Skip to main content
urologija

Kirurške intervencije

Pretražite

Uvod

Neplodnost predstavlja čest problem u urološkoj praksi. Definira se kao nemogućnost začeća nakon godinu dana redovnih i nezaštićenih odnosa, a svim neplodnim parovima potrebna je detaljna procjena oba partnera. Naravno, muškarac može biti uzrokom neplodnosti, a jedna od mogućih terapija može biti i hirurška intervencija.

Šta je hirurška intervencija u terapiji muške neplodnosti?

Hirurška intervencija može biti izuzetno korisna u terapiji muške neplodnosti. 

Operacije u cilju liječenja muške neplodnosti mogu se svrstati u tri glavne kategorije:

 • Operacije za poboljšanje proizvodnje sperme
 • Rekonstruktivne operacije za ispravljanje putova prijenosa sperme
 • Hirurški zahvati uzimanja spermija iz spolnih žlijezda u potpomognutom začeću

Svi ovi zahvati načini su na koje se postiže veća mogućnost prirodne oplodnje ili se omogućuje potpomognuto začeće.

Ko su kandidati za hiruršku intervenciju u terapiji muške neplodnosti?

Ljekar Vam može preporučiti operaciju u svrhu liječenja neplodnosti ako:

 • Analiza Vašeg sjemena ne pokazuje prisutnost spermija (azoospermija) - u ovom slučaju možete biti kandidat za biopsiju testisa kako bi se izravno uzeli uzorci spermija i koristili u potpomognutom začeću;
 • Imali ste vazektomiju i želite poništiti postupak - ukoliko nakon vazektomije želite ponovo postati plodni, izvodi se proces obrnute vazektomije - vazovazostomija; 
 • Proces stvaranja sperme je poremećen;
 • Prisutnost varikokele - proširena vena u testisu zbog koje može doći do pregrijavanja testisa i oštećenja spermija.

Izvođenje

Hirurška intervencija u svrhu liječenja muške neplodnosti uključuje četiri moguća načina izvođenja:

 • Hirurški zahvat u dijagnostičke svrhe - izvodi se biopsija testisa ukoliko analiza Vašeg ejakulata pokaže odsutnost spermija (azoospermija). To se može dogoditi zbog opstrukcije, ali u tom slučaju, unutar testisa možemo pronaći spermije jer se oni normalno stvaraju. S druge strane, odsutnost spermija u ejakulatu može biti neopstruktivnog uzroka, kada unutar testisa ne nalazimo spermije. Ovaj pristup se obično smatra dijagnostičkim, ali može poslužiti i kao terapeutski ukoliko spermije koje pronađemo unutar testisa iskoristimo za potpomognutu oplodnju. Međutim, danas je uloga ovakve dijagnostičke biospije znatno smanjena te se više ne preporučuje rutinski.
 • Hirurški zahvat za poboljšanje parametara sjemena - specifični parametri sjemena koji nam ukazuju na mogućnost začeća su koncentracija, pokretljivost i morfologija spermija. Ovi parametri mogu biti narušeni zbog promjena u mikrookruženju spermija što se često događa kod prisutnosti varikokele. Varikokela predstavlja nakupinu proširenih vena oko sjemenovoda. U tim venama je povećana cirkulacija krvi pa se na taj način povećava temperatura testisa i smanjuje proizvodnja spermija. 

  Ona se može liječiti na dva načina:

 1. Hirurški - varikokeloplastika jest postupak u kojem hirurg kroz mali rez na skrotumu pristupa proširenim venama te ih podvezuje i izrezuje ili kroz male rezove na trbuhu laparoskopski uklanja proširene vene.
 2. Embolizacija - predstavlja minimalno invazivan postupak kod kojeg kroz kateter uvodimo posebnu tvar u proširene vene te zaustavljamo protok krvi.

Vaš liječnik će na osnovu prethodno obavljenog pregleda i pretraga zajedno s Vama donijeti najbolju odluku o načinu izvođenja ovakvog zahvata. 

 • Kirurški zahvat za poboljšanje isporuke sperme:
 1. Najčešći uzrok nedostatka sperme u ejakulatu jest prethodno odrađena vazektomija (presjecanje sjemenovoda kako se sperma ne bi isporučila u mokraćnu cijev). U ovom slučaju odrađuje se proces obrnute vazektomije, tzv. vazovazostomija, kako bismo ovakvim muškarcima omogućili ponovnu plodnost. Ovaj postupak se može izvoditi pod lokalnom ili općom anestezijom nakon čega hirurg pravi mali rez (1-2 cm) na skrotumu. Nakon toga, hirurg pronalazi prekinute dijelove sjemenovoda (vas deferensa) te ih pokušava ponovo spojiti. Po završetku rekonstrukcije ispituje se prohodnost sjemenovoda ispiranjem tekućine kroza njega. Na kraju, hirurg zatvara rez na skrotumu šavovima.
 2. Manje čest uzrok smanjene isporuke sperme jest opstrukcija ejakulacijskog kanala. Razlog može biti urođena cista, atrezija ili divertikul, te stečeni kamenci ili upalni procesi. Liječi se transuretralnom resekcijom ejakulacijskih kanala. Kod izvođenja ovog zahvata primjenjuje se opća anestezija kako bi Vas uspavali i omogućili bezbolno izvođenje. Hirurg će uvesti uretroskop, cjevčicu s kamerom na vrhu, kroz mokraćnu cijev i usmjeriti ga prema ejakulacijskim kanalima. Nakon identifikacije ejakulacijskih kanala, hirurg koristi poseban instrument kako bi izrezao dio kanala te omogućio normalan protok sperme. Po završetku postupka, uretroskop će biti uklonjen, a pacijent će biti prebačen u odjel za oporavak.
 • Kirurški zahvat u svrhu dobivanja sperme za in vitro oplodnju:

Zahvat započinje davanjem opće ili lokalne anestezije. 

Nakon toga slijedi postupak uzimanja spermija, a možemo ih uzeti na dva načina: 

 1. Biopsijom testisa - hirurg će napraviti mali rez (otvorena biopsija) ili će uvesti iglu za biopsiju (perkutana biopsija). Na taj način, hirurg uzima komadić tkiva Vašeg testisa kako bi iz istog izolirao spermije potrebne za oplodnju. 
 2. Aspiracijom spermija iz epididimisa ili testisa - izvodi se pomoću igle koja se uvodi kroz kožu skrotuma te se uzima uzorak spermija.

O tome koja je opcija najbolja za Vas odlučuje Vaš ljekar nakon detaljnog pregleda. Izolirani spermiji se dalje pripremaju za postupak potpomognute oplodnje te se koriste za oplodnju jajašca u laboratoriju. Oplodnja će biti pod pomnim nadzorom nakon čega se embrion implantira u maternicu žene.

U ovisnosti o uzroku Vaše neplodnosti, ljekar će u dogovoru s Vama odabrati najbolju opciju za Vas te Vam omogućiti brz i siguran oporavak.

Rizici

Prije nego što se odlučite za hirurške intervencije, Vaš ljekar će Vas obavijestiti o rizicima i mogućim komplikacijama ovakvih zahvata. 

Potencijalni rizici uključuju:

 • Infekcija;
 • Krvarenje na mjestu reza;
 • Ožiljci;
 • Problemi s anestezijom ukoliko je korištena (poput alergijske reakcije);
 • Ponovna pojava neplodnosti - moguće da problemi s neplodnosti ponovo nastupe jer postupak ne bude trajno uspješan;
 • Ostale specifične komplikacije - ovise o postupku koji se radi. Na primjer, kod hirurškog liječenja varikokele mogu se oštetiti susjede krvne žile ili testisi.

Priprema za hiruršku intervenciju u terapiji muške neplodnosti

Pripreme za hiruršku intervenciju u terapiji muške neplodnosti mogu varirati ovisno o vrsti zahvata i specifičnim potrebama pacijenta.

Ovdje slijedi opći pregled priprema koje su uglavnom dio procesa:

 • Prije nego se odlučite za hiruršku intervenciju, važno je da imate preciznu dijagnozu i razumijete osnovni uzrok Vaše neplodnosti. To uključuje dijagnostičke testove i brojne pretrage nakon čega slijedi konsultacija s ljekarom. On će procijeniti Vašu situaciju i predložiti odgovarajući postupak. Detaljno će Vam objasniti planirani postupak, a konsultacija s njim će Vam ujedno biti prilika za razrješavanje bilo kakvih pitanja i nedoumica.
 • Trebali biste informisati Vašeg ljekara o lijekovima koje koristite te će Vas on obavijestiti o onima koje trebate prestati uzimati prije zahvata.
 • Za svaki hirurški zahvat predlaže se uzdržavanje od jela najmanje 8 do 12 sati prije zahvata.
 • Također, istuširajte se prije operacije. Temeljito operite genitalno područje.

Oporavak

Oporavak nakon hirurške intervencije u terapiji neplodnosti može varirati u ovisnosti o postupku. 

Slijedi nekoliko smjernica kojih je se poželjno pridržavati:

 • Mirovanje - kroz idućih nekoliko dana važno je osigurati si odmor te izbjegavati teške fizičke poslove.
 • Higijena - važno je područje rane održavati čistim i suhim kako bismo spriječili infekciju te omogućili brže zacjeljivanje.
 • Konsultacija sa ljekarom - ovisno o vrsti zahvata, ljekar će Vam možda preporučiti suzdržavanje od polnih odnosa kroz idućih nekoliko dana te nošenje kompresijskih zavoja. Važno je ipak konzultirati se s ljekarom kako biste dobili personalizovane smjernice za Vaš oporavak nakon specifičnog zahvata.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Kirurške intervencije

Prihvaćam uslove korištenja