih stanja može povećati rizik od neželjenog efekta.

Ako dojite u vrijeme pregleda, pitajte svog ljekara kako dalje. Može pomoći ispumpavanje majčinog mlijeka prije vremena. Držite ga pri ruci za upotrebu dok se sav kontrastni materijal ne očisti iz vašeg tijela (oko 24 sata nakon testa). Međutim, najnoviji Priručnik o kontrastnim medijima Američkog koledža radiologije (ACR) navodi da studije pokazuju da je količina kontrasta koju dijete apsorbira tokom dojenja izuzetno mala.

Oporavak

Nakon pregleda možete se vratiti svakodnevnim obavezama. 

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

CT angiografija abdominalne aorte

Prihvaćam uslove korištenja