Skip to main content
radiologija

CT toraksa sa kontrastom

Pretražite

Uvod

CT toraksa sa kontrastom je jednostavna metoda koja se izvodi radi dobivanja informacija o svim patološkim promjenama i bolestima na području grudnog koša, uključujući rebra, kičmeni stub, grudnu kost, meko tkivo mišića, potkožno masno tkivo, plućnu maramicu, vazdušne puteve (dušnik i bronhije) i plućno tkivo.

Šta je CT toraksa sa kontrastom?

CT toraksa sa kontrastom brza je i jednostavna metoda procjene stečenih i kongenitalnih abnormalnosti grudnog koša i pluća. CT skener je velika mašina u obliku kraćeg tunela u koji ulazite ležeći na stolu za ispitivanje. Rendgenska cijev i elektronski rendgenski detektori počet će se rotirati oko vas da bi se stvorile dvodimenzionalne ili trodimenzionalne slike presjeka dijela tijela, odnosno toraksa ili grudnog koša. CT skeniranje traje manje od 30 sekundi, a cijeli postupak, uključujući i pripremu, obično traje do 30 minuta.

Ko su kandidati za CT toraksa sa kontrastom?

CT toraksa sa kontrastom se izvodi radi otkrivanja:

-Uzroka simptoma kao što su kašalj, otežano disanje, bol u grudima ili temperatura

-Blokada

-Povreda

-Intratorakalnog krvarenja

-Infekcija

-Drugih zdravstvenih problema

-Tumora i drugih lezija.

Izvođenje

CT toraksa sa kontrastom se može izvesti ambulantno ili tokom vašeg boravka u bolnici. CT skener je velika mašina u obliku kraćeg tunela. Od vas će se tražiti da legnete na leđa na stol za ispitivanje, a potom će stol da klizi u otvor ovog kratkog tunela. Tokom snimanja dobit ćete kontrastno sredstvo putem cjevčice u venu, čime se poboljšava prikaz pojedinih struktura. Tokom skeniranja od vas će se možda zatražiti da zadržite dah. Bilo koji pokret može utjecati na kvalitet skeniranja, zbog čega je vrlo bitno da budete mirni tokom postupka. Rendgenska cijev i elektronski rendgenski detektori, koji se nalaze jedan nasuprot drugog u prstenu, počet će se rotirati oko vas. Tada se mala količina zračenja usmjerava kroz dio tijela koji se ispituje. Specijalni računarski program, koji obrađuje informacije o slikama da bi stvorio dvodimenzionalne ili trodimenzionalne slike presjeka dijela tijela, nalazi se u odvojenoj kontrolnoj sobi, u kojoj inženjer radiologije upravlja skenerom. Inženjer radiologije može razgovarati s vama, te ćete biti u komunikaciji tokom postupka. Кada se skeniranje završi, od vas će se zatražiti da sačekate dok inženjer radiologije ne potvrdi da li su slike dovoljno kvalitetne za tačno tumačenje. CT skeniranje traje manje od 30 sekundi, a cijeli postupak, uključujući i pripremu, obično traje do 30 minuta.

Rizici

Uvijek postoje minimalne šanse za razvoj karcinoma zbog izloženosti zračenju. CT skeniranje se ne preporučuje trudnicama, zbog potencijalnog rizika za nerođenu bebu, osim ako skeniranje nije medicinski neophodno. Rizik za nastanak ozbiljne alergijske reakcije na kontrastno sredstvo, koje sadrži jod, izuzetno je rijedak. Кod nekih pacijenata sa smanjenom funkcijom bubrega, kontrastno sredstvo koje se koristi za CT skeniranje može pogoršati funkciju bubrega. Budući da su djeca osjetljivija na zračenje, trebali bi imati CT pregled samo ako je to neophodno. Pacijenti koji uzimaju lijek za dijabetes metformin (Glucophage) trebaju upozoriti ljekara prije intravenske injekcije kontrasta jer može nastati rijetko stanje koje se zove metabolička acidoza. Ako uzimate metformin, od vas će se tražiti da ga prestanete uzimati u vrijeme zahvata i pričekati 48 sati nakon zahvata prije nego što ponovo počnete s ovim lijekom. Možda će biti potreban test krvi za provjeru funkcije bubrega prije nego što nastavite uzimati metformin.

Priprema za CT toraksa

Tokom postupka trebali biste nositi udobnu i široku odjeću. Možda će od vas biti zatraženo da obučete bolničku haljinu. Metalni predmeti, uključujući nakit, naočale, proteze i ukosnice, mogu utjecati na CT slike, zato biste ih trebali ostaviti kod kuće ili ih ukloniti prije postupka. Nekoliko sati prije samog postupka ljekar će vam reći da ništa ne jedete i ne pijete, jer se tokom CT skeniranja toraksa koristiti kontrastni materijal. Trebali biste obavijestiti ljekara o svim lijekovima koje uzimate. Ako imate alergiju na kontrastni materijal, ljekar će vam propisati lijekove (obično steroide) kako bi smanjio rizik od alergijske reakcije. Obavijestite ljekara ukoliko ste trudni. Prije CT-a toraksa sa kontrastom uradit ćete analizu uree i kreatinina iz krvi, kako bi ljekar procijenio funkciju vaših bubrega.

Oporavak

Nakon CT-a toraksa sa kontrastom možete se vratiti svojim uobičajenim aktivnostima i ishrani. S obzirom na to da je kontrastno sredstvo korišteno tokom vašeg CT skeniranja toraksa, možda ćete biti praćeni neko vrijeme radi rizika od pojave neželjenih reakcija na kontrastno sredstvo. Preporučljivo je piti puno tekućine kako biste pomogli vašim bubrezima da što prije uklone kontrastno sredstvo iz vašeg tijela. Obavijestite svog radiologa ako osjetite svrab, otok, osip ili otežano disanje. Ako primijetite bilo kakav bol, crvenilo i/ili otok na mjestu intravenske aplikacije kontrastnog sredstva nakon što se vratite kući, obavijestite ljekara jer to može ukazivati na infekciju ili drugu vrstu reakcije. Ovisno o vašim oralnim lijekovima za dijabetes, od vas može biti zatraženo da prestanete koristiti lijek 48 sati nakon CT-a toraksa. Vaš ljekar može vam dati dodatne upute nakon procedure, ovisno o vašoj situaciji.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

CT toraksa sa kontrastom

Prihvaćam uslove korištenja