Skip to main content
pedijatrija

Prvi pregled djeteta (pedijatar)

Pretražite

Uvod

Pregled djeteta predstavlja ključnu figuru u domeni brige o dječijem zdravlju. Pedijatar je specijaliziran za brigu o zdravlju djece i ima ulogu u pravilnom rastu i razvoju djeteta. Početni pregled djeteta označava osnovnu etapu u promociji i očuvanju zdravlja djece. Ovaj pregled pruža priliku za ranu detekciju potencijalnih zdravstvenih problema, čime se značajno doprinosi prevenciji i pravovremenom liječenju bolesti. Osim toga, pregled predstavlja prvi korak ka otkrivanju i liječenju uzroka potencijalnih zdravstvenih tegoba kod djeteta. 

Šta je pregled pedijatra?

Početni opći pregled djeteta kod pedijatra predstavlja prvi korak u nadzoru nad rastom i razvojem djeteta. Ovaj sveobuhvatan pregled obuhvata procjenu fizičkog, emocionalnog i socijalnog stanja djeteta. Pedijatar će pažljivo ocijeniti djetetovu tjelesnu masu, visinu, obim glave, tonus mišića, reflekse i druge ključne parametre kako bi osigurao da dijete napreduje u skladu s očekivanjima za svoju dob.

Osim praćenja normalnog rasta i razvoja, početni pregled kod pedijatra može biti nužan i u slučajevima kada se pojave određeni zdravstveni problemi kod djeteta. U takvim situacijama pedijatar postaje nezamjenjiv dijagnostički resurs. Pravovremeno prepoznavanje i procjena simptoma ili znakova bolesti omogućava brzu reakciju i upućivanje djeteta na daljnje specijalizirane preglede ili terapiju. Ovo je posebno ključno u slučajevima akutnih bolesti, kao i kod hroničnih stanja koja zahtijevaju kontinuiranu skrb.

Uloga pedijatra u takvim situacijama nije samo dijagnosticiranje potencijalnih problema, već i pružanje podrške roditeljima i skrbnicima, te educiranje o daljnjim koracima u liječenju i upravljanju djetetovim zdravstvenim stanjem.

Ko su kandidati za pregled pedijatra?

Svako dijete je kandidat za početni pregledu kod pedijatra, što predstavlja neophodan korak u brizi za dječije zdravlje. Potreba za ovim pregledom obično započinje neposredno nakon rođenja i proteže se kroz cijelo djetinjstvo. Redoviti pregledi igraju ključnu ulogu u nadgledanju djetetovog fizičkog i emocionalnog razvoja, pružajući rani uvid u potencijalne zdravstvene probleme. Učestalost pregleda varira ovisno o djetetovoj dobi, no obično se preporučuje redovan pregled kod pedijatra tokom prve godine života, nakon čega slijede godišnji pregledi tokom djetinjstva i adolescencije.

Osim redovnih pregleda, pregled kod pedijatra može biti neophodan i u slučajevima kada dijete ima određene zdravstvene tegobe. To uključuje, ali nije ograničeno na, respiratorne infekcije, prehrambene poteškoće, alergijske reakcije ili bilo kakve druge simptome koji zahtijevaju medicinsku pažnju. U ovim situacijama hitna intervencija pedijatra može biti od ključnog značaja za brzu postavku dijagnoze i primjenu odgovarajućeg liječenja.

Izvođenje

Sam postupak pregleda podložan je varijacijama, prilagođavajući se djetetovoj dobi i specifičnim potrebama. U nastavku su navedeni ključni aspekti koji se redovito obuhvataju tokom inicijalnog pregleda:

 • Anamneza: Pedijatar će kroz razgovor sa roditeljima ili skrbnicima prikupiti podatke o trudnoći, procesu poroda, prethodnim zdravstvenim problemima i djetetovom dosadašnjem razvoju.
 • Fizički pregled: Pedijatar će detaljno pregledati djetetovo tijelo, uključujući procjenu tjelesne težine, visine, opsega glave, srčane i respiratorne funkcije, trbušne regije, kože, očiju, ušiju, nosa, grla i drugih važnih tjelesnih dijelova.
 • Razvojna procjena: Pedijatar će ocijeniti razvoj djeteta uspoređujući ga s normama za njegovu dob, analizirajući motoričke vještine, jezičke sposobnosti i socijalnu interakciju.
 • Imunizacije: Tokom pregleda pedijatar će provjeriti da li je dijete primilo sve potrebne imunizacije prema preporučenom rasporedu, te prema potrebi, sugerirati ili izvršiti dopunu cjepiva.
 • Savjetovanje: Pedijatar će pružiti roditeljima korisne smjernice o skrbi za dijete, ishrani, aspektima sigurnosti i drugim ključnim dijelovima djetetovog života.

U slučajevima kada je pregled indiciran zbog postojećih zdravstvenih tegoba djeteta, pedijatar će pristupiti procjeni simptoma, a prema potrebi uputiti dijete na daljnje specijalizirane preglede ili konsultaciju s drugim medicinskim stručnjacima. Ovaj sveobuhvatan pristup osigurava da se postavi pravilna dijagnoza i primjeni adekvatna terapija, pružajući optimalnu zdravstvenu njegu djetetu.

Rizici

Iako je početni pregled djeteta kod pedijatra obično siguran postupak, postoje potencijalni faktori rizika koji se mogu pojaviti. Ovi rizici uključuju mogućnost izloženosti infekcijama u zdravstvenim ustanovama i emocionalni stres koji dijete ili roditelji mogu doživjeti tokom samog pregleda. Važno je da roditelji ostanu otvoreni u komunikaciji s pedijatrom, dijeleći svoje brige i postavljajući pitanja kako bi se smanjila eventualna neugodnost i osiguralo optimalno zdravstveno iskustvo.

Priprema djeteta za početni pregled kod pedijatra

Priprema djeteta za početni pregled kod pedijatra može varirati ovisno o dobi djeteta. Ukoliko je riječ o starijem djetetu, poželjno ga je upoznati sa osnovnim smjernicama i koracima pregleda. Kod novorođenčadi obično nema potrebe za posebnim pripremama. Međutim, roditelji bi trebali osigurati da posjeduju sve relevantne medicinske dokumente o djetetovom zdravlju, uključujući karton cijepljenja i, ako je primjenjivo, medicinsku dokumentaciju iz bolnice. Također je korisno pripremiti popis pitanja ili briga koje žele razgovarati s pedijatrom tokom pregleda, kako bi se osiguralo sveobuhvatno ispitivanje djetetovog zdravstvenog stanja.

Oporavak

Nakon početnog pregleda pedijatar će pružiti povratne informacije roditeljima o zdravstvenom stanju djeteta i preporukama za dalju njegu. Uobičajeno, dijete se ne zahtijeva poseban period oporavka nakon pregleda, i može nastaviti s svojim svakodnevnim aktivnostima bez ikakvih ograničenja.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Prvi pregled djeteta (pedijatar)

Prihvaćam uslove korištenja