Skip to main content
ivf

IVF (invitro fertlilizacija)

Pretražite

Uvod

IVF je jedna od metoda medicinske potpomognute oplodnje koje koristimo kod parova koje se bore sa neplodnošću. IVF, ili kako je danas nazivamo klasični IVF, jeste metoda vantjelesne oplodnje u kojoj se dodaju pročišćeni pokretni spermiji u medij gdje se nalaze jajne stanice. Spermiji sami moraju proći barijeru jajne ćelije i oploditi je. IVF se, također, može koristiti za sprječavanje prenošenja genetskih oboljenja na dijete.

Šta je IVF?

Nakon pripreme pacijentice za postupak IVF-a uradi se stimulacija jajnika kako bi dobili sto veći broj jajnih ćelija. Nakon što folikule dosegnu odgovarajuću veličinu (17-20 mm), uradi se aspiracija folikula. Dobivene jajne ćelije stave se u odgovarajuće medije te im se dodaju pročišćeni, pokretni spermatozoidi. Nakon sto spermatozodi oplode jajnu ćeliju, razvoj embrija se prati 3-5 dana u embriološkom labaratoriju. Jedan do dva embrija pomoću tankog katetera ubace se u maternicu pod kontrolom ultrazvuka. Dvanaest dana nakon prijenosa embrija u maternici radi se test na trudnoću (hormon BHCG iz krvi).

IVF oplodnja je pored ICSI metode je jedan od najefikasniji tip liječenja plodnosti. 

Vaše šanse da imate zdravu bebu koristeći IVF zavise od mnogih faktora, kao što su Vaše godine i uzrok neplodnosti. Štaviše, IVF uključuje procedure koje mogu biti dugotrajne, skupe i invazivne.

 Ako se više od jednog embrija stavi u matericu, to može rezultirati trudnoćom s više od jedne bebe. To se zove višeplodna trudnoća.

Vaš zdravstveni tim može pomoći da shvatite kako IVF funkcionira, koji su rizici i da li je to pravo za Vas.

Ko je kandidat za IVF?

IVF se koristi za liječenje mnogih uzroka neplodnosti, uključujući:

·   starija dob žene (poodmaklo doba majke)

·   oštećeni ili začepljeni jajovodi (mogu biti uzrokovane upalnom bolešću zdjelice ili prethodnom reproduktivnom operacijom)

·   endometrioza

·   muški faktor neplodnosti, uključujući smanjen broj spermatozoida, smanjena pokretljivost ili problem sa morfologijom spermatozoida

·   neobjašnjiva neplodnost.

Izvođenje

IVF je oblik potpomognute reproduktivne tehnologije (ART). To znači da se koriste posebne medicinske tehnike koje pomažu ženi da zatrudni. Najčešće se koristi kada druge tehnike nisu dali željeni rezultat.

Postoji pet osnovnih koraka za IVF:

 • Korak 1: Stimulacija folikula jajnika

Za stimulaciju koristimo hormonalne lijekove, najčešće u vidu supkutane injekcije.

Stimulacija traje desetak dana (9-12). Tokom stimulacije rade se kontrolne preglede (folikulometrije) kako bi se pratio rast folikula i odgovor jajnika pacijentice na datu terapiju. 

U prirodnom ciklusu, bez stimulacije, jedna folikula se izdvoji i naraste i jedna jajna ćelija sazrije. Stmilulacijom dobijemo veći broj folikula, a s tim i veći broj jajnih ćelija za oplodnju, veći broj embrija i veće šanse za trudnoću.

 • Korak 2: Vađenje jajnih ćelija

Vađenje jajnih ćelija, tj. aspiracija folikula, jeste manji operativni zahvat koji se radi pod anestezijom.  

Vaginalnim putem pomoću ultrazvučne sonde na koju je pričvršćen iglodržač uvedemo iglu kroz zid vagine u folikule. Igla je povezana za aspirator (uređaj koji usisava tečnost). Aspiriramo sadržaj iz svake folikule u posebne epruvete. Postupak ponovimo i na drugog jajnika.

Epruvete sa aspiriranom folikularnom tekucinom idu u embriologiju, gdje embriolog pregledava broj jajnih ćelija koji smo dobili.

 • Korak 3: Oplodnja

U posebnim mediju stave se jajne ćelije i pročišćene spermatozoide. Nakon oplodnje embriji se stave u posebne inkubatore gdje se njihov razvoj prati tri do pet dana.

Ako doktor i embriolog smatraju da su šansa za oplodnju male, sperma se može direktno ubrizgati u jajnu ćeliju. To se zove intracitoplazmatska injekcija sperme (ICSI).

Mnogi centri  za plodnost rutinski rade ICSI na jajnim ćelijama, čak i ako stvari izgledaju normalno.

 •  Korak 4: Kultura embriona

Kada se oplođena jajna ćelija podijeli, postaje embrion. Embriolozi u labaratoriji zatim prate diobu, rast i razvoj embrija svaki dan ili svaki drugi dan zavisno od faze razvoja.

Također embriji se mogu pratiti u specijalnim inkubatorima koji se nazivaju embrioskopi (inkubatori sa sistemom kamera koje snimaju razvoj embrija od 3 do 5 dana), bez da se embriji vade iz inkubatora i izlažu vanjskoj sredini koja može imati negativni utjecaj na embrije. 

Parovi koji imaju visok rizik od prenošenja genetskog (nasljednog) poremećaja na dijete mogu razmotriti preimplantacijsku genetsku analizu (PGD). Postupak se najčešće radi na 3 ili na 5 dan nakon oplodnje. Embriolozi urade biospiju embrija tako što uklanjaju jednu ćeliju ili ćelije iz svakog embrija i pregledavaju materijal na specifične genetske poremećaje.

 • Korak 5: Transfer embrija

Embrije se prenose u maternicu žene 3 ili 5 dan nakon uzimanja jajne ćelije i oplodnje.

Proces je bezbolan te ne zahtijeva anesteziju. 

Nakon što se žena smjesti na ginekološki stol, uvede se spekulum u rodnicu. Prikaže se grlić maternice. Uradi se ispiranje rodnice i grlića maternice sa vajske strane. Ubaci se katater kroz kanal grlića maternice u unutrašnjost maternice. Proces se obično radi pod kontrolom ultrazvuka.

Više od jednog embrija može biti stavljeno u maternicu u isto vrijeme, što može dovesti do višeplodne trudnoće. 

Preosteli embriji mogu biti zamrznuti (vitrificirani) u embriološkom labaratoriju te se mogu iskoristiti za idući postupak.

Rizici

Prije nego započnete IVF, važno je biti svjesni potencijalnih rizika s kojima se možete suočiti.

1.   Neželjeni efekti lijekova

Mnoge žene će imati neku reakciju na lijekove koji se koriste tokom IVF-a. Neke od nuspojava mogu biti blage.

·    navale vrućine

·    osjećaj potištenosti ili razdražljivosti

·    glavobolje

·    nemir

·    nadutost.

·  Obratite se klinici za plodnost ako osjetite uporne ili zabrinjavajuće nuspojave tokom liječenja.

2.      Višeplodne trudnoće

Kod prijenosa više od jednog embrija, unutar maternice postoji rizik od višeplodne trudnoće.

Imati više od 1 bebe možda ne izgleda kao loša stvar, ali značajno povećava rizik od komplikacija za Vas i bebe.

Problemi koji se češće povezuju s višestrukim rođenjem uključuju:

·    pobačaj

·    visok krvni pritisak povezan sa trudnoćom i preeklampsiju

·    gestacijski dijabetes

·    anemija i obilno krvarenje

·    potreban carski rez.

Također je vjerojatnije da će se bebe roditi prijevremeno ili s malom porođajnom težinom, te su pod povećanim rizikom od razvoja komplikacija.

 

3.   Sindrom hiperstimulacije jajnika

Sindrom hiperstimulacije jajnika (OHSS) je rijetka komplikacija IVF-a.

To se događa kod žena koje su vrlo osjetljive na lijekove za stimulaciju.

Kod svake pacijentice koja dobije vise od 15 jajnih ćelija tokom jedne stimulacije postoji mali rizik od razvoja OHSS.

Simptomi mogu uključivati:

·    bol i nadutost dole u stomaku

·    otežano disanje

·    malaksalost i gubitak svijesti.

Teški OHSS može biti opasan. Obratite se svojoj klinici što je prije moguće ako imate bilo koji od ovih simptoma.

4.   Ektopična (vanmaterična)  trudnoća 

U IVF kao i u prirodnoj trudnoći postoji rizik od vanmaterične trudnoće. Prije kad se embrij prenosio u jajovodima, taj rizik je bio veći. Danas se prakticira isključivo unutar maternice, te stoga je rizik od vanmaterične trudnoće manji.

Simptome mogu biti bol u trbuhu, praćenu vaginalnim krvarenjem ili tamnim vaginalnim iscjetkom.

Ako imate pozitivan test na trudnoću nakon IVF-a, obavit ćete pregled u 6. sedmici trudnoće kako biste bili sigurni da se embrij implantira unutar maternice i pravilno raste.

Obavijestite svog ljekara ako osjetite vaginalno krvarenje ili bol u stomaku nakon IVF-a i pozitivnog testa na trudnoću.

5.   Rizici za starije žene

IVF tretman postaje manje uspješan s godinama. Osim toga, rizik od pobačaja i urođenih anomalija raste s godinama žene.

Vaš ljekar će razgovarati o povećanim rizicima koji dolaze s godinama i može odgovoriti na sva vaša pitanja.

Priprema za IVF

Prije nego započnete IVF tretman, trebat će Vam temeljit medicinski pregled nalaze. Neke od priprema kroz koje ćete proći uključuju:

   Konsultacije o IVF (anamneza i detaljan pregled uradjenih nalaza)

   Ultrazvučni pregled žene

   Analiza sperme (speriogram)

   Skrining za spolno prenosive infekcije (SPI) i druge zarazne bolesti

   Pregled rezerve jajnika, kao i analize krvi i urina

   Upute o tome kako davati lijekove za stimulaciju

   Skrining na genetska oboljenja 

   Potpisivanje formulare za saglasnost

   Korištenje folne kiseline, suplimenata i vitamina.

Oporavak

Tokom tretmana možete nastaviti s normalnim životom i svakodnevnim rutinama, iako je moguće osjetiti nelagodu u trbuhu ili osjećaj oticanja i nadimanja. Na dan vađenja jajne ćelije preporučljivo je mirovati nakon punkcije jajnika, jer se ovaj zahvat odvija pod anestezijom.

Osim kod postupka vađenja jajnih ćelija, kod ostale korake IVF procedure nije potrebno mirovanje. Kratak period odmora u sobi za oporavak može biti potreban nakon samog transfera embrija, ali kada pacijent napusti kliniku može nastaviti sa svakodnevnim životom, uz neke savjete i preporuke.

Ipak, mogu postojati neki specifični slučajevi u kojima ljekar, znajući pojedinosti o pacijentu, može preporučiti odmor nakon IVF-a, ali to nije norma.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

IVF (invitro fertlilizacija)

Prihvaćam uslove korištenja