Skip to main content
ortopedija

Operativni tretman ravnih stopala

Pretražite

Uvod

Ravna stopala (eng. flatfoot deformity ili lat. pedes planii) predstavljaju jedan od najčešćih problema sa kojima se susreću djeca iznad 3 godine starosti i odrasli. Ako pacijenti sa ravnim stopalima nemaju tegoba (npr. bol, ograničenost kretnji i slično) tretman nije potreban. Ako se javi bolnost koja je najčešća u prednjem dijelu stopala i u predjelu stopalnog luka sa unutrašnje strane, te bol prema podkoljenicama osobito sa stražnje strane, treba se pristupiti liječenju problema. Na početku liječenje sa stoji od vježbi istezanja, pacijentima se propisuju ortopedski ulošci ili ortopedske cipele, te fizikalni tretman. Ako nakon određenog vremena ne dođe do poboljšanja ili potpunog povlačenja simtoma potrebno je operativno liječenje.

Šta je operativni tretman ravnih stopala?

Operativni tretman ravnih stopala se koristi kada konzervativne metode liječenja, poput nošenja posebnih ortopedskih uložaka ili cipela, fizikalne terapije ili vježbi jačanja mišića stopala, ne uspevaju da pruže adekvatno olakšanje ili korekciju deformiteta. Postoji nekoliko različitih operativnih tehnika koje se mogu koristiti za liječenje ravnih stopala, a izbor tehnike zavisi od faktora kao što su starost pacijenta, ozbiljnost deformiteta, simptomi i preferencije hirurga.

Ko su kandidati?

Kandidati za operativni tretman ravnih stopala obično su pacijenti koji imaju ozbiljne simptome i funkcionalne probleme povezane sa svojim ravnim stopalima, a konzervativne metode liječenja nisu pružile adekvatno olakšanje. Potencijalni kandidati za ovaj operativni tretman su: 

 1. Pacijenti koji doživljavaju intenzivnu bol i nelagodu zbog ravno-stopala, posebno oni koji imaju poteškoće u obavljanju svakodnevnih aktivnosti zbog bola, mogu biti kandidati za operaciju.
 2. Ako se deformitet stopala postepeno pogoršava i uzrokuje funkcionalne probleme ili bol, uprkos primeni konzervativnih mjera poput nošenja ortopedskih pomagala ili fizikalne terapije, operacija može biti neophodna kako bi se sprečilo dalje pogoršanje i očuvalo zdravlje stopala.
 3. Ako ravno stopalo značajno utiče na pokretljivost stopala i otežava normalno kretanje, operacija može biti preporučena kako bi se povratila funkcionalnost stopala i olakšalo kretanje.
 4. Ako konzervativne metode liječenja kao što su nošenje ortopedskih uložaka, fizikalna terapija ili promene u aktivnostima ne donose dovoljno olakšanja simptoma, operacija može biti razmatrana kao sledeći korak u liječenju.
 5. Pacijenti koji imaju poremećaje hodanja ili poteškoće u održavanju ravnoteže zbog ravnih stopala mogu biti kandidati za operaciju kako bi se poboljšala funkcionalnost stopala i smanjila rizik od povreda.
 6. Ako ravno-stopalo uzrokuje značajne estetske ili funkcionalne probleme koji negativno utiču na kvalitetu života pacijenta, operacija može biti razmatrana kao način za poboljšanje stanja.

Izvođenje

Operativno liječenje se može provoditi na više načina. U ranijem periodu koristile su se kompleksne osteotomije koje su bile povezane sa većim brojem komplikacija, a rezultati nisu baš bili odlični. Metoda arthroerisis je postala popularna u zemljama zapada u zadnje vrijeme, a predstavlja minimalno invazivni operativni tretman za korekciju ravnih tabana. Metoda je jednostavna, operativni zahvat kratko traje i vrlo je mali broj komplikacija. Da bi dijete ili odrasli čovjek bio dobar kandidat za arthroerisis proceduru potrebno je da deformitet bude fleksibilan, tj. da se da korigovati, što se utvrdi pri pregledu prije eventualne odluke o proceduri. Važno je napomenuti da se metoda može raditi kod djece obično poslije 7 godina starosti, dok gornja starosna dob nije ograničena. Procedura se sastoji u plasiranju implantata u spinalnoj ili lokalnoj ansteziji u prostor na stopalu koji se zove sinus tarsi čime se ispravlja deformitet. Procedura traje oko 30 min , a osobito je važno napomenuti da pacijenti nakon provedene procedure mogu odmah na kućno liječenje. Protektivno se kratkotrajno ordiniraju štake, a dozvoli se opterećenje operisane noge do granice bola.

Rizici

Operativni tretman ravnih stopala, kao i svaka hirurška procedura, nosi određene rizike i moguće komplikacije. Važno je da pacijenti budu svjesni ovih potencijalnih rizika pre nego što se odluče za operaciju. Potencijalni rizici: 

 1. Infekcija
 2. Bol i nelagoda
 3. Oštećenje okolnih struktura
 4. Nekroza kože ili tkiva
 5. Nestabilnost stopala
 6. Reaktivni osteoartritis
 7. Poremećaji cijeljenja rane
 8. Tromboza dubokih vena

Priprema

Priprema pacijenta za operaciju ravnih stopala igra ključnu ulogu u uspješnom ishodu operacije i brzom oporavku. Preporučuje se da pacijent održava dobru fizičku kondiciju prije operacije. Vježbe jačanja mišića stopala i nogu, kao i opšte kondicioniranje tijela, mogu pomoći u bržem oporavku nakon operacije. Pacijent treba da pripremi svoj dom tako da bude udobno i prilagođeno za period oporavka. To može uključivati organizovanje prostora za odmor, pripremu hrane i nabavku potrebnih pomagala kao što su štake ili ortoze.

Oporavak

Oporavak nakon operacije ravnih stopala može varirati u zavisnosti od vrste operacije koja je izvedena, ozbiljnosti stanja stopala, kao i individualnih faktora kao što su starost i opšte zdravstveno stanje pacijenta. Većina operacija ravnih stopala obavlja se kao dnevna operacija, što znači da pacijent može napustiti bolnicu istog dana. Međutim, kod nekih složenijih operacija može biti potrebno kratkotrajno bolničko praćenje. Tokom prvih nekoliko dana nakon operacije, biće vam potreban odmor i ograničenje aktivnosti kako biste omogućili stopalu da se oporavi. Vaš hirurg će vam vjerovatno preporučiti nošenje posebnih cipela, ortoza ili gipsa tokom perioda oporavka kako bi se stopalo stabilizovalo i podržalo u pravilnom položaju. Nakon operacije, možda će vam biti potrebna fizikalna terapija kako biste obnovili snagu i pokretljivost stopala. Vježbe istezanja i jačanja mišića stopala i nogu mogu biti deo rehabilitacionog programa. Oporavak nakon operacije ravnih stopala može trajati nekoliko nedelja do nekoliko meseci, u zavisnosti od složenosti operacije i individualnih faktora.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Operativni tretman ravnih stopala

Prihvaćam uslove korištenja