Skip to main content
ortopedija

Operativni tretman halux valgusa (čukljeva)

Pretražite

Uvod

Stopala nose čitavu težinu našeg tijela, te su zbog toga izložena velikom opterećenju. Stopalo se sastoji od 26 kostiju (plus dvije sezamske kosti), 33 zgloba, preko 100 ligamenata i preko 20 mišića. Hallux valgus predstavlja čest ortopedski problem koji se karakterizira izbočenjem palca prema van. Ova deformacija može uzrokovati bol, ograničenu pokretljivost i estetske probleme, što značajno utječe na kvalitetu života pacijenta. Kada konzervativne metode poput nošenja udobne obuće i fizikalne terapije ne pružaju adekvatno olakšanje, operativni tretman postaje neizbježna opcija. 

Šta je operativni tretman hallux valgusa (čukljeva)?

Hirurško liječenje hallux valgusa, je procedura koja se koristi za korekciju deformiteta palca na stopalu, poznatog kao hallux valgus. Hallux valgus je stanje u kojem se palac na stopalu pomiče prema drugim prstima, često uzrokujući bol i nelagodu. Postoji nekoliko različitih operativnih tehnika koje se mogu koristiti za korekciju hallux valgusa, a izbor tehnike zavisi od ozbiljnosti deformiteta, strukture stopala i preferencija pacijenta. Tip zahvata biramo u odnosu na stupanj deformacije. Za blaže deformacija danas se najčešće koristi tzv. chevron osteotomija, a kod uznapredovalih deformacija najčešće koristimo tzv. scarf osteotomiju. Postoperativna rehabilitacija uključuje rasteretni hod na štakama u postoperativnoj cipeli tijekom 10-14 dana. Nakon toga se vade šavovi, a bolesnik se tijekom sljedećih 4 do 6 sedmica, koliko traje koštano cijeljenje može punom težinom osloniti na petu. Povratak punim aktivnostima, te nošenje normalne obuće se očekue nakon 6 do 8 sedmica od zahvata.

Ko su kandidati?

Kandidati za operativni tretman hallux valgusa su obično ljudi koji pate od ozbiljnih simptoma povezanih s ovim deformitetom i koji nisu uspeli da dobiju adekvatno olakšanje simptoma kroz konzervativne metode lečenja. Kandidati za operativni tretman hallux valgusa su:

 1. Pacijenti koji doživljavaju intenzivnu bol i nelagodu usled hallux valgusa, posebno oni koji imaju poteškoće u obavljanju svakodnevnih aktivnosti zbog bola, mogu biti kandidati za operaciju.
 2. Pacijenti kod kojih se deformitet palca na stopalu postepeno pogoršava, uprkos primeni konzervativnih mera poput nošenja posebnih cipela ili ortopedskih pomagala, operacija može biti neophodna kako bi se sprečilo dalje pogoršanje i očuvalo zdravlje stopala.
 3. Kod pacijenata kod kojih konzervativne metode liječenja kao što su nošenje posebnih cipela, ortopedskih uložaka ili fizikalna terapija ne donose dovoljno olakšanja simptoma, operacija može biti razmatrana kao sledeći korak.
 4. Pacijenti kod kojih hallux valgus značajno utiče na pokretljivost zgloba palca na stopalu i otežava normalno kretanje, operacija može biti preporučena kako bi se povratila funkcionalnost stopala.

Izvođenje

Operativni tretman hallux valgusa može se izvoditi na nekoliko načina, a izbor metode zavisi od specifičnog stanja pacijenta i ozbiljnosti deformiteta.

Osteotomija je jedna od najčešćih metoda za korekciju hallux valgusa. Osteotomija uključuje siječenje ili premeštanje kostiju kako bi se ispravio deformitet. Hirurg može izvršiti osteotomiju na bazi palca, glavičnoj kosti ili drugim delovima stopala kako bi se postigla ispravna pozicija palca. Artrodeza je postupak fuzije zgloba palca. Tokom artrodeze, zglob palca se stabilizuje i fiksira u ispravnom položaju, obično uz pomoć metalnih vijaka ili drugih fiksatora, kako bi se ispravio deformitet i spriječila dalja pokretljivost zgloba. Ponekad se hallux valgus može javiti zbog istegnuća ili oštećenja ligamenata oko zgloba palca. U ovom slučaju, hirurg može izvršiti rekonstrukciju ligamenata kako bi se stabilizovao zglob palca i ispravio deformitet. Artroplastika je postupak zamjene zgloba, koji se ponekad može koristiti za korekciju hallux valgusa kod pacijenata sa ozbiljnim deformitetima i oštećenjem zgloba.

Postupak operacije obično se izvodi pod opštom anestezijom ili lokalnom anestezijom, u zavisnosti od preferencija pacijenta i složenosti procedure. 

Rizici

Kao i kod svake hirurške procedure, operacija hallux valgusa nosi određene rizike i moguće komplikacije:

 • Infekcija
 • Bol
 • Nekroza kože
 • Nepotpuna korekcija deformiteta
 • Oštećenje živaca ili krvnih sudova
 • Reaktivni osteoartritis
 • Nestabilnost zgloba palca
 • Tromboza dubokih vena

Priprema

Priprema pacijenta za operativni tretman hallux valgusa ključna je kako bi se osiguralo uspešno izvođenje operacije i brz oporavak nakon nje. Pacijent treba da obavi detaljan razgovor sa svojim hirurgom pre operacije. Preporučuje se da pacijent održava dobru fizičku kondiciju pre operacije. Redovno vježbanje, posebno vežbe jačanja mišića stopala i nogu, može pomoći u bržem oporavku nakon operacije. Pacijent treba unaprijed planirati period oporavka nakon operacije. To može uključivati pripremu doma tako da bude udobno i prilagođeno za oporavak, nabavku potrebnih pomagala kao što su štake ili ortoze, i organizovanje podrške od strane porodice ili prijatelja tokom prvih dana nakon operacije.

Oporavak

Oporavak nakon operacijskog liječenja čuklja traje ovisno o izvedenom zahvatu od 2 do 3 mjeseca. Kod korekcije deformiteta se izvodi osteotomija (presijecanje kosti) koja se fiksira u korigiranom položaju, a zarastanje te osteotomije zahtijeva vrijeme i rasterećenje. Cijeljenje se prati na rtg snimcima stopala i u dogovoru s operaterom se dozirano povećava opterećenje stopala težinom. U postoperativnom toku potrebno je nositi posebno prilagođene uloške.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Operativni tretman halux valgusa (čukljeva)

Prihvaćam uslove korištenja