Skip to main content
radiologija

CT abdomena i male zdjelice sa kontrastom

Pretražite

Uvod

CT abdomena i male zdjelice sa kontrastom je neinvazivna dijagnostička slikovna procedura koja koristi kombinaciju rendgenskih zraka i kompjuterske tehnologije za snimanje i evaluaciju cijelog abdomena. Ova dijagnostička metoda se koristi za otkrivanje upalnih promjena, tumora, kamenaca, ozljeda i ostalih patoloških promjena organa u abdomenu i maloj zdjelici. 

Šta je CT abdomena i male zdjelice sa kontrastom?

CT abdomena i male zdjelice sa kontrastom je dijagnostička metoda tokom koje se snop rendgenskih zraka kreće u krug oko tijela. Ovo omogućava mnogo različitih pogleda na isti organ ili strukturu. Rendgenske informacije se šalju kompjuteru koji interpretira rendgenske podatke i prikazuje ih u dvodimenzionalnom (2D) obliku na monitoru. CT skeniranje abdomena i male zdjelice može pružiti detaljnije informacije o abdomenu od standardnih rendgenskih snimaka, čime se pruža više informacija o povredama ili bolestima organa. CT abdomena i zdjelice koristi se pri dijagnosticiranju upalnih promjena abdominalnih organa (pankreatitis , ciroza jetre, limfadenopatija, ciste jetre, ciste bubrega, ciste gušterače), tumora (jetre, bubrega, gušterače, jajnika, mokraćnog mjehura i limfoma), kamenaca (bubrega, mjehura i žučnjaka), aneurizme trbušne aorte (AAA), ozljede trbušnih organa (slezena, jetra, bubrezi ili drugi interni organi) i ostalih patoloških promjena koje zahvaćaju abdomen. Ljekar može zatražiti CT abdomena i male zdjelice ukoliko imate neobjašnjive bolove, mučninu, povraćanje, dijareju, opstipaciju. Ova dijagnostička metoda je jako korisna u otkrivanju unutrašnjih krvarenja. 

Zbog korištenja kontrastnog sredstva za pregled su potrebni aktuelni nalazi bubrega (Krea) i štitne žlijezde (TSH). 

Ko su kandidati za CT abdomena i male zdjelice sa kontrastom?

Kandidati za CT abdomena i male zdjelice sa kontrastom su osobe koje imaju sljedeće tegobe:

-upalne promjene abdominalnih organa: upalu gušterače, žučnog mjehura, divertikulitis debelog crijeva, upalu crijevne stijenke, uvećane limfne čvorove

-ciste: jetre, bubrega, gušterače

-tumor: jetre, bubrega, gušterače, jajnika, mokraćnog mjehura i limfnih čvorova

-kamenac: bubrega, mokraćnog mjehura i žučnjaka

-aneurizme trbušne aorte (AAA)

-suženje i začepljenje trbušnih krvnih žila

-ozljede trbušnih organa: jetre, slezene, bubrega, rupturu crijeva

-druge patološke promjene u abdomenu.

Ovaj postupak se obično koristi za dijagnosticiranje uzroka bolova u trbuhu ili zdjelici.

Izvođenje

CT abdomena i male zdjelice sa kontrastom se može obaviti ambulantno ili tokom boravka u bolnici. Postupak traje nekoliko minuta i bezbolan je. Tokom postupka trebate ležati mirno na leđima. Na ruci će vam otvoriti venski put za ubrizgavanje kontrastnog sredstva. Ukoliko je potreban oralni kontrast, dobit ćete tekući kontrastni preparat za gutanje. Ležat ćete na stolu za skeniranje koji klizi u veliki, kružni otvor mašine za skeniranje. Jastuci i trake mogu se koristiti za sprječavanje kretanja tokom postupka. Inženjer radiologije će biti u drugoj prostoriji u kojoj se nalaze kontrole skenera. Međutim, kroz prozor ćete biti stalno pod kontrolom inženjera radiologije. Zvučnici unutar skenera omogućit će dvosmjernu komunikaciju između radiologa i vas. Kako se skener počne okretati oko vas, rendgenski zraci će kratko vrijeme prolaziti kroz tijelo. Pritom se mogu čuti različiti zvukovi nalik zujanju. Skener će detektirati rendgenske zrake koje apsorbiraju tkiva tijela i prenijeti na kompjuter. Kompjuter će transformirati informacije u sliku koju će interpretirati radiolog. Morate ostati veoma mirni tokom postupka. Od vas će se možda tražiti da zadržite dah u različitim trenucima tokom postupka. 

Možda ćete osjetiti neke efekte kada se ubrizga kontrastno sredstvo. Ovi efekti uključuju osjećaj crvenila, slan ili metalni okus u ustima ili toplotu u tijelu. Ovi efekti obično traju nekoliko trenutaka. Obavijestite radiologa ako osjetite bilo kakve poteškoće s disanjem, znojenje, utrnulost ili lupanje srca. Kada se postupak završi, bit ćete uklonjeni sa skenera.

Rizici

-Rizici povezani sa izlaganjem zračenju mogu biti povezani sa većim brojem rendgenskih pregleda i/ili tretmana kroz dug vremenski period.

-Izloženost zračenju tokom trudnoće može dovesti do urođenih mana. Trudnoća je kontraindikacija za CT pregled i radi se samo u situacijama kada je pacijentica u teškom stanju i ne postoji alternativa.  Ako je potrebno da uradite CT abdomena i male zdjelice, bit će poduzete posebne mjere opreza kako bi se izlaganje fetusa zračenju svelo na minimum. Majke koje doje trebale bi sačekati 24 sata nakon ubrizgavanja kontrastnog materijala prije nego što nastave sa dojenjem.

-Kontrastni materijal: s obzirom na to da se kontrastno sredstvo koristi tokom CT-a abdomena i male zdjelice, pacijent može razviti alergijsku reakciju. Trebate obavijestiti ljekara ako ste imali alergijsku reakciju na bilo koji kontrastni medij, ako imate zatajenje bubrega, povišenu funkciju štitne žlijezde ili alergiju na jod ili  neke lijekove.

-Dijabetes: Pacijenti koji uzimaju lijek za dijabetes metformin (Glucophage) trebaju upozoriti ljekara prije intravenske injekcije kontrasta jer može nastati rijetko stanje koje se zove metabolička acidoza. Ako uzimate metformin, od vas će se tražiti da ga prestanete uzimati u vrijeme zahvata i pričekate 48 sati nakon zahvata prije nego što ponovo počnete s ovim lijekom. Možda će biti potreban test krvi za provjeru funkcije bubrega prije nego što nastavite uzimati metformin.

Priprema za CT abdomena i male zdjelice sa kontrastom

Potrebno je da uradite analize uree i kreatinina te štitne žlijezde (TSH) jer na osnovu njihovog nivoa ljekar će donijeti odluku o primanju kontrastnog sredstva. Od vas će možda biti zatraženo da se presvučete u drugu odjeću koja će vam biti obezbjeđena. Uklonite sve pirsinge i nakit prije procedure. S obzirom na to da trebate raditi CT sa kontrastom, od vas će se tražiti da potpišete formular za pristanak koji će detaljno opisati rizike i nuspojave povezane s kontrastnim sredstvom koje se ubrizgava kroz malu cijev u venu. Ako vam je ljekar odredio da radite CT abdomena i male zdjelice sa kontrastom, dijabetičari bi trebali jesti lagani doručak ili ručak tri sata prije zakazanog skeniranja. Obavezno obavijestite ljekara ako imate alergije, posebno na jod, ako ste trudni, konzumirate neke lijekove ili imate druge bolesti.

Oporavak

Nakon CT-a abdomena i male zdjelice vraćate se vašoj svakodnevici. S obzirom na to da je kontrastno sredstvo korišteno tokom vašeg CT skeniranja abdomena i male zdjelice, možda ćete biti praćeni neko vrijeme radi rizika od pojave neželjenih reakcija na kontrastno sredstvo. Preporučljivo je piti puno tekućine kako biste pomogli vašim bubrezima da što prije uklone kontrastno sredstvo iz vašeg tijela. Obavijestite osoblje ako osjetite svrab, otok, osip ili otežano disanje. Ako primijetite bilo kakav bol, crvenilo i/ili otok na mjestu intravenske aplikacije kontrastnog sredstva nakon što se vratite kući, obavijestite ljekara jer to može ukazivati na infekciju ili drugu vrstu reakcije. Inače, nakon CT abdomena i male zdjelice nije potrebna posebna vrsta njege. Većini pacijenata je dozvoljeno da nastavi svoju uobičajenu ishranu i aktivnosti. Ovisno o vašim oralnim lijekovima za dijabetes, od vas može biti zatraženo da prestanete koristiti lijek 48 sati nakon CT-a abdomena i male zdjelice. Vaš ljekar može vam dati dodatne upute nakon procedure, ovisno o vašoj situaciji.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

CT abdomena i male zdjelice sa kontrastom

Prihvaćam uslove korištenja