Skip to main content
radiologija

MRI spektroskopija prostate

Pretražite

Uvod

Magnetna rezonanca (MRI) spektroskopija prostate je sofisticiran dijagnostički postupak koji se koristi za dobivanje dodatnih informacija o tkivima prostate analizom njihovih hemijskih sastava. Ovaj neinvazivni postupak pruža dodatne podatke o prisutnosti i karakteristikama abnormalnosti u prostati, što može pomoći u dijagnostici i praćenju liječenja različitih stanja, uključujući rak prostate.

Što je MRI spektroskopija prostate?

MRI spektroskopija prostate je slikovni pregled prostate koji omogućuje bolju analizu zonalne anatomije prostate i posljedično bolju vizualizaciju i karakterizaciju eventualnih zona koje bi mogle odgovarati tumoru prostate. 

MRI spektroskopija kombinuje princip magnetne rezonancije s analizom spektra hemijskih spojeva. Tijekom standardnog MRI postupka, magnetsko polje generira slike anatomije prostate. Uz dodatak spektroskopije, MRI također može snimiti signale povezane s različitim hemijskim spojevima unutar tkiva prostate.

Tko su kandidati za MRI spektroskopiju prostate?

MRI spektroskopija prostate obično se primjenjuje kod određenih skupina pacijenata koji imaju povećan rizik od raka prostate ili drugih problema u vezi s prostatom. MRI spektroskopija prostate se radi kod: 

 • Sumnje na rak prostate

Osobe koje imaju povišenu razinu prostata-specifičnog antigena (PSA) ili druge faktore rizika za rak prostate često se podvrgavaju MRI spektroskopiji kako bi se preciznije utvrdilo postojanje i veličina tumora.

 • Praćenja nakon dijagnoze raka prostate

Pacijenti koji su već dijagnosticirani rakom prostate mogu se podvrgavati MRI spektroskopiji kako bi se procijenilo proširenje tumora i odredilo planiranje liječenja.

 • Sumnje na recidiv raka prostate

Pacijenti koji su prethodno liječeni zbog raka prostate, ali pokazuju znakove mogućeg recidiva, mogu biti kandidati za MRI spektroskopiju radi preciznijeg određivanja lokalizacije i opsega recidiva.

 • Pacijenata sa povišenom PSA razinom nakon liječenja

Ako pacijent ima povećanu razinu PSA nakon liječenja raka prostate, što može pokazati na ponovni rast tumora, MRI spektroskopija može pomoći u određivanju uzroka i planiranju daljnjeg liječenja.

 • Biopsije s negativnim rezultatima, ali sumnjom na rak prostate

 

Osobe koje imaju sumnju na rak prostate, unatoč negativnim rezultatima standardne biopsije, mogu biti kandidati za MRI spektroskopiju kako bi se pronašle manje očite lezije koje bi mogle biti promašene biopsijom.

 • Praćenja benignih hiperplazija prostate (BHP)

Pacijenti s dijagnozom benignih promjena u prostati, kao što je benigna hiperplazija prostate (BHP), mogu se podvrgnuti MRI spektroskopiji kako bi se pratila veličina prostate i procijenila eventualna promjena u tkivu.

 • Pacijenata sa neobjašnjivim povišenim razinama PSA

Osobe koje imaju neobjašnjivo povećanje razine PSA, ali nisu uočene promjene standardnim dijagnostičkim metodama, mogu biti kandidati za MRI spektroskopiju radi preciznijeg određivanja uzroka.

Izvođenje

Pacijent leži na stolu za MRI skener, obično na leđima, s nogama postavljenim u odgovarajući položaj. Ponekad se koristi uređaj za fiksiranje koji pomaže u održavanju stabilnosti i smanjenju pokreta tijekom skeniranja. Prije samog postupka spektroskopije, obično se snimaju standardni MRI snimci prostate. To uključuje dobivanje detaljnih slika anatomije prostate pomoću magnetskog polja. Nakon snimanja standardnih MRI slika, postavlja se antena ili senzor specifičan za spektroskopiju iznad područja prostate. Antena generira magnetsko polje potrebno za analizu hemijskih spojeva unutar tkiva prostate.

Tokom spektroskopije, magnetsko polje generiše signale povezane s različitim hemijskim spojevima u tkivu prostate. Te informacije stvaraju spektar koji prikazuje relativnu količinu različitih tvari, uključujući prostata-specifični antigen (PSA) i lipide.

Dobiveni spektar analizira se od strane radiologa ili specijalista za slikovnu dijagnostiku. Oni tumače podatke kako bi identificirali eventualne nepravilnosti u kemijskom sastavu tkiva prostate. Dobiveni rezultati spektroskopije često se integriraju sa standardnim MRI slikama kako bi se omogućilo bolje razumijevanje anatomskih i hemijskih karakteristika tkiva prostate.

MRI spektroskopija prostate igra važnu ulogu u dijagnostici raka prostate i drugih bolesti prostate, pružajući dodatne informacije koje nadopunjuju standardne MRI slike.

Rizici

MRI spektroskopija prostate općenito je siguran postupak, no kao i svaki medicinski test, može izložiti pacijenta određenim rizicima i ograničenjima. Važno je uzeti u obzir sljedeće dijelove:

 • Kontrastna sredstva

U većini slučajeva, MRI spektroskopija prostate ne zahtijeva upotrebu kontrastnog sredstva. Međutim, u nekim situacijama, možda će biti potrebno koristiti kontrast kako bi se poboljšale slike. Kontrastna sredstva obično imaju nisku vjerojatnost nuspojava, ali postoje rijetki slučajevi alergijskih reakcija ili problema s bubrezima kod osoba koje već imaju oštećenu bubrežnu funkciju.

 • Metalni implantati

Pacijenti s metalnim implantatima ili zaštitnim uređajima u tijelu mogu imati ograničenja u vezi s MRI. Magnetsko polje može uzrokovati pomak, zagrijavanje ili oštećenje metalnih predmeta, stoga je važno obavijestiti medicinske tim o prisutnosti bilo kakvih metalnih implantata prije pregleda.

 • Teškoće u dijagnostici kod određenih tkiva

MRI spektroskopija prostate može pokazati ograničenja u dijagnostici kod određenih vrsta tumora, posebno onih koji su mali ili imaju slične karakteristike s normalnim tkivom prostate.

 • Nemogućnost identifikacije svih vrsta tumora

Iako MRI spektroskopija pruža korisne informacije, nije uvijek u mogućnosti identificirati sve vrste tumora ili točno odrediti stadij bolesti. Konačna dijagnoza obično zahtijeva kombinaciju različitih dijagnostičkih metoda.

 • Nemogućnost identifikacije mikroskopskih promjena

MRI spektroskopija ima ograničenja u prepoznavanju mikroskopskih promjena u tkivu prostate. Za preciznu dijagnozu i procjenu stadija raka prostate često se koristi biopsija.

Priprema

Priprema za MRI spektroskopiju prostate može uključiti nekoliko koraka kako bi se osigurali najbolji mogući rezultati postupka. 

Prije postupka, obavezno obavijestite svog liječnika ili tehničara o svim relevantnim zdravstvenim informacijama, uključujući prethodne operacije, hronična stanja, alergije i trudnoću. Metalni predmeti mogu ometati magnetsko polje MRI skenera, pa je važno ukloniti sve metalne predmete koji se mogu skinuti, poput nakita, satova i slično. Također, informirajte medicinske tim o eventualnim metalnim implantatima ili uređajima koje imate.

Ako planirate upotrebu kontrastnog sredstva, liječnik će vam dati posebne upute. U nekim slučajevima može biti potrebno ograničiti unos hrane i pića prije postupka. Odmaranje prije postupka može pomoći u smanjenju anksioznosti i poboljšati kvalitetu snimki. Pokušajte dobro spavati noć prije postupka. Nosite labavu i udobnu odjeću koja ne sadrži metalne dijelove. Tehničar će vam pomoći postaviti se na stol za MRI skener u udoban položaj. Ponekad će se koristiti uređaji za fiksiranje kako bi se smanjila mogućnost pokretanja tijekom skeniranja. Ako imate poznate alergije na kontrastna sredstva, obavijestite svog liječnika unaprijed. U nekim slučajevima, može se razmotriti alternativa ili poduzeti odgovarajuće mjere prednosti. 

Oporavak

Oporavak nakon MRI spektroskopije prostate obično je brz i ne zahtijeva posebne mjere. S obzirom na to da je ova dijagnostička procedura neinvazivna, većina ljudi može nastaviti sa svojim svakodnevnim aktivnostima odmah nakon postupka. 

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

MRI spektroskopija prostate

Prihvaćam uslove korištenja