Skip to main content
pedijatrija

Kontrolni pregled djeteta (pedijatar)

Pretražite

Uvod

Kontrolni pregledi kod pedijatra igraju ključnu ulogu u očuvanju djetetovog zdravlja, kako kroz redovne procjene rasta i razvoja, tako i kroz specijalizirane evaluacije nakon bolesti ili kod djece s hroničnim stanjima. Ova sveobuhvatna briga o djetetu osigurava da se svako dijete razvija i raste uz najbolje moguće zdravstvene uvjete. 

Šta je kontrolni pregled pedijatra?

Kontrolni pregledi kod pedijatra predstavljaju rutinske medicinske preglede usmjerenje na sveobuhvatno praćenje fizičkog, emocionalnog i socijalnog zdravlja djeteta. Ovi pregledi uključuju procjenu rasta i razvoja, provjeru imunizacije, praćenje ishrane, testiranje vida i sluha, kao i otvoren dijalog o bilo kojim pitanjima ili brigama vezanim uz zdravlje i ponašanje djeteta.

Osim svoje standardne uloge kontrolni pregledi imaju poseban značaj u različitim situacijama. Naprimjer, tokom bolesti oni omogućavaju praćenje oporavka i procjenu efikasnosti terapije. Također, kontrolni pregledi su ključni za interpretaciju rezultata dodatnih testova, kao što su laboratorijske pretrage ili rendgenski snimci, pružajući bolje razumijevanje djetetovog zdravstvenog stanja.

Kod djece s hroničnim bolestima kontrolni pregledi postaju redovna praksa za praćenje stabilnosti stanja i prilagođavanje terapije kako bi se osiguralo optimalno zdravlje. Ovaj kontinuirani nadzor omogućava pedijatru da pravovremeno reagira na promjene u zdravstvenom stanju djeteta.

Ko su kandidati za kontrolni pregled?

Kontrolni pregledi su preporučljivi za djecu od rođenja pa sve do adolescencije. Svrha ovih pregleda je pratiti razvoj djeteta, identificirati potencijalne zdravstvene probleme i pružiti preventivne mjere kako bi se osiguralo djetetovo optimalno zdravlje. Redovni kontrolni pregledi preporučuju se svakom djetetu, bez obzira na njihovo zdravstveno stanje i uzrast. 

Za djecu predškolske dobi ovaj pregled je od iznimnog značaja kako bi se provjerili razvoj govora, motoričkih sposobnosti i socijalne interakcije. Kontrolni pregledi su također potrebni i za djecu školske dobi kako bi se pratio rast i razvoj djeteta, ali i identificirali eventualni problemi u školi ili kod kuće. Tokom adolescencije starija djeca su izložena posebnim izazovima, pa se kontrolni pregledi bave i pitanjima mentalnog zdravlja, seksualnog sazrijevanja i prevencijom rizičnih ponašanja.

Posebne situacije kod kojih je kontrolni pregled kod pedijatra indiciran i od ključne važnosti uključuju i:

 • U slučaju kontinuirane terapije, kontrolni pregledi omogućavaju ljekaru da pažljivo prati efikasnost terapije. Ako je potrebno, terapija se može prilagoditi ili modificirati kako bi se postigli optimalni rezultati.
 • Kontrolni pregledi prate tok bolesti i oporavak. Ovo je od posebne važnosti kako bi se osiguralo da nema komplikacija ili povratka simptoma te da se zdravstveno stanje djeteta stabilizira.
 • Djeca koja pate od hroničnih bolesti kao što su astma, dijabetes ili epilepsija zahtijevaju redovite kontrolne preglede kako bi se osiguralo da se bolesti održavaju pod kontrolom i da se pravilno upravlja njihovim simptomima. Ovi pregledi omogućavaju kontinuirani nadzor nad zdravstvenim stanjem djeteta i prilagodbu terapije prema potrebi.

Izvođenje

Sam postupak pregleda podložan je varijacijama, prilagođavajući se djetetovoj dobi i specifičnim potrebama. U nastavku su navedeni ključni aspekti koji se redovito obuhvataju tokom kontrolnog pregleda:

 • Anamneza: Pedijatar će kroz razgovor sa roditeljima ili skrbnicima prikupiti podatke o trudnoći, procesu poroda, prethodnim zdravstvenim problemima i djetetovom dosadašnjem razvoju.
 • Fizički pregled: Pedijatar će detaljno pregledati djetetovo tijelo, uključujući procjenu tjelesne težine, visine, opsega glave, srčane i respiratorne funkcije, trbušne regije, kože, očiju, ušiju, nosa, grla i drugih važnih tjelesnih dijelova.
 • Razvojna procjena: Pedijatar će ocijeniti razvoj djeteta uspoređujući ga s normama za njegovu dob, analizirajući motoričke vještine, jezičke sposobnosti i socijalnu interakciju.
 • Imunizacije: Tokom pregleda pedijatar će provjeriti da li je dijete primilo sve potrebne imunizacije prema preporučenom rasporedu, te prema potrebi, sugerirati ili izvršiti dopunu cjepiva.
 • Savjetovanje: Pedijatar će pružiti roditeljima korisne smjernice o skrbi za dijete, ishrani, aspektima sigurnosti i drugim ključnim dijelovima djetetovog života.

U slučajevima kada je pregled indiciran zbog postojećih zdravstvenih problema djeteta, pedijatar će pristupiti procjeni simptoma, a prema potrebi uputiti dijete na daljnje specijalizirane preglede ili konsultaciju s drugim medicinskim stručnjacima. Ovaj sveobuhvatan pristup osigurava da se postavi pravilna dijagnoza i primijeni adekvatna terapija, pružajući optimalnu zdravstvenu njegu djetetu.

Rizici

Iako je kontrolni pregled djeteta kod pedijatra obično siguran postupak, postoje potencijalni faktori rizika koji se mogu pojaviti. Ovi rizici uključuju mogućnost izloženosti infekcijama u zdravstvenim ustanovama i emocionalni stres koji dijete ili roditelji mogu doživjeti tokom samog pregleda. Važno je da roditelji ostanu otvoreni u komunikaciji s pedijatrom, dijeleći svoje brige i postavljajući pitanja kako bi se smanjila eventualna neugodnost i osiguralo optimalno zdravstveno iskustvo.

Priprema za pregled

Priprema djeteta za kontrolni pregled kod pedijatra može varirati ovisno o dobi djeteta. Ukoliko je riječ o starijem djetetu, poželjno ga je upoznati sa osnovnim smjernicama i koracima pregleda. Kod novorođenčadi obično nema potrebe za posebnim pripremama. Međutim, roditelji bi trebali osigurati da posjeduju sve relevantne medicinske dokumente o djetetovom zdravlju, uključujući karton cijepljenja i, ako je primjenjivo, medicinsku dokumentaciju iz bolnice. Također je korisno pripremiti popis pitanja ili briga koje žele razgovarati s pedijatrom tokom pregleda, kako bi se osiguralo sveobuhvatno ispitivanje djetetovog zdravstvenog stanja.

Oporavak

Nakon početnog pregleda pedijatar će pružiti povratne informacije roditeljima o zdravstvenom stanju djeteta i preporukama za dalju njegu. Uobičajeno, nakon pregleda dijete može nastaviti s svojim svakodnevnim aktivnostima bez ikakvih ograničenja.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Kontrolni pregled djeteta (pedijatar)

Prihvaćam uslove korištenja