Skip to main content
radiologija

CT abdomena i male zdjelice nativno

Pretražite

Uvod

Kompjuterizirana tomografija (CT) abdomena i karlice je dijagnostički slikovni test. Doktori ga koriste za otkrivanje bolesti tankog crijeva, debelog crijeva i drugih unutrašnjih organa. Često se koristi za određivanje uzroka neobjašnjive boli. CT skeniranje je brzo, bezbolno, neinvazivno i precizno. U hitnim slučajevima može otkriti unutrašnje ozljede i krvarenje dovoljno brzo da pomogne u spašavanju života.

Šta je, ustvari, CT abdomena i zdjelice nativno?

CT skeniranje koje se ponekad naziva i CAT skeniranje je neinvazivan, bezbolan medicinski test koji pomaže ljekarima da dijagnosticiraju i liječe medicinska stanja. CT snimanje proizvodi više slika unutrašnjosti tijela i kompjutera kako bi ih spojio u poprečni presjek i 2D/3D prikaz područja koje se proučava. Slike se zatim mogu pregledati na kompjuterskom monitoru ili odštampati. CT skeneri unutrašnjih organa, kostiju, mekog tkiva i krvnih sudova pružaju veću jasnoću od konvencionalnih rendgenskih pregleda.

CT abdomena / karlice koristi tanak snop rendgenskih zraka i rendgensku cijev koja se brzo kreće za prikupljanje podataka iz različitih uglova oko Vašeg tijela koji se koriste za kreiranje slika poprečnog presjeka. Samo za CT abdomena slike se snimaju od vrhova dijafragme do vrha karličnih kostiju. Samo za CT karlice slike se snimaju od vrha karličnih kostiju kroz cijelu karlicu. Većina pacijenata ima skeniranje obje regije u isto vrijeme.

CT abdomena može pomoći u procjeni gastrointestinalne patologije i abnormalnosti koje uključuju druge organe, kao što su jetra i bubrezi koji mogu uzrokovati bol u trbuhu, dijareju, mučninu i povraćanje.

CT može pomoći u stadiju karcinoma koji potiču iz abdomena/zdjelice ili negdje drugdje u tijelu, i mogu pomoći u lociranju abnormalnosti koje nisu vidljive na rutinskim rendgenskim snimcima abdomena (rendgenskim snimcima) ili analiziranju abnormalnosti koje sugeriraju radiografije ili druge procedure snimanja.

Ko je kandidat za CT abdomena i zdjelice?

Vaš ljekar je zatražio kompjutersku tomografiju (CT ili CAT) Vašeg abdomena i karlice. CT skeniranje abdomena i karlice može pomoći u dijagnosticiranju problema u mjehuru, maternici, prostati, jetri ili crijevima.

Ovaj postupak se obično koristi za dijagnosticiranje uzroka bolova u trbuhu ili zdjelici. Također se koristi za identifikaciju bolesti unutrašnjih organa kao što su:

·     Upala slijepog crijeva

·     Divertikulitis

·     Apscesi

·    Pankreatitis

·    Kolitis

·    Kronova bolest

·    Karcinomi debelog crijeva, jetre, bubrega, pankreasa i mokraćne bešike

·    Kamenje u bubrezima i bešici

·    Aneurizme abdominalne aorte (AAA) i druge bolesti krvnih žila kao što su krvni ugrušci.

CT skeniranje abdomena/zdjelice se također izvodi kako bi se brzo identificirale ozljede jetre, slezene, bubrega ili drugih unutrašnjih organa u slučajevima traume. Može biti koristan alat u planiranju operacije i za vođenje biopsija, kao i za pomoć u pravilnom davanju terapije zračenjem za tumore.

Izvođenje

CT skeniranje se može obaviti ambulantno ili kao dio Vašeg boravka u bolnici. Postupci se mogu razlikovati ovisno o Vašem stanju i praksi Vašeg ljekara.

Generalno, CT skeniranje prati ovaj proces:

1.      Možda će od vas biti zatraženo da se presvučete u haljinu/ogrtač. Ako je tako, bit će Vam obezbjeđena haljina. Za osiguranje svih ličnih stvari bit će obezbjeđeno zaključavanje. Uklonite sve pirsinge i ostavite sav nakit i dragocjenosti kod kuće.

2.      Ako treba uraditi proceduru sa kontrastom, intravenozni (IV) vod će se pokrenuti u šaci ili ruci za injekciju kontrastnog sredstva. Za oralni kontrast dobit ćete tekući kontrastni preparat za gutanje. U nekim situacijama kontrast se može dati rektalno.

3.      Ležat ćete na stolu za skeniranje koji klizi u veliki, kružni otvor mašine za skeniranje. Jastuci i trake mogu se koristiti za sprječavanje kretanja tokom postupka.

4.      Inženjer radiologije će biti u drugoj prostoriji u kojoj se nalaze kontrole skenera. Međutim, kroz prozor ćete biti stalno na vidiku osoblja. Zvučnici unutar skenera će omogućiti inženjeru radiologije da komunicira sa Vama i da vas čuje. Inženjer radiologije će vas stalno pratiti i biti u stalnoj komunikaciji.

5.      Kako se skener počne okretati oko vas, rendgenski zraci će kratko vrijeme prolaziti kroz tijelo. Čut ćete zvukove kliktanja, što je normalno.

6.      Skener će detektirati rendgenske zrake koje apsorbiraju tkiva tijela i prenijeti na kompjuter. Kompjuter će transformirati informacije u sliku koju će interpretirati radiolog.

7.      Bit će važno da ostanete veoma mirni tokom postupka. Od vas će se možda tražiti da zadržite dah u različitim trenucima tokom postupka.

8.  Kada se postupak završi, bit ćete uklonjeni sa skenera.

Dok sama CT procedura ne uzrokuje bol, ležanje mirno tokom trajanja postupka može uzrokovati određenu nelagodu ili bol, posebno u slučaju nedavne ozljede ili invazivne procedure kao što je operacija. Tehnolog će koristiti sve moguće mjere udobnosti i završiti proceduru što je prije moguće kako bi sveo na najmanju moguću mjeru nelagodu ili bol.

Rizici

Možda ćete željeti pitati svog ljekara o količini zračenja koja se koristi tokom CT procedure i rizicima koji se odnose na Vašu konkretnu situaciju. Dobra je ideja da vodite evidenciju o prošloj historiji izlaganja zračenju, kao što su prethodni CT skeniranje i druge vrste rendgenskih zraka, kako biste mogli obavijestiti svog ljekara. Rizici povezani sa izlaganjem zračenju mogu biti povezani sa kumulativnim brojem rendgenskih pregleda i/ili tretmana tokom dužeg vremenskog perioda.

Ako ste trudni ili sumnjate da biste mogli biti trudni, trebate obavijestiti svog ljekara. Izloženost zračenju tokom trudnoće može dovesti do urođenih mana.

Priprema

Nosite udobnu, široku odjeću za snimanje. Možda ćete se morati presvući u haljinu za proceduru.

Metalni predmeti, uključujući nakit, naočale, proteze i ukosnice, mogu utjecati na CT slike. Ostavite ih kod kuće ili ih uklonite prije ispita. Neki CT pregledi će od Vas zahtijevati uklanjanje slušnih pomagala i uklonjivih zubnih radova. Žene će morati ukloniti grudnjake koji sadrže metalnu žicu. Možda ćete morati ukloniti sve pirsinge, ako je moguće.

Žene uvijek trebaju obavijestiti svog liječnika i CT tehnologa ako postoji mogućnost da su trudne.

Oporavak

CT skeniranje je neinvazivna, bezbolna i relativno sigurna procedura. Većini ljudi nije potrebno vrijeme za oporavak. Budite pod vodstvom svog ljekara, ali općenito govoreći, možete nastaviti normalne aktivnosti čim odete.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

CT abdomena i male zdjelice nativno

Prihvaćam uslove korištenja