Skip to main content
ginekologija

In vitro oplodnja (IVF)

Pretražite

Uvod

In vitro oplodnja, poznata i kao in vitro fertilizacija (IVF), predstavlja složen skup medicinskih postupaka potpomognute oplodnje koji se koriste kako bi se olakšalo ostvarivanje trudnoće kod parova koji se suočavaju s neplodnošću, kao i za prevenciju genetskih oboljenja koja se prenose na potomstvo. Ovaj postupak omogućava susret spermatozoida i jajne stanice izvan tijela žene, u kontroliranim laboratorijskim uvjetima. Na taj način dolazi do oplodnje i nastanka embriona, koji predstavlja rani stadij razvoja djeteta prije nego što preraste u fetus. 

Nakon što se formiraju embrioni, pažljivo se odabiru najkvalitetniji i prenose u matericu žene. 

Uspjeh IVF-a ovisi o raznim faktorima, uključujući dob, uzrok neplodnosti i cjelokupno zdravstveno stanje. Za neke parove IVF može predstavljati izazovnu, emotivno napornu i finansijski zahtjevnu opciju. Također, IVF može rezultirati višeplodnom trudnoćom ukoliko se u matericu prenese više embriona.

Unatoč izazovima IVF pruža nadu i šansu za roditeljstvo onima koji se bore s neplodnošću ili rizicima genetskih oboljenja. Kroz savremenu medicinu i napredak tehnologije, IVF je postao sve sofisticiraniji i pristupačniji, omogućujući parovima da ostvare svoje snove o porodici i postanu roditelji na jedinstven način.

Šta je IVF?

In vitro oplodnja (IVF) je visoko napredan medicinski postupak koji podrazumijeva susret prikupljenih jajnih stanica žene i spermatozoida muškarca u laboratorijskim uvjetima kako bi se ostvarila oplodnja i formiranje embriona. Daljnji razvoj embriona također se odvija u laboratoriji, a nakon pažljivog odabira najkvalitetnijih embriona, oni se prenose u matericu žene kako bi se nadali implantaciji i rastu trudnoće.

IVF uključuje više koraka, a ciklus obično traje između 3 i 4 sedmice. Prije samog postupka detaljno se provjerava zdravstveno stanje para kako bi se utvrdilo da su odgovarajući kandidati za IVF. Proces započinje hormonskom terapijom za stimulaciju jajnika žene kako bi se razvile zrele jajne stanice. Sljedeći korak predstavlja prikupljanje zrelih jajnih stanica i uzimanje uzorka sperme muškarca. U laboratoriji se potom naprave uvjeti da u odgovarajuće medije dođe do oplodnje jajne stanice i spermatozoida. Oplođene se jajne stanice zatim prate nekoliko dana kako bi se razvile u zdrave embrione.

IVF je kompleksan i precizan postupak koji zahtijeva stručnost i visoku tehnologiju. To je često izbor za parove koji nisu uspjeli postići trudnoću na druge načine, ali također može biti opcija za pacijente sa rizikom od prijenosa genetičkih oboljenja na potomstvo ili željom za korištenjem doniranih jajnih stanica ili spermatozoida. IVF je postupak koji pruža nadu i priliku za roditeljstvo mnogim parovima širom svijeta.

Ko su kandidati za IVF?

In vitro oplodnja je tehnika koja se primjenjuje kao metoda potpomognute trudnoće kod parova koji imaju poteškoće s prirodnim začećem. Također se koristi kao rješenje za parove s rizikom od prenošenja genetskih oboljenja na potomstvo.

Osobe koje se razmatraju kao kandidati za in vitro oplodnju (IVF) uključuju:

 1. Parove koji imaju problema sa muškim faktorom neplodnosti, što obuhvata muškarce sa niskim brojem, smanjenom pokretljivošću ili abnormalnim oblicima spermatozoida. IVF omogućuje odabir najzdravijih i najaktivnijih spermatozoida za oplodnju jajnih stanica.
 2. Parove koji se suočavaju sa problemima ženskog faktora neplodnosti, poput poteškoća sa ovulacijom, blokiranih ili oštećenih jajovoda, endometrioze ili smanjenog broja zdravih jajnih stanica. IVF omogućuje oplodnju jajnih stanica izvan tijela žene, zaobilazeći moguće prepreke u reproduktivnom sistemu.
 3. Parove kod kojih nije jasno određen uzrok neplodnosti, odnosno imaju neobjašnjivu neplodnost. IVF može biti efikasan način za pokušaj susreta jajnih stanica i spermatozoida te poticanje njihove oplodnje.
 4. Parove koji su prethodno prošli neuspješne postupke drugih metoda potpomognute oplodnje, kao što je intrauterina inseminacija (IUI). U takvim slučajevima IVF može biti sljedeći korak u liječenju neplodnosti.

Parove kod kojih postoji rizik od prijenosa genetskih poremećaja na potomstvo. Za takve situacije provodi se preimplantacijska genetska dijagnostika (PGD) na embrionima prije njihovog transfera, što omogućuje odabir embriona bez identificiranih genetskih problema i smanjuje rizik od nasljednih bolesti.

Izvođenje

Proces in vitro oplodnje (IVF) sastoji se od nekoliko ključnih koraka i cjelokupni postupak traje 15-20 dana. Glavni koraci u IVF-u su:  

Stimulacija jajnika: Prije samog postupka žena prima hormonsku terapiju kako bi potaknula rast više jajnih stanica, nego što bi se inače razvile tokom jednog ciklusa. Vrsta, doza i učestalost propisanih lijekova je individualno na temelju medicinske historije, dobi, nivoa hormona. Ova stimulacija povećava šanse za prikupljanje više zrelih jajnih stanica koje će biti spremne za oplodnju. 

Odgovor jajnika na lijekove prati se ultrazvukom i razinom hormona u krvi. Praćenje može trajati svakodnevno ili svakih nekoliko dana tokom dvije sedmice. Većina stimulacija traje između 8 i 14 dana. Na kontrolnim pregledima, liječnici  koriste ultrazvuk za pregled materice i jajnika.

Injekcija za poticanje ovulacije: Kada jajne stanice postanu spremna za konačnu zrelost (određeno ultrazvukom i razinom hormona), prima se "injekcija za poticanje ovulacije" kako bi se završila zrelost jajnih stanica u pripremi za prikupljane jajnih stanica. Injekcija se prima 36 sati prije zakazanog vremena prikupljanje jaja.

Prikupljanje jajnih stanica: Kada su jajne stanice spremne za ovulaciju, izvodi se prikupljanje jajnih stanica. Ovaj postupak uključuje pažljivo skupljanje zrelih jajnih stanica iz jajnika. Liječnik koristi ultrazvuk za pravilno vođenje tanke igle koja prolazi kroz vaginu i dalje do jajnika. Igla je povezana s usisnim uređajem koji se koristi za izvlačenje jajnih stanica iz folikula u jajniku.

Sadržaj aspiriran (usisan) iz folikula jajnika se prebacuju u embriološki laboratorij na daljnju proceduru.

Prikupljanje sperme: Istovremeno s prikupljanjem jajnih stanica muškarac priloži uzorak sperme koji se obrađuje u laboratoriju kako bi se odvojili najzdraviji i najaktivniji spermatozoidi.

Oplodnja: Prikupljene jajne stanice se oplođuju spermatozoidima u laboratorijskim uvjetima. Postupak oplodnje može biti klasični IVF gdje su posebne medije stave jajne ćelije i spermatozoide da se oplode ili može se raditi ICSI koji uključuje intracitoplazmatsku injekciju sperme, što znači da će se svakoj zreloj jajnoj ćeliji ubrizgati spermatozoid. Ako je postupak uspješan, oplođena jajna stanica postat će embrion. Ako postoji iznimno veliki broj jajnih stanica, ili pacijenti ne žele da se sve jajne stanice oplode, ona mogu biti smrznuta prije oplodnje za buduću upotrebu.

Razvoj embriona: Nakon oplodnje jajne stanice se pažljivo prate kako bi se promatrao njihovo rast i razvoj u embrione u laboratoriji. Embrioni se obično razvijaju tokom nekoliko dana prije nego što su spremni za transfer u matericu.

Transfer embriona: Nakon praćenja razvoja embriona, najkvalitetniji embrion se pažljivo prenosi u matericu žene kroz tanki kateter. Spekulum se postavlja unutar vagine, a tanki kateter se postavlja kroz grlić u matericu. Šprica pričvršćena na drugi kraj katetera sadrži jedan ili više embriona, koji se ubrizgavaju u matericu kroz kateter. Ovaj postupak transfera je obično bezbolan i kratkotrajan. 

Rizici

Iako je IVF obično siguran postupak, postoje određeni rizici i moguće komplikacije, uključujući:

 1. Višestruke trudnoće: Jedan od rizika IVF-a je višestruka trudnoća, posebno ako se transferira više od jednog embriona kako bi se povećala šansa za trudnoću.
 2. Sindrom hiperstimuliranih jajnika: ovo je rijetka komplikacija koja se može pojaviti kada se koriste određeni lijekovi za stimulaciju jajnika kako bi se potaklo sazrijevanje jajnih stanica. To može dovesti do uvećanja jajnika i nelagode, ali je vrlo rijetko i obično se brzo rješava.
 3. Neuspjeh oplodnje: Iako IVF ima visok postotak uspješnosti, u nekim slučajevima može doći do neuspjeha oplodnje i trudnoća se ne ostvaruje.
 4. Ektopična trudnoća: Postupak IVF može povećati rizik od ektopične trudnoće, gdje se embrion implantira izvan materice (najčešće u jajovod), što može biti opasno za majku. Ektopična trudnoća nije održiva i zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju.
 5. Komplikacije tokom prikupljanja jajne stanice: Prikupljanje jajnih stanica može izazvati rijetke komplikacije poput krvarenja, infekcija ili oštećenja susjednih organa. Rizici su povezani i s upotrebom sedativa ili opće anestezije.
 6. Prijevremeni porođaj: Žene koje su prošle IVF mogu imati blago povećan rizik za prijevremeni porođaj ili rođenje djeteta s nižom porođajnom težinom.
 7. Reakcije na lijekove: Hormonska terapija koja se koristi za stimulaciju jajnika može izazvati nuspojave poput promjena raspoloženja, natečenosti, osjetljivosti dojki i slično.

Važno je napomenuti da su ovi rizici i komplikacije rijetki te da se većina parova koji prolaze kroz IVF postupak suočavaju s pozitivnim ishodom i ostvaruju trudnoću.

Priprema za IVF

Prije provođenja IVF-a parovi prolaze kroz temeljite medicinske pretrage kako bi se procijenilo njihovo zdravstveno stanje i osiguralo da su odgovarajući kandidati za postupak. Oba partnera podvrgavaju se genetskim testiranjima kako bi se isključila nasljedna oboljenja. Također, žena će primiti hormonsku terapiju kako bi potaknula sazrijevanje više jajnih stanica. Osim toga, parovi mogu biti podvrgnuti i psihološkoj evaluaciji kako bi se osiguralo da su emocionalno spremni za postupak.

Prije početka ciklusa IVF-a neke od potrebnih pretraga uključuju:

 • Testiranje rezerve jajnika: Ovaj test daje uvid u količinu jajnih stanica te pomaže predvidjeti odgovor jajnika na terapiju plodnosti. Rezultati se dobivaju mjerenjem hormona u krvi i uz pomoć ultrazvuka jajnika.
 • Analiza sperme: Ako već nije obavljena kao dio početne procjene plodnosti, ljekar će provesti analizu sperme neposredno prije početka ciklusa IVF-a.
 • Testiranje na spolno prenosive bolesti i druge zarazne bolesti za oba partnera.

Pregled materice: Ovaj pregled može uključivati sonohisterografiju - postupak u kojem se tekućina ubrizgava kroz grlić u matericu uz korištenje ultrazvuka kako bi se stvorile slike materične šupljine. Također, često se izvodi i histeroskopija - postupak u kojem se tanki, fleksibilni, osvijetljeni teleskop (histeroskop) postavlja kroz vaginu i grlić u matericu, što omogućava pregled zidova materice.

Oporavak

Nakon postupka IVF-a žene obično mogu nastaviti sa svojim redovnim aktivnostima, iako će možda ljekar preporučiti izbjegavanje teških fizičkih napora.

Nakon transfera embriona, mogu se javiti blagi simptomi kao što su: nadutost i grčevi, zatvor, blago vaginalno krvarenje, osjetljivost dojki.

Test trudnoće obično se preporučuje dvije sedmice nakon postupka kako bi se saznali rezultati. Ljekar će pratiti pacijenticu tokom narednih sedmica kako bi pratio eventualnu trudnoću i osigurao zdrav razvoj. Osiguravanje emocionalne potpore i razumijevanje postupka medicinskog tima također su važni aspekti oporavka i pripreme za sljedeće korake. S postupnim napretkom u tehnologiji i medicinskim metodama, in vitro oplodnja omogućava nadu i priliku za mnoge parove da ostvare svoj san o roditeljstvu.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

In vitro oplodnja (IVF)

Prihvaćam uslove korištenja