Skip to main content
urologija

Cistektomija (uklanjanje mjehura)

Pretražite

Uvod

Cistektomija je hirurški postupak uklanjanja dijela ili cijelog mokraćnog mjehura, organa koji se nalazi ispod vaših bubrega i iznad uretre. Funkcija mokraćnog mjehura jest zadržavanje mokraće prije nego što ona napusti tijelo.

Cistektomija se izvodi u svrhu liječenja tumora mokraćnog mjehura ili za liječenje benignih stanja koja utječu na mokraćni mjehur i mokraćni sistem. Nakon uklanjanja mjehura, urolog, u dogovoru s Vama, stvara novi način za pohranjivanje urina i njegovo napuštanje vašeg tijela.

Šta je cistektomija?

Cistektomija jest složeni hirurški zahvat uklanjanja dijela mokraćnog mjehura ili cijelog mokraćnog mjehura pa prema tome razlikujemo:

 • Djelomična cistektomija - uklanja se samo dio mokraćnog mjehura. Koristi se za uklanjanje kancerogenog tumora u izoliranom dijelu mokraćnog mjehura. Kada se provodi u svrhu liječenja tumora, obično se uklanjaju i obližnji limfni čvorovi kako bi utvrdili je li se tumor proširio izvan vašeg mjehura. Preostali dio mjehura ostaje u vašem tijelu, a želi se sačuvati što više zdravog mjehura.
 • Radikalna cistektomija - hirurg uklanja cijeli mjehur i obližnje limfne čvorove. Izvodi se za liječenje raka koji je zahvatio mišićno tkivo mokraćnog mjehura. Kod žena radikalna cistektomija obično uključuje odstranjivanje maternice, jajnika, jajovoda i dijela vagine, a kod muškaraca to obično uključuje uklanjanje prostate i sjemenih mjehurića.
 • Jednostavna cistektomija - postupak uklanjanja samo mokraćnog mjehura, a može biti tretman nekancerogenih stanja. Ovim zahvatom se ne uklanjaju okolne strukture. Ovaj pristup liječi stanja poput radijacijskog cistitisa, mokraćne fistule, povrede mjehura i slično.

Ko su kandidati za cistektomiju?

Odluku o cistektomiji donosimo nakon pažljivog razmatranja rizika i koristi, uz sudjelovanje pacijenta u procesu odlučivanja. 

Vaš ljekar može preporučiti cistektomiju za:

 • Liječenje tumora koji se počinje ili se širi na mjehur;
 • Nepravilnosti u mokraćnom sustavu prisutne od rođenja;
 • Neurološki ili upalni poremećaji koji utječu na mokraćni sustav;
 • Povrijede mjehura;
 • Nekontrolisane kontrakcije mjehura;
 • Nepravilne funkcija sfinktera.

Koju će vrstu cistektomije i rekonstrukcije vaš ljekar predložiti zavisi o mnogim stvarima, kao što je razlog operacije, vaše cjelokupno zdravlje i vaše sklonosti i potrebe za njegom.

Izvođenje

Cistektomija, bilo koje vrste, je pažljivo planirana i izvedena procedura koju izvodi poseban tim medicinskih eksperata, a obično su to urolog, anesteziolog i medicinske sestre/tehničari. Evo detaljnog opisa cistektomije:

 1. Priprema za zahvat: 

Prije samog zahvata medicinsko osoblje će Vas provesti kroz proceduru i objasniti sve korake koje će hirurški postupak obuhvatiti. Obavit će se niz pretraga kako bi se procijenio opseg bolesti i osigurala najbolja strategija za operaciju.

 1. Anestezija:

Anesteziolog će vas staviti pod opću anesteziju kako bi spavali tijekom operacije te kako ne bi osjećali bol niti se pomicali. 

 1. Izrezivanje mjehura:

Vaš urolog će vam izvesti cistektomiju koristeći jedan od dva različita kirurška pristupa:

 • Otvorena cistektomija - hirurg zareže jedan veći rez na trbušnom zidu (od 15 do 18 cm) te kroz njega umeće svoje ruke, u rukavicama, kako bi izveo operaciju.
 • Minimalno invazivna - za početak će vaš urolog napuhati vaš trbuh ugljikovim dioksidom kako bi stvorio radni prostor, zatim zareže nekoliko manjih rezova na abdomenu (oko 1cm). Kroz te rezove će umetnuti duge, tanke instrumente, uključujući kameru te pomoću njih će izvesti operaciju. 

Vaš hirurg uklanja mjehur iz okolnih tkiva. Ako se liječi tumor mokraćnog mjehura, hirurg će ukloniti i obližnje limfne čvorove, koji su dio imunološkog sustava. Oni će se pregledati u laboratoriju da se vidi je li se tumor proširio na njih. Kod žena radikalna cistektomija obično uključuje odstranjivanje maternice, jajnika, jajovoda i dijela vagine, a kod muškaraca to obično uključuje uklanjanje prostate i sjemenih mjehurića. Očuvanost uretre ovisi o vrsti urinarne diverzije koju će hirurg napraviti. 

 1. Urinarna diverzija:

Urinarna diverzija ili skretanje mokraće naziv je za rekonstrukciju mokraćnih puteva koja se izvodi u procesu radikalne cistektomije. Nakon uklanjanja mjehura, vaš urolog stvara novi način za pohranjivanje urina i njegovo napuštanje tijela, prethodno dogovoren s vama i vašim preferencijama. Vaši će liječnici također željeti očuvati kvalitet vašeg života što je bolje moguće. Vaš urolog rekonstruirat će vaš mokraćni trakt na jedan od tri načina kako bi mokraća koju proizvodite mogla napustiti vaše tijelo. Ove metode uključuju:

 • Ilealni kanal - vaš urolog odvaja kratki komadić tankog crijeva (ileum). Mokraćovodi se pričvršćuju na jedan kraj ileuma, a drugi kraj se pričvršćuje na stomu - otvor na trbuhu (obično s desne strane pupka). Urin otječe u kanal, izlazi van tijela kroz stomu i puni vrećicu koja se nosi ispod odjeće. Vrećicu je potrebno često praznit i redovito mijenjati.
 • Kontinentni urinarni rezervoar - vaš urolog koristi komad crijeva kako bi stvorio rezervoar unutar abdomena koji je povezan s ureterima i stomom u trbušnoj stijenci. Spremnik pohranjuje urin, a kateter se umeće kako bi se povremeno ispraznio.
 • Neobnova mjehura (nemjehur) - vaš urolog koristi dugačak komad vašeg tankog crijeva te preoblikuje tkiva u okrugli mjehur za pohranjivanje mokraće. Postavlja se na isto mjesto kao i izvorni mokraćni mjehur i pričvršćuje se na uretere i uretru. Povremeno morate isprazniti spremnik opuštanjem mišića zdjelice i naprezanjem trbušnih mišića.
 1. Kraj operacije:

Na kraju operacije ljekar će vam zašiti rezove i pokriti ih zavojima. U roku od nekoliko minuta bit ćete budni jer će anesteziolog prestati puštati anesteziju u vaše tijelo. Zatim ćete se preseliti u sobu za oporavak te će medicinsko osoblje čekati da se potpuno probudite i pratiti vaše cjelokupno zdravlje.

Rizici

Prije cistektomije, vaš urolog će vas informirati o svim potencijalnim rizicima i komplikacijama. 

Cistektomija, kao i svaka složena operacija, nosi sa sobom rizike poput:

 • Krvarenja, krvnih ugrušaka;
 • Infekcija;
 • Problema sa zarastanjem; 
 • Oštećenja organa ili tkiva;
 • Problema s anestezijom.

Mogu se pojaviti i problemi s:

 • Probavom (zatvor ili proljev); 
 • Poremećaji u kontrolisanju mokrenja pošto pacijent izgubi sposobnost normalnog mokrenja i mora naučiti kontrolirati izlaz urina na novi način, zavisno o odabranoj metodi rekonstrukcije;
 • Seksualne poteškoće: kod muškaraca su u pitanju poteškoće s erekcijom, a kod žena neugoda prilikom spolnog odnosa ukoliko se ukloni dio vagine te ograničenje seksualnog uzbuđenja ukoliko dođe do oštećenja živaca.

Priprema za cistektomiju

 • Prije cistektomije razgovarat ćete s vašim urologom i anesteziologom o faktorima koji mogu uticati na operaciju poput alergija na lijekove, prethodne reakcije na anesteziju te vašeg sveokupnog medicinskog stanja. 
 • Medicinski tim trebate uputiti u vašu upotrebu opojnih sredstava, alkohola, cigareta, lijekova, vitamina te kofeina. Ljekar će vas uputiti koje lijekove ne smijete uzimati danima prije operacije. 
 • Pušenje može utjecati na vaš oporavak od anestezije i operacije stoga razmislite o prestanku. 
 • Vaš ljekar može zatražiti tekuću dijetu 1 ili 2 dana prije operacije, a obično se mora prestati jesti i piti nakon ponoći u noć prije zahvata.

Oporavak

Potpuni oporavak zavisi o vrsti operacije koju obavite pa ga možete očekivati nakon nekoliko sedmica do nekoliko mjeseci. Boravak u bolnici nakon radikalne cistektomije traje od 5 do 7 dana, a već dan nakon operacije medicinski tim vam može preporučiti hodanje. Prije nego što napustite bolnicu medicinsk osoblje  će vam dati upute o njezi rane i, ovisno o napravljenoj vrsti urinarne diverzije, upute o čišćenju i održavanju vrećice na stomi. Tuširati se možete ubrzo nakon operacije. Naš medicinski tim ljubazno će vam pomoći u prilagodbi na promjene u Vašem tijelu i dnevnim rutinama. 
Naknadni pregledi vjerojatno će biti nakon nekoliko sedmica i ponovno nakon nekoliko mjeseci, a ukoliko se cistektomija obavila u svrhu liječenja tumora bit će vam preporučene redovite kontrole.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Cistektomija (uklanjanje mjehura)

Prihvaćam uslove korištenja