Skip to main content
radiologija

Punkcije i drenaže pod kontrolom ultrazvuka

Pretražite

Uvod

Ultrazvuk pomaže u vođenju neinvazivnih i invazivnih procedura. Radiolozi mogu koristiti ultrazvuk da lociraju i ispitaju nakupljanje tečnosti u tetivama, mišićima, cistama i mekim tkivima, tako da:

·    Tečnost se može precizno ekstrahovati

·    Biopsije se mogu precizno voditi

·    Ciste i apscesi se mogu drenirati

Šta su ultrazvukom vođene procedure?

Vaš ljekar je zabrinut da imate područje tečnosti koje ne bi trebalo biti tamo, a zove se „kolekcija“. Ove se kolekcije obično pojavljuju u grudima ili u abdomenu. Koristeći ultrazvučni aparat, ljekar će umetnuti cijev ili dren kroz vašu kožu u tečnost. Ova cijev će omogućiti da tečnost iscuri u vrećicu i da se ukloni iz vašeg tijela.

Ultrazvučno snimanje koristi sondu za generiranje zvučnih valova i stvaranje slika unutrašnjih struktura tijela. Ne koristi jonizujuće zračenje, nema poznatih štetnih efekata i pruža jasnu sliku mekih tkiva koja se ne vide dobro na rendgenskim snimcima. Ultrazvuk se često koristi za dijagnosticiranje neobjašnjive boli, otoka i infekcije, te se može koristiti za pružanje smjernica za snimanje biopsija iglom ili za uvid i procjenu stanja povezanih s protokom krvi.

Paracenteza vođena ultrazvukom

Paracenteza je procedura za drenažu tečnosti iz abdomena. Višak tečnosti, koji se naziva ascites, može se akumulirati u abdomenu zbog bolesti jetre, maligniteta i drugih razloga, uzrokujući oticanje i nelagodu u abdomenu. Ovaj višak tečnosti se može ukloniti procedurom koja se zove paracenteza. Ultrazvuk se koristi za identifikaciju nakupljanja tečnosti u abdomenu. Zatim se mali, fleksibilni kateter ubacuje u trbušnu šupljinu i tečnost se izvlači. Postupak je općenito vrlo siguran i obično se može izvesti uz vrlo malo nelagode za pacijenta samo uz lokalnu anesteziju.

Torakocenteza vođena ultrazvukom

Torakocenteza je procedura za drenažu tečnosti iz grudnog koša oko pluća. Višak tečnosti, koji se naziva pleuralni izliv, može se akumulirati oko pluća, stvarajući pritisak na pluća, što otežava širenje pluća i izaziva kratak dah, nelagodnost u grudima i druge simptome. Ultrazvuk se koristi za identifikaciju nakupljanja tečnosti oko pluća. Zatim se mali, fleksibilni kateter ubacuje u tečnost i izvlači. Postupak je općenito vrlo siguran i obično se može izvesti uz vrlo malo nelagode za pacijenta samo uz lokalnu anesteziju. Nakon procedure radi se rendgenski snimak grudnog koša kako bi se uvjerilo da su se pluća pravilno proširila i da nije bilo komplikacija.

Dreniranje apscesa

Apsces je zaražena kolekcija tečnosti u tijelu. Općenito, ljudi koji imaju apsces će doživjeti groznicu, zimicu i bol na približnoj lokaciji zahvaćenog područja. Ako pacijent ima ove simptome, nije neuobičajeno da se podvrgne slikovnom testu (obično CT skeniranju ili ultrazvuku), kako bi pomogao u identifikaciji i postavljanju ispravne dijagnoze apscesa. Kada se postavi dijagnoza apscesa, Vaš ljekar i interventni radiolog će zajedno raditi na odabiru odgovarajuće terapije. Sve dok se smatra sigurnom, perkutana drenaža apscesa nudi minimalno invazivnu terapiju koja se može koristiti za liječenje apscesa.

Kod perkutane drenaže apscesa, ljekar koristi slikovno navođenje (CT, ultrazvuk ili fluoroskopija) kako bi umetnuo tanku iglu u apsces kako bi dobio uzorak inficirane tekućine iz područja tijela kao što su grudni koš, abdomen ili karlica. Zatim se mali drenažni kateter ostavlja na mjestu za dreniranje apscesne tekućine. Može proći nekoliko dana dok se sva tečnost ne ukloni. Povremeno, apscesi koji se ne mogu liječiti perkutanom drenažom mogu zahtijevati hiruršku drenažu u operacijskoj sali.

Tok procedure

Preporučeno je dreniranje apscesa/kolekcije ultrazvukom vođenje (zvučni valovi). To se obično izvodi umetanjem igle ili fine plastične cijevi (zvanu drenažni kateter) kroz kožu pomoću malog reza.

Tijekom postupka od Vas će se tražiti da ležite na krevetu. Ultrazvučna sonda će tada nježno prijeći preko trbuha kako biste locirali tačan položaj u kojem bi se igla ili kateter trebali aplicirati. Zatim će se koža očistiti antiseptičkom otopinom. Lokalni anestetik zatim će se ubrizgati u malo područje kože i okoline tkiva. Cilj ovoga je utrnuti kožu kako ne biste osjećali bol. Korištenje ultrazvučne slike koje se prikazuju na televizijskom ekranu, umetnut će se igla kroz Vašu kožu. Ne biste trebali osjećati bol tokom aplikacije igle međutim, možete osjetiti određeni pritisak. Od Vas se može tražiti da zadržite dah 5-10 sekundi dok igla se postavlja to je zato što se tkiva mogu malo pomaknuti kada se udahne i izdahne.

Postoji niz tehnika za dreniranje apscesa/kolekcije koje su dostupne. Tekućina se jednostavno može ispustiti kroz iglu ili alternativno će biti potrebno umetnuti finu plastičnu cijev. Ova cijev zatim će se pričvrstiti za Vašu kožu kako bi tekućina mogla otjecati u vrećicu. Ovu cijev može biti treba ostaviti nekoliko dana Vaš ljekar će o tome razgovarati s Vama.

Rizici

Perkutana drenaža se smatra sigurnim zahvatom, ali povremeno mogu nastati komplikacije zbog invazivne prirode testa. One uključuju:

·    Krvarenje: može doći do unutarnjeg krvarenja s mjesta uboda. Ovo krvarenje će biti normalno prestaje samo od sebe, ali povremeno je krvarenje jače i krv može biti potrebna transfuzija.

·    Infekcija: postoji mali rizik od infekcije.

·    Nelagoda

·    Reakcija na lokalni anestetik: postoji mali rizik od reakcije na korišteni lijek.

·    Slučajna ozljeda drugih organa: ova komplikacija je značajno smanjena upotrebom ultrazvučnog navođenja.

Priprema

Pacijenti koji se podvrgavaju perkutanoj drenaži apscesa dijele se u dvije opće kategorije:

·    Oni koji su hospitalizovani, koji se često oporavljaju od operacije.

·    Oni koji nisu hospitalizirani i imaju gore opisane simptome. U tim slučajevima možete biti primljeni u bolnicu na dan zahvata.

Obavijestite svog ljekara o svim lijekovima koje uzimate, uključujući biljne dodatke. Navedite sve alergije, posebno na lokalnu anesteziju, opću anesteziju ili kontrastne materijale. Vaš ljekar Vam može reći da prestanete da uzimate aspirin, nesteroidne antiinflamatorne lijekove (NSAID) ili razrijeđivače krvi prije procedure.

Žene uvek treba da kažu svom ljekaru i tehnologu ako su trudne. Ljekari neće raditi mnogo testova tokom trudnoće kako bi izbjegli izlaganje fetusa zračenju. Ako je rendgenski snimak neophodan, ljekar će preduzeti mere predostrožnosti kako bi sveo na minimum izloženost zračenju bebe.

Osim lijekova, Vaš ljekar Vam može reći da ne jedete i ne pijete ništa nekoliko sati prije zahvata.

Medicinska sestra/tehničar će Vam dati ogrtač koji ćete nositi tokom procedure.

Trebali biste planirati da ostanete preko noći u bolnici nakon Vaše procedure.

Oporavak

Vrijeme oporavka od drenaže apscesa ovisi o lokaciji infekcije i njezinoj težini. Zavoj od gaze na koži preko reza rane će možda morati da bude na mestu nekoliko dana ili nedelju dana za apsces koji je bio posebno veliki ili dubok.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Punkcije i drenaže pod kontrolom ultrazvuka

Prihvaćam uslove korištenja