Skip to main content
radiologija

CT cervikalne kičme

Pretražite

Uvod

CT cervikalne kičme je jednostavna metoda koja se izvodi radi dobivanja informacija o svim patološkim promjenama i bolestima na kičmenom stubu, kičmenoj moždini i intervertebralnim diskovima.

Šta je CT cervikalne kičme?

CT cervikalne kičme brza je i jednostavna metoda procjene stečenih i kongenitalnih abnormalnosti kičmenog stuba. CT skener je velika mašina u obliku kraćeg tunela u koji ulazite ležeći na stolu za ispitivanje. Rendgenska cijev i elektronski rendgenski detektori počet će se rotirati oko vas da bi se stvorile slike presjeka dijela tijela, odnosno vratnog dijela kičme. CT skeniranje traje nekoliko minuta i bezbolan je proces. CT cervikalne kičme se koristi u dijagnostici raznih zdravstvenih problema, uključujući otkrivanje tumora, traumatskih ozljeda, krvnih ugrušaka i drugih stanja. 

Ko su kandidati za CT cervikalne kičme?

Kandidati za CT cervikalne kičme su osobe koje imaju neke od sljedećih tegoba:

-Bol u vratu, ruci, leđima

-Trnjenje ili slabost u rukama 

-Otežano kretanje vrata.

CT cervikalne kičme pomaže u dijagnosticiranju:

– Oštećenja i povrede: CT pregled može pokazati lomove ili uganuća

– Tumora: CT pregled može otkriti tumore u vratnoj kičmi

– Degenerativnih promjena: CT pregled može otkriti promjene u kostima, poput koštanih izraslina, koje mogu biti uzrokovane osteoartritisom ili spondilozom

– Herniranih diskova: CT pregled može otkriti hernirane diskove

– Infekcija: CT pregled može pomoći u dijagnostici infekcija u vratnoj kičmi.

Izvođenje

CT cervikalne kičme se može izvesti ambulantno ili tokom vašeg boravka u bolnici. CT skener je velika mašina u obliku kraćeg tunela. Od vas će se tražiti da legnete na leđa na stol za ispitivanje, a potom će stol da klizi u otvor ovog kratkog tunela. Tokom snimanja možda ćete dobiti kontrastno sredstvo putem cjevčice u venu, čime se poboljšava prikaz pojedinih struktura. Tokom skeniranja od vas će se možda zatražiti da zadržite dah. Bilo koji pokret može utjecati na kvalitet skeniranja, zbog čega je vrlo bitno da budete mirni tokom postupka. Rendgenska cijev i elektronski rendgenski detektori, koji se nalaze jedan nasuprot drugog u prstenu, počet će se rotirati oko vas. Tada se mala količina zračenja usmjerava kroz dio tijela koji se ispituje. Specijalni računarski program, koji obrađuje informacije o slikama, da bi stvorio dvodimenzionalne ili trodimenzionalne slike presjeka dijela tijela, nalazi se u odvojenoj kontrolnoj sobi, u kojoj inženjer radiologije upravlja skenerom. Inženjer radiologije može razgovarati s vama, te ćete biti u komunikaciji tokom postupka. Кada se skeniranje završi, od vas će se zatražiti da sačekate dok radiolog ne potvrdi da li su slike dovoljno kvalitetne za tačno tumačenje. CT skeniranje traje nekoliko minuta.

Rizici

Potencijalni rizici tokom CT-a cervikalne kičme uključuju sljedeće:

-Izloženost radijaciji – tokom CT pregleda koriste se rendgenski zraci koji mogu povećati rizik od razvoja karcinoma u budućnosti, posebno ako se ponavljaju.

-Moguće zračenje drugih organa – tokom CT pregleda vratne kičme drugi organi, kao što su štitna žlijezda ili dojke, mogu biti izloženi radijaciji.

-Ukoliko se koristi kontrastno sredstvo tokom postupka, postoji rizik od razvoja alergijske reakcije.

-Pacijenti koji uzimaju lijek za dijabetes metformin (Glucophage) trebaju upozoriti ljekara prije intravenske injekcije kontrasta jer može nastati rijetko stanje koje se zove metabolička acidoza. Ako uzimate metformin, od vas će se tražiti da ga prestanete uzimati u vrijeme zahvata i pričekate 48 sati nakon zahvata prije nego što ponovo počnete s ovim lijekom. Možda će biti potreban test krvi za provjeru funkcije bubrega prije nego što nastavite uzimati metformin.

Priprema za CT cervikalne kičme

Tokom postupka trebali biste nositi udobnu i široku odjeću. Možda će od vas biti zatraženo da obučete bolničku haljinu. Metalni predmeti, uključujući nakit, naočale, proteze i ukosnice, mogu utjecati na CT slike, zato biste ih trebali ostaviti kod kuće ili ih ukloniti prije postupka. Nekoliko sati prije samog postupka ljekar će vam reći da ništa ne jedete i ne pijete, ako se tokom CT skeniranja cervikalne kičme koristi kontrastni materijal. Trebali biste obavijestiti ljekara o svim lijekovima koje uzimate. Ako imate alergiju na kontrastni materijal, ljekar će vam propisati lijekove (obično steroide) kako bi smanjio rizik od alergijske reakcije. Obavijestite ljekara ukoliko ste trudni. Prije CT-a cervikalne kičme sa kontrastom uradit ćete analizu uree i kreatinina te nalaze štitne žlijezde iz krvi, kako bi ljekar procijenio funkciju vaših bubrega i štitne žlijezde.

Oporavak

Nakon CT-a cervikalne kičme možete se vratiti svojim uobičajenim aktivnostima i ishrani. Ukoliko je kontrastno sredstvo korišteno tokom vašeg CT skeniranja cervikalne kičme, možda ćete biti praćeni neko vrijeme radi rizika od pojave neželjenih reakcija na kontrastno sredstvo. Preporučljivo je piti puno tekućine kako biste pomogli vašim bubrezima da što prije uklone kontrastno sredstvo iz vašeg tijela. Obavijestite svog radiologa ako osjetite svrab, otok, osip ili otežano disanje. Ako primijetite bilo kakav bol, crvenilo i/ili otok na mjestu intravenske aplikacije kontrastnog sredstva nakon što se vratite kući, obavijestite ljekara jer to može ukazivati na infekciju ili drugu vrstu reakcije. Ovisno o vašim oralnim lijekovima za dijabetes, od vas može biti zatraženo da prestanete koristiti lijek 48 sati nakon CT-a cervikalne kičme. Vaš ljekar može vam dati dodatne upute nakon procedure, ovisno o vašoj situaciji.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

CT cervikalne kičme

Prihvaćam uslove korištenja