Skip to main content
urologija

Intrakavernozna injekcijska terapija

Pretražite

Uvod

Erektilna disfunkcija (impotencija) je nemogućnost postizanja i održavanja erekcije dovoljno čvrste za seks. Treba naglasiti da povremeni problemi s erekcijom nisu uvijek razlog za brigu. Ukoliko je problem sa postizanjem ili održavanjem erekcije stalan, on može biti znak oboljenja koje treba liječiti i faktor rizika za srčana oboljenja.

Šta je intrakavernozna injekcijska terapija?

Intrakavernozna injekcijska terapija se odnosi na izravnu injekciju vazodilatacijskog lijeka ili kombinacije lijekova u corpus cavernosum (kavernozno tijelo penisa) kako bi se izazvala nevoljna erekcija. Djeluje tako da pomaže protok krvi u penis kako bi se postigla i održala erekcija. Dok je terapija samoinjiciranjem nekada bila prva linija liječenja erektilne disfunkcije, danas je sigurna i učinkovita u liječenju ako oralna terapija ne uspije. To je zapravo injekcija u bazu penisa. Baza penisa kao mjesto injiciranja se često koristi za davanje lijekova za provjeru ili liječenje erektilne disfunkcije kod odraslih muškaraca.

U ovoj terapiji koristite tanku iglu za ubrizgavanje alprostadila u bazu ili stranu penisa. Često se mogu koristiti i kombinovani lijekovi poznati kao bimix (ako su uključena dva lijeka) ili trimix (ako su uključena tri). Svaka injekcija se dozira kako bi se stvorila erekcija koja ne traje duže od sat vremena. Budući da je igla koja se koristi vrlo tanka, bol na mjestu uboda obično je slaba.

Ko su kandidati za intrakavernoznu injekcijsku terapija?

Intrakavernozna injekcijska terapija se preporučuje osobama kod kojih oralna terapija nema efekta, a iskusili su simptome ili imaju:

 • Erektilnu disfunkciju
 • Imate druge seksualne probleme kao što je preuranjena ili odgođena ejakulacija
 • Imate dijabetes, bolesti srca ili neko drugo poznato zdravstveno stanje koje bi moglo biti povezano s erektilnom disfunkcijom
 • Uz erektilnu disfunkciju imate i druge simptome

Izvođenje

Lijek se ubrizgava u penis. Liječnik će vas podučiti kako ga pripremiti i dati. Koristite lijek točno prema uputama. Nemojte uzimati lijekove češće nego što je propisano.

 1. Pročitajte upute za upotrebu lijeka prije nego počnete koristiti lijek i svaki put kada dobijete dopunu. Ako imate bilo kakvih pitanja, obratite se svom ljekaru.
 2. Prije upotrebe vizualno provjerite proizvod ukoliko je došlo do promjene boje ili pojave čestica. Ako je bilo koje od njih prisutno, nemojte koristiti tekućinu.
 3. Lijek se daje injekcijom u penis prema upustvima liječnika i u dozi koju je ljekar odredio. Doziranje se bazira na vašem zdravstvenom stanju i odgovoru na terapiju. 
 4. Očistite mjesto uboda alkoholom. Sjedeći uspravno ili blago nagnuto, držite penis uz bočnu stranu bedra tako da se ne može pomicati. Ako vam penis nije obrezan, povucite kožicu prema natrag. Palcem i kažiprstom uhvatite vrh penisa.
 5. Važno je promijeniti mjesto uboda sa svakom dozom kako biste izbjegli problematična područja ispod kože. Odaberite mjesto injiciranja s druge strane penisa u odnosu na mjesto zadnje doze, koristeći svaki put drugo područje. 
 6. Uklonite poklopac s igle i držite iglu pod uglom od 90 stepeni u odnosu na mjesto ubrizgavanja.
 7. Ubodite iglu sve dok gotovo cijeli metalni dio igle ne bude umetnut u penis.
 8. Ne ubrizgavajte lijek neposredno ispod površine kože, na vrhu ili glavi penisa ili na dnu penisa blizu skrotuma ili testisa. Izbjegavajte ubrizgavanje lijeka u krvne žile koje vidite.
 9. Pritisnite klip šprice polako prema dolje, potrebno je 5 do 10 sekundi da otpustite dozu u penis.
 10. Injekcija obično nije bolna. Ako je injekcija jako bolna ili ako primijetite modricu ili oteklinu na mjestu injekcije, to znači da ubrizgavate lijek pod kožu. Zaustavite se, izvucite iglu i ponovno je namjestite kako treba prije nastavka s injekcijom.
 11. Izvadite iglu i ponovno stavite kapicu.
 12. Nakon što ste završili s injekcijom, pritisnite mjesto injekcije oko 5 minuta ili dok krvarenje ne prestane. To će spriječiti modrice. 
 13. Izmasirajte penis prema uputama liječnika. To pomaže da se lijek proširi na sve dijelove penisa, kako bi lijek bolje djelovao.
 14. Korištene igle i šprice stavite u poseban spremnik za oštre predmete. Nikada ih ne bacajte u kantu za smeće.

Ovaj bi lijek obično trebao djelovati unutar 5 do 20 minuta kako bi proizveo erekciju koja traje oko 1 sat. 

Proizvođač preporučuje da se lijek koristi najviše 3 puta sedmično sa najmanje 1 danom između svake doze.

Rizici

Ovaj lijek je samo za muškarce i nije za djecu.

Ovaj lijek ukoliko se koristi prema uputima, ima nizak rizik od nuspojava. Moguće nuspojave su:

 • Na mjestu ubrizgavanja može doći do blage/umjerene boli, iritacije ili blagog krvarenja. 

Mnogi ljudi koji koriste ovaj lijek nemaju ozbiljne nuspojave. Odmah obavijestite svog ljekara ako imate bilo kakve ozbiljne nuspojave, uključujući: 

 • Crvenilo, osjetljivost i oticanje penisa, 
 • Kvržice ili neuobičajeno zakrivljenje penisa.
 • Bolnu ili dugotrajnu erekciju koja traje 4 ili više sati. Ako se to dogodi, prestanite koristiti lijek i odmah potražite liječničku pomoć.
 • Alergijska reakcija na lijek

Priprema za intrakavernoznu injekcijsku terapiju

Ukoliko se pacijent u dogovoru sa odgovornim liječnikom odluči na intrakavernoznu injekcijsku terapiju, obavlja se obuka pacijenta. Na taj način se minimaziraju rizici komplikacija.

Sama priprema pacijenta se sastoji od nekoliko koraka:

 1. Pacijent dostavlja kompletnu medicinsku istoriju i obavještava ljekara o trenutnim i prethodnim oboljenjima, lijekovima koje koristi i ukoliko postoje alergije na određene lijekove.
 2. Fizikalni pregled - Na ovaj način se vrši procjena zdravstvenog stanja pacijenta
 3. Laboratorijska analiza krvi
 4. Laboratorijska analiza urina 
 5. Edukacija o mogućim komplikacijama i rizicima samog zahvata kao i njegovim prednostima

Obavezno obavijestite ljekara ukoliko koristite lijekove za povišen pritisak zbog mogućih interakcija lijeka.

Nije potrebna posebna priprema pacijenta prije same primjene terapije.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Intrakavernozna injekcijska terapija

Prihvaćam uslove korištenja