Skip to main content
radiologija

MRI torakalne kičme

Pretražite

Uvod

Magnetska rezonancija torakalne kičme (MRI) je neinvazivni dijagnostički pregled koji daje detaljan uvid u stanje torakalnog ili grudnog dijela kičme. MRI je korisna metoda kojom se mogu otkriti diskus hernije, upalni procesi, tumori kao i uzroci dugotrajne boli. 

Što je MRI torakalne kičme ?

MRI koristi kombinaciju velikog magneta, radio valova i računara za izradu detaljnih slika torakalne kičme. MRI aparat je veliki, cilindrični aparat, u obliku cijevi koji stvara snažno magnetsko polje oko pacijenta i iz skenera šalje impulse radio valova. Radio valovi izbacuju jezgre atoma u vašem tijelu iz njihovog normalnog položaja. Kako se jezgre postavljaju u pravilan položaj, one šalju radio signale. Te signale prima računar koji ih analizira i pretvara u sliku dijela tijela koji se pregledava. Ova se slika pojavljuje na monitoru za gledanje. Postupak je bezbolan i traje 25 minuta. MRI je korisna, bezbolna metoda kojom se mogu otkriti diskus hernije, upalni procesi, tumori, kao i uzroci dugotrajne boli. 

Tko su kandidati za MRI torakalne kičme ?

Kandidati za MRI torakalne kičme su:

-Osobe koje imaju dugotrajne bolovi koji se prostiru između lopatica (plećki) ili se bol širi u područje između rebara 

-Otkrivanje diskus hernije

-Otkrivanje upalnog procesa na torakalnom dijelu kičme

-Otkrivanje suženja kičmenog kanala

-Otkrivanje tumora

-Otkrivanje uzroka boli.

Izvođenje

MRI torakalne kičme se može izvesti ambulantno ili kao dio vašeg boravka u bolnici. Od vas će se tražiti da uklonite svu odjeću, nakit, naočale, slušna pomagala, ukosnice, zubne proteze ili druge predmete koji bi mogli ometati postupak. Morat ćete skinuti odjeću i dobit ćete haljinu koju ćete nositi. Ako trebate obaviti postupak s kontrastom, otvorit će vam se venski put na ruci za ubrizgavanje kontrastnog sredstva. Ležat ćete na stolu za skeniranje koji klizi u veliki kružni otvor stroja za skeniranje. Jastuci i trake mogu se koristiti za sprječavanje kretanja tokom postupka. Radiolog će biti u drugoj prostoriji gdje se nalaze kontrole skenera. Zvučnici unutar skenera omogućit će radiologu da komunicira s vama i čuje vas. Dobit ćete čepiće za uši ili slušalice koje ćete nositi kako biste blokirali buku skenera. Neke slušalice mogu ponuditi glazbu koju možete slušati. Tokom procesa skeniranja čut će se škljocanje jer se stvara magnetsko polje i šalju se pulsevi radio valova iz skenera. Bit će važno da tokom pregleda ostanete vrlo mirni jer svaki pokret može uticati na kvalitetu skeniranja. Ako se za vaš postupak koristi kontrastno sredstvo, mogli biste osjetiti neke učinke kada se ono primijeni. Ovi učinci uključuju osjećaj crvenila ili hladnoće, slan ili metalni okus u ustima, kratku glavobolju, svrbež ili mučninu i/ili povraćanje. Ovi učinci obično traju nekoliko trenutaka. Obavijestite radiologa ako osjetite bilo kakve poteškoće s disanjem, znojenje, utrnulost ili lupanje srca. Nakon što skeniranje završi, stol će kliziti iz skenera i pomoći će vam se da siđete sa stola.

Rizici

Budući da se zračenje ne koristi, ne postoji rizik od izlaganja zračenju tokom MRI postupka. Zbog upotrebe jakog magneta, potrebno je poduzeti posebne mjere opreza pri izvođenju MRI na pacijentima s ugrađenim uređajima kao što su pacemakeri ili kohlearni implantati. U tom slučaju ljekar će trebati neke informacije o implantiranom uređaju, kao što su proizvođač i broj modela. Pacijenti koji imaju unutarnje metalne predmete, kao što su hirurške kopče, ploče, vijci ili žičane mreže, možda neće ispunjavati uvjete za MRI pregled. Ako postoji mogućnost da ste klaustrofobični, morate zamoliti svog ljekara da vam da lijekove protiv anksioznosti koje možete uzeti prije pregleda. Trebali biste planirati da vas netko poslije odveze kući. Ako ste trudni ili sumnjate da biste mogli biti trudni, trebali biste obavijestiti ljekara. Do danas nema podataka koji bi ukazivali na to da je magnetska rezonanca štetna za nerođeno dijete, ali se ne preporučuje MRI testiranje tokom prvog trimestra trudnoće. Ljekar može zahtijevati korištenje kontrastne boje tokom nekih MRI pregleda kako bi prikaz kičme bio što detaljniji i bolji. Ako se koristi kontrast, postoji rizik od alergijske reakcije. Pacijenti koji su alergični ili osjetljivi na kontrastnu boju ili jod trebaju obavijestiti radiologa o tome.

Priprema za MRI torakalne kičme ?

Možete jesti, piti i uzimati lijekove kao i obično. Morate se potpuno presvući u bolesničku haljinu  i ukloniti sav nakit. Snimanje se odvija unutar velike strukture nalik cijevi, otvorene na oba kraja. Za kvalitetne slike morate ležati savršeno mirno. Zbog glasne buke MRI aparata, čepići za uši su potrebni i bit će osigurani. Ako su vam potrebni lijekovi protiv anksioznosti zbog klaustrofobije, obratite se ljekaru za recept. Imajte na umu da će vam trebati još neko da vas odveze kući. Ako u svom tijelu imate metal koji nije otkriven prije vašeg termina, vaše ispitivanje može biti odgođeno. Obavezno obavijestite ljekara ukoliko imate alergije, trudni ste, imate ugrađen pacemaker ili slične uređaje.

Oporavak

Trebali biste se kretati polako kada ustajete sa stola skenera kako biste izbjegli vrtoglavicu od ravnog ležanja tokom trajanja postupka. Ako ste za postupak uzimali bilo kakve sedative, možda ćete morati mirovati dok sedativi ne prestanu djelovati. Također ćete morati izbjegavati vožnju neposredno nakon postupka. Ako je kontrast korišten tokom vašeg postupka, možda ćete biti pod nadzorom neko vrijeme zbog bilo kakvih nuspojava ili reakcija na kontrast, kao što su svrbež, otok, osip ili otežano disanje. Ako primijetite bilo kakvu bol, crvenilo ili otok na mjestu intravenske injekcije nakon što se vratite kući, trebali biste obavijestiti svog ljekara jer to može ukazivati na infekciju ili drugu vrstu reakcije. Dojiljama se preporučuje da ne doje 12 do 24 sata nakon MRI dojke s kontrastom. Općenito, nije potrebna posebna vrsta njege nakon MRI torakalne kičme. Možete nastaviti s uobičajenom prehranom i aktivnostima, osim ako vam ljekar ne savjetuje drugačije.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

MRI torakalne kičme

Prihvaćam uslove korištenja