Skip to main content
radiologija

CT abdomena sa kontrastom

Pretražite

Uvod

CT angiogram abdominalnih arterija se izvodi kako bi se procijenili glavni krvni sudovi u abdomenu i zdjelici, uključujući donju šuplju venu, aortu i nekoliko njenih grana koje opskrbljuju gotovo sve što leži u abdomenu. CT angiogram je radiološki test koji koristi kombinaciju CT skeniranja i intravenske injekcije kontrastne boje. Koristi seriju rendgenskih zraka i kompjuter za kreiranje detaljnih slika krvnih sudova poboljšanih kontrastnom bojom. Pomoću ove tehnike doktor je u mogućnosti da vizuelizira bolesti/stanja koja utječu na krvne sudove.

CT angiografija se radi sa kontrastnim sredstvo. Kontrastno sredstvo je posebna boja koja se obično ubrizgava kroz venu na ruci kako bi se poboljšala kvaliteta slike. Za pregled su potrebni aktuelni nalazi bubrega (Krea) i štitne žlijezde (TSH). 

Šta je CT angiogram abdomena?

Kompjuterizirana tomografska angiografija (CTA) koristi injekciju kontrastnog materijala u vaše krvne žile i CT skeniranje kako bi se pomoglo u dijagnosticiranju i procjeni bolesti krvnih sudova ili srodnih stanja, kao što su aneurizme ili blokade. CTA se obično izvodi na odjelu radiologije ili ambulantnom centru za snimanje.

Recite svom ljekaru ako postoji mogućnost da ste trudni i razgovarajte o svim nedavnim bolestima, zdravstvenim stanjima, lijekovima koje uzimate i alergijama. Ako imate poznatu alergiju na kontrastni materijal, vaš liječnik može dati lijekove koje treba uzeti prije CTA pregleda kako bi se smanjio rizik od alergijske reakcije. Ostavite nakit kod kuće i nosite široku, udobnu odjeću. Možda će vam biti zatraženo da nosite haljinu. Ako dojite, razgovarajte sa svojim ljekarom o tome kako dalje.

Ko je kandidat za CT angiogram abdomena?

Glavni krvni sud abdomena je aorta koja daje nekoliko grana za opskrbu gotovo svih organa, odnosno želuca, crijeva (malog i velikog), gušterače, jetre i žučne kese, maternice, jajovoda, jajnika, bubrega, mokraćovoda i bešike. Svi znakovi i simptomi vezani za ove organe i mogućnost zahvatanja defekta krvnog suda mogu se dijagnosticirati CT angiogramom abdomena i zdjelice. Vaš ljekar može preporučiti CT angiogram abdominalnih arterija iz sljedećih razloga:

·    Bol u abdomenu ili karlici

·    Krv u stolici ili urinu (hematurija)

·    Trauma abdomena ili karlice

·    Sumnja na abnormalnu dilataciju (aneurizma), stenozu ili začepljenje krvnih sudova

·    Sumnja na upalu krvnih sudova

·    Sumnja na pucanje aorte (disekcija)

·    Za procjenu tumora (kada se hrani krvnim žilama)

·    Za procjenu prije i nakon planirane procedure ili operacije u vezi sa abdominalnim krvnim sudovima

·    Sumnja na mase, tumore, karcinome i apscese abdominalnih ili karličnih organa

·    Za procjenu trajne hipertenzije (za otkrivanje bubrežne stenoze)

Rizici

Vaš ljekar poznaje rizike CT angiografije i savjetovat će vas da li koristi nadmašuju svaki mogući rizik.

Angiogrami se obično ne preporučuju u ranoj trudnoći ili osobama sa poznatom bubrežnom bolešću, ali povremeno mogu biti neophodne.

Mogući rizici uključuju:

·    Doza  zračenja kojoj ste izloženi zavisi od broja snimljenih slika i dijela tijela koji se ispituje.

·    Izuzetno mala šansa da biste dugoročno mogli razviti rak od zračenja.

·    Alergijska reakcija na boju. Možete imati mučninu, kihanje, povraćanje, svrab, koprivnjaču i vrtoglavicu. Mogu se javiti ozbiljnije reakcije, ali su vrlo rijetke.

·    Infekcija, krvarenje ili povreda na mjestu injekcije.

·    Ako imate bilo kakve alergije, recite CT osoblju ili doktoru radiologije.

·    Ako ste uopće zabrinuti u vezi sa rizicima, razgovarajte sa svojim ljekarom prije pregleda.

Priprema

Nosite udobnu, široku odjeću na ispitu. Možda ćete morati da se presvučete u haljinu za proceduru.

Metalni predmeti, uključujući nakit, naočare, proteze i ukosnice, mogu utjecati na CT slike. Ostavite ih kod kuće ili ih uklonite prije ispita. Neki CT pregledi će od vas zahtijevati uklanjanje slušnih pomagala i uklonjivih zubnih radova. Žene će morati ukloniti grudnjake koji sadrže metalnu žicu. Možda ćete morati ukloniti sve pirsinge, ako je moguće.

Ljekar vas može uputiti da ne jedete i ne pijete ništa nekoliko sati prije vašeg pregleda ako će se koristiti kontrastni materijal. Obavijestite svog ljekara o svim lijekovima koje uzimate i ako imate alergije. Ako imate poznatu alergiju na kontrastni materijal, vaš liječnik može propisati lijekove (obično steroide) kako bi se smanjio rizik od alergijske reakcije. Kako biste izbjegli nepotrebna odlaganja, obratite se svom ljekaru mnogo prije datuma vašeg pregleda.

Također obavijestite svog ljekara o svim nedavnim bolestima ili drugim zdravstvenim stanjima i da li imate historiju srčanih bolesti, astme, dijabetesa, bolesti bubrega ili problema sa štitnom žlijezdom. Bilo koje od ovih stanja može povećati rizik od neželjenog efekta.

Ako dojite u vrijeme pregleda, pitajte svog ljekara kako dalje. Može pomoći ispumpavanje majčinog mlijeka prije vremena. Držite ga pri ruci za upotrebu dok se sav kontrastni materijal ne očisti iz vašeg tijela (oko 24 sata nakon testa). Međutim, najnoviji Priručnik o kontrastnim medijima Američkog koledža radiologije (ACR) navodi da studije pokazuju da je količina kontrasta koju dijete apsorbira tokom dojenja izuzetno mala.

Oporavak

Većina ljudi se osjeća dobro dan ili više dana nakon zahvata. Možda ćete se osjećati pomalo umorno, a mjesto rane će vjerovatno biti osjetljivo do sedmicu. Svaka modrica može trajati do 2 sedmice.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

CT abdomena sa kontrastom

Prihvaćam uslove korištenja