Skip to main content
ginekologija

Opći ginekološki pregled

Pretražite

Uvod

Opći ginekološki pregled je sveobuhvatan pregled reproduktivnog sistema žene, koji ima ključnu ulogu u očuvanju zdravlja žene. Ovaj redovni pregled omogućava rano otkrivanje potencijalnih zdravstvenih problema i pruža važne informacije o stanju reproduktivnih organa.

 • Rano otkrivanje zdravstvenih problema: Redovni pregledi omogućavaju rano otkrivanje i liječenje različitih ginekoloških bolesti, uključujući infekcije, miome, ciste ili prekancerozne stanice.
 • Prevencija i briga o reproduktivnom zdravlju: Pregled Vam omogućava praćenje stanja Vaših reproduktivnih organa i daje informacije o općem zdravlju reproduktivnog sistema.
 • Edukacija i savjetovanje: Ginekolog će Vam dati korisne savjete o kontracepciji, menstrualnom ciklusu, trudnoći, menopauzi i drugim pitanjima vezanim za zdravlje žena.
 • Očuvanje općeg zdravlja: Redovni pregledi pomažu u očuvanju općeg zdravlja žene, jer se mogu otkriti drugi zdravstveni problemi koji nisu isključivo vezani za reproduktivni sistem.

Kome je potreban opći ginekološki pregled:

 • Svim ženama, bez obzira na godine ili reproduktivno stanje.
 • Posebno se preporučuje ženama koje su seksualno aktivne ili koje planiraju trudnoću.
 • Žene koje imaju menstrualne nepravilnosti ili druge ginekološke simptome.
 • Za žene koje žele redovno pratiti stanje svog reproduktivnog sistema i brinu o svom općem zdravlju.

Šta je opći ginekološki pregled?

Opći ginekološki pregled je sveobuhvatan i redovan pregled reproduktivnog sistema žene, koji se sprovodi u cilju očuvanja zdravlja žene. Ovaj pregled uključuje pažljiv pregled i procjenu stanja reproduktivnih organa, što omogućava rano otkrivanje mogućih zdravstvenih problema. Stručni ginekolog pruža podršku, savjete i informacije o Vašem reproduktivnom zdravlju, što doprinosi prevenciji bolesti i održavanju općeg blagostanja.

Ko su kandidati za opći ginekološki pregled?

Opći ginekološki pregled preporučuje se svim ženama, bez obzira na dob ili reproduktivno stanje. Ovaj važan pregled ima široki spektar primjene i namijenjen je različitim grupama žena, pružajući im cjelovitu brigu o reproduktivnom zdravlju. Evo tko su kandidati za opći ginekološki pregled:

Seksualno aktivne žene:

 • Redovni ginekološki pregledi ključni su za žene koje su seksualno aktivne, kako bi se osiguralo zdravlje reproduktivnih organa i spriječile moguće komplikacije.

Žene u reproduktivnom dobu:

 • Žene koje planiraju trudnoću ili su već trudne trebale bi redovno pratiti stanje svojih reproduktivnih organa kako bi osigurale optimalno zdravlje za sebe i svoju bebu.

Žene u menopauzi:

 • Menopauza donosi hormonalne promjene koje mogu utjecati na zdravlje žene. Redovni ginekološki pregledi su važni kako bi se na vrijeme otkrile i liječile moguće promjene ili simptomi menopauze.

Žene s ginekološkim simptomima:

 • Žene koje osjećaju nelagodu, bol, nepravilnosti u menstrualnom ciklusu ili druge ginekološke simptome trebaju se javiti ginekologu radi pregleda i dijagnoze.

Osobe sa porodičnom historijom rizika:

 • Žene koje imaju porodičnu anamnezu ginekoloških bolesti, kao što su rak dojke ili jajnika, trebaju pratiti svoje zdravlje i redovno ići na ginekološke preglede radi ranog otkrivanja potencijalnih problema.

Žene sa reproduktivnim poremećajima:

 • Žene koje imaju reproduktivne poremećaje, kao što je PCOS (sindrom policističnih jajnika) ili endometrioza, trebaju češće provjeravati stanje svojih reproduktivnih organa kako bi na vrijeme reagirale na moguće promjene.

Opći ginekološki pregled pruža osnovnu i posebnu njegu za različite kategorije žena, omogućavajući im da budu informirane o svom reproduktivnom zdravlju i da poduzmu neophodne korake za prevenciju i očuvanje dobrobiti. Redovne posjete ginekologu odražavaju pažnju na vlastito zdravlje i ključne su za dugoročnu dobrobit žene.

Izvođenje

Opći ginekološki pregled je pažljivo planirana i izvedena procedura koja se izvodi u sigurnom i diskretnom okruženju ginekološke ordinacije. Naš stručni tim ginekologa ima veliko iskustvo u ovoj oblasti i posebnu pažnju posvećuje Vašoj udobnosti i dobrobiti tokom čitavog pregleda. Evo detaljnog opisa obavljanja općeg ginekološkog pregleda:

 1. Priprema za pregled:

Prije samog pregleda medicinsko osoblje će Vas ljubazno provesti kroz proceduru i objasniti sve korake koje će pregled obuhvatiti. Obratite se svom ginekologu ako imate bilo kakvih nedoumica ili pitanja u vezi sa pripremom za pregled.

 1. Početak pregleda:

Pregled obično počinje razgovorom s ginekologom o vašoj historiji bolesti, reproduktivnom zdravlju i svim simptomima koje imate. Ovo je prilika da podijelite sve relevantne informacije kako bi ginekolog imao potpuni uvid u Vaše zdravstveno stanje.

 1. Vanjski pregled:

Nakon razgovora slijedi vanjski pregled genitalija, gdje će ginekolog pažljivo pregledati vanjske strukture vašeg reproduktivnog sistema kako bi uočio nepravilnosti ili promjene.

 1. Unutarnji pregled:

Nakon eksternog pregleda slijedi interni pregled. Ginekolog će umetnuti vaginalni spekulum (instrument za proširenje vagine) kako bi dobio bolji pregled zidova vagine i grlića maternice. Ovaj postupak obično nije bolan, ali ako osjećate nelagodu, recite svom ginekologu kako bi se prilagodio vašim potrebama.

 1. Pregled grlića maternice:

Ginekolog će pažljivo pregledati cerviks kako bi uočio bilo kakve promjene, ranice, ciste ili druge nepravilnosti. Ovaj dio pregleda može dati važne informacije o Vašem reproduktivnom zdravlju.

 1. Palpacija reproduktivnih organa:

Nakon pregleda cerviksa ginekolog će pažljivo palpirati vaše unutrašnje reproduktivne organe, kao što su maternica i jajnici, kako bi utvrdio njihovu veličinu, oblik i eventualne promjene.

 1. Kraj pregleda:

Nakon što ginekolog obavi pregled, imat ćete priliku da postavite dodatna pitanja ili razgovarate o simptomima koji su Vam možda nedostajali tokom intervjua na početku pregleda.

 1. Upute i daljnji koraci:

Ako je potrebno, ginekolog će Vam dati upute i preporuke za daljnje korake, kao što su dodatne pretrage, daljnji pregledi ili liječenje, ovisno o rezultatima pregleda.

Naš tim se trudi da izvođenje općeg ginekološkog pregleda bude profesionalno, sigurno i prilagođeno Vašim potrebama. Vaše zdravlje je naš prioritet, a mi ćemo vas uvijek podržati u brizi o vašoj reproduktivnoj dobrobiti.

Rizici

Opći ginekološki pregled je obično sigurna i rutinska procedura. Većina žena pregled prolazi bez problema. Međutim, mogući rizici uključuju:

 • Lagana nelagodnost tokom pregleda, koja je obično kratkotrajna i brzo prolazi.
 • Moguće kratkotrajno krvarenje nakon pregleda, koje je normalno i ne zahtijeva poseban tretman.
 • Izuzetno retke alergijske reakcije na materijale koji se koriste prilikom pregleda, ali su takvi slučajevi veoma rijetki.

Ginekolog će uvijek poduzeti mjere kako bi rizike sveo na minimum i osigurao Vašu sigurnost i udobnost tokom pregleda. Vaša dobrobit je naša glavna briga, stoga slobodno razgovarajte sa svojim ginekologom ako imate bilo kakvih nedoumica ili pitanja.

Priprema za opći ginekološki pregled

Priprema za opći ginekološki pregled je jednostavna i ne zahtijeva mnogo vremena i truda. Da biste se pripremili za pregled, slijedite ove smjernice:

 • Izaberite odgovarajuće vrijeme za pregled, izbjegavajući period menstruacije.
 • Dan prije pregleda suzdržati se od spolnih odnosa i upotrebe tampona i vaginalnih proizvoda.
 • Istuširajte se prije kako biste se osjećali svježe i ugodno.
 • Budite otvoreni za svoje brige i pitanja sa svojim ginekologom.
 • Odaberite udobnu odjeću koja olakšava pregled.
 • Obavezno obavijestite svog ginekologa o svom zdravstvenom stanju, posebno ako imate zdravstvene probleme, alergije ili ste trudni.
 • Slijedeći ove jednostavne smjernice, osigurat ćete udoban i bezbrižan pregled koji će vašem ginekologu omogućiti najbolju moguću brigu o vašem zdravlju.

Oporavak

Oporavak nakon općeg ginekološkog pregleda je minimalan, a većina žena se bez problema može odmah vratiti svojim uobičajenim aktivnostima. Nema potrebe za posebnim odmorom ili ograničenjima, tako da možete normalno nastaviti sa svojim aktivnostima odmah nakon pregleda.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Opći ginekološki pregled

Prihvaćam uslove korištenja