Skip to main content
ginekologija

Jačanje postojećih trudova

Pretražite

Uvod

Jačanje postojećih trudova je složen medicinski postupak koji se primjenjuje u određenim situacijama kako bi se potaknuo i kontrolirao proces poroda. Ova intervencija uključuje apliciranje hormona koji će pojačati kontrakcije maternice koje su preslabe ili se trudovi rijetko događaju.

Što je jačanje postojećih trudova?

Jačanje postojećih trudova se izvodi primjenom hormona u situacijama kada se trudovi preslabi i rijetko se događaju ili kada postoji potreba za ubrzanjem porođaja iz medicinskih razloga. Ovaj postupak uključuje administraciju hormona poput sintetičkog oksitocina koji potiče kontrakcije maternice - trudove. Oksitocin je inače prirodni hormon koji se luči tijekom porođaja kako bi se izazvale kontrakcije. Međutim, u određenim slučajevima, potrebna je dodatna stimulacija kako bi se osigurao napredak u procesu poroda.

Tko su kandidati za jačanje postojećih trudova?

Hormonsko jačanje trudova razmatra se za trudnice kod kojih postoji medicinska potreba za ubrzavanjem porođaja ili općenito imaju preslabe trudove.
Stanja kod kojih ćemo razmotriti hormonsko jačanje trudova kao potencijalnu opciju su:

 • Postterminska trudnoća - ako trudnoća traje 42 tjedna i više, a porođaj se nije započeo spontano, može se javiti potreba i za jačanjem trudova.
 • Spor napredak trudova - ako trudovi već neko vrijeme traju, ali vrat maternice se presporo otvara, u tom slučaju trudovi su preslabi
 • Iscrpljenost i umor trudnice - ako trudovi predugo traju, a i dalje su neučinkoviti, trudnica se može iscrpiti pa se razmatra opcija jačanja trudova kako bi se skratilo vrijeme poroda.

Izvođenje

Jačanje postojećih trudova izvodi se uglavnom primjenom oksitocina, tzv. dripom. Evo opisa postupka:

 1. Priprema:
  Hormonsko induciranje poroda izvodi se pod pažljivim nadzorom našeg medicinskog osoblja. Prije početka postupka, liječnik će pažljivo pregledati trudnoću i utvrditi je li ova intervencija sigurna za Vas.
 2. Primjena oksitocina:
  Oksitocin (drip) metoda je najučinkovitija i najsigurnija metoda za jačanje trudova ukoliko govorimo o hormonalnom poticanju kontrakcija maternice. On djeluje na način da čini trudove jačima i učestalijima. Prilikom primjene, počinje se s nižim dozama oksitocina te ih postupuno povećavamo.
 3. Pojačani trudovi i porod:
  Oksitocin će pojačati trudove te širiti vrat maternice. Ovakvo jačanje trudova može izazvati veću bol kod trudnica. Na koncu, slijedi porod. Naše zdravstveno osoblje osigurat će Vam siguran porod služeći se ovom metodom.

Uobičajeno se koristi intravenska infuzija oksitocina kako bi se postupno povećavala koncentracija hormona i poticale kontrakcije. Tijekom cijelog postupka, nadzire se srčana aktivnost fetusa i intenzitet kontrakcija kako bi se omogućila sigurnost i napredak porođaja.

Rizici

Postoje rizici povezani s IV primjenom oksitocina za poticanje poroda, a to su:

 • Izazivanje presnažnih kontrakcija, prečestih kontrakcija ili kontrakcija koje traju predugo, što može dovesti do dodatnog stresa na bebu (promjene u brzini otkucaja srca bebe) i može zahtijevati hitni carski rez majke. 
 • Presnažne kontrakcije mogu smanjiti dotok kisika djetetu što se smatra hitnim stanjem.
 • Ubrzan porod može rezultirati ozljedama rodnog kanala ili rupturom maternice. Ovo je jako rijetka komplikacija.

Navedene komplikacije su moguće, iako ne tako česte. Svakako, naše medicinsko osoblje će pažljivo nadzirati svaki korak pri primjeni oksitocina. Dozu oksitocina ćemo prilagođavati prema potrebi kako bismo minimalizirali ove potencijalne rizike.

Priprema za jačanje postojećih trudova

Jačanje postojećih trudova ne zahtijeva Vašu osobnu pripremu. 

Međutim, Vaš liječnik će pažljivo analizirati Vaše zdravstveno stanje te stanje fetusa. Razgovarat će s Vama o postupku te će Vam pružiti podršku kako bi uklonio bilo kakvu vrstu straha ili anksioznosti pred intervencijom. Komunikacija i otvoreni razgovor s našim medicinskim timom mogu značajno smanjiti osjećaj nelagode i nesigurnosti prije postupka, a pomoći će Vam da se osjećate podržano i sigurno tijekom cijelog postupka. Ono što Vi možete primijeniti su tehnike disanja kako biste se lakše nosili sa stresom i napetostima koje slijede.

Oporavak

Nakon što je postupak medikamentoznog jačanja trudova uspješno izveden, a porod završen, naš medicinski tim će pažljivo pratiti Vas i Vaše dijete tijekom oporavka. Tijekom Vašeg oporavka u bolnici, pratit ćemo Vaše zdravstveno stanje. Prvih nekoliko dana nakon poroda možete imati grčeve koji ponekada znaju biti bolni te ćete u tom slučaju dobiti lijek protiv bolova. Također, može se javiti postporođajno krvarenje i iscjedak, no ono bi se do kraja drugog tjedna trebalo početi smanjivati. Iscjedak je u početku tamnosmeđe boje, a kasnije postaje svjetliji. 
Tijekom prva dva tjedna bitno je da se ne naprežete. Lagane šetnje su preporučene, ali izbjegavajte fizički rad. 
Kroz period unutar četiri tjedna Vašeg oporavka i prilagodbe na bebu, normalno je imati promjene raspoloženja.
Za potpuni oporavak od poroda potrebno je otprilike šest tjedana. Tada biste se već trebali osjećati odmorno i izliječeno. 

Ukoliko u periodu oporavka primijetite jedan od sljedećih nuspojava, obratite se liječniku:

 • Vrućica iznad 38 stupnjeva
 • Žuti ili zeleni iscjedak
 • Nemogućnost kontroliranja stolice
 • Promjene vida i vrtoglavice.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Jačanje postojećih trudova

Prihvaćam uslove korištenja