Skip to main content
urgentna

Hitna postavljanja gipsa i ortoza

Pretražite

Uvod

Hitno postavljanje gipsa i ortoza medicinski je postupak kojim se podupiru i imobiliziraju ozlijeđeni dijelovi tijela. Gipsevi i ortoze su ortopedska pomagala koja se koriste za ograničavanje pokretljivosti zglobova ili kostiju i time omogućavaju optimalne uvjete za cijeljenje. Ovi su postupci često nužni nakon ozljeda kostiju, zglobova ili mekih tkiva, a koriste se u hitnim situacijama kako bi se spriječila daljnja oštećenja i olakšalo zacjeljivanje. Brzo i precizno postavljanje gipsa i ortoza ima ključnu ulogu u pružanju potrebne potpore ozlijeđenim dijelovima tijela, čime se smanjuje rizik od komplikacija i pospješuje oporavak pacijenata.

Šta je postavljanje gipsa i ortoze?

Gips i ortoze su ortopedska pomagala koja se koriste u medicinske svrhe kako bi se pružila podrška ozlijeđenim dijelovima tijela i omogućilo njihovo pravilno ozdravljenje. Oba se sredstva koriste za imobilizaciju, stabilizaciju i podršku zglobovima, kostima ili mekim tkivima tijela. Hitno postavljanje gipsa i ortoza odnosi se na brzu primjenu ovih ortopedskih sredstava u hitnim situacijama. To se može uključiti postavljanje gipsa oko slomljenih kostiju kako bi se spriječilo daljnje pomicanje i oštećenje. Također, hitno postavljanje ortoze može pružiti podršku ozlijeđenim zglobovima ili kičmi kako bi se smanjila bol i spriječile dodatne ozljede. Ovaj postupak se obično izvodi u hitnim odjelima bolnica ili ambulantama kako bi se osigurala hitna i odgovarajuća skrb za pacijenta.

Ko su kandidati za postavljanje gipsa i ortoze?

Kandidati za hitno postavljanje gipsa i ortoza uključuju: 

 • Prijelom kostiju
 • Ozljede zglobova
 • Postoperativna imobilizacija
 • Deformacije i poremećaji kostiju ili zglobova
 • Ozljede mišića ili ligamenata
 • Traumatske ozljede
 • Ozljede kičme.

Izvođenje

Postavljanje gipsa

Medicinsko osoblje ocjenjuje ozljedu, provjerava stepen oštećenja i utvrđuje potrebu za gipsom. Pacijent se postavlja u udoban položaj, a okolni dijelovi tijela zaštite od eventualnih ozljeda tokom postupka. Ako je riječ o prijelomu, ozlijeđeni dio tijela se postavlja u optimalan položaj kako bi se spriječilo daljnje oštećenje. Ponekad se koristi vata ili jastučići kako bi se održala stabilnost. Na ozlijeđeni dio nanosi se obloga impregnirana gipsom. Gips se oblikuje i oblikuje prema konturama tijela kako bi se osigurala čvrsta potpora.

Gips se utvrđuje kontaktom sa zrakom, a proces može trajati nekoliko minuta. Pacijentu se može reći da ne pomakne ozlijeđeni dio tijela kako bi se osigurala pravilna postavka gipsa.

Postavljanje ortoza 

Na osnovu ozljeda ili stanja medicinsko osoblje odlučuje o vrsti ortoze koja je potrebna.

Ortoza se postavlja na ozlijeđeni dio tijela, bilo da je riječ o koljenu, gležnju, kičmi ili nekom drugom području. Velika pažnja posvećuje se pravilnom postavljanju kako bi se osigurala učinkovita podrška. Ortoza se prilagođava anatomiji pacijenta, a fiksira se pomoću traka, čičak traka ili drugih mehanizama za osiguranje stabilnosti. Medicinsko osoblje provjerava udobnost ortoze i osigurava da ne uzrokuje nelagodu ili dodatne ozljede.

Rizici

Iako je hitno postavljanje gipsa i ortoze uobičajen i siguran medicinski postupak, postoje određeni rizici i komplikacije koje pacijenti mogu doživjeti. 

Potencijalni rizici su: 

 • Pogrešna postavka
 • Poremećaj cirkulacije
 • Nelagodnost i svrbež
 • Infekcija
 • Alergijske reakcije
 • Pogoršanje ozljeda ili komplikacije
 • Mišićna atrofija.

Priprema

Priprema pacijenta za hitno postavljanje gipsa ili ortoze igra ključnu ulogu u osiguranju sigurnog i učinkovitog postupka. 

Ako je to moguće, pacijent se postavlja u optimalan položaj kako bi mu se olakšalo postavljanje gipsa ili ortoze. Ovo može uključiti postavljanje ozlijeđenog dijela tijela u položaj neutralnog poravnanja. U nekim slučajevima, kada je potrebno smiriti pacijenta ili smanjiti bol, može se primijeniti analgetik ili sedativ prije postavljanja gipsa ili ortoze. 

Ako znate da imate alergije na određene materijale, obavijestite medicinsko osoblje kako bi se izbjegle neželjene reakcije. Ako je moguće, odjenite odjeću koja olakšava pristup ozlijeđenom dijelu tijela. Nosite labavu ili laganu odjeću koja se lako skida. Razgovarajte s ljekarima o planu rehabilitacije nakon postavljanja gipsa ili ortoze.

Oporavak

Slijedite sve upute koje vam je dao ljekar ili medicinsko osoblje. To uključuje ograničenje pokreta, nošenje ortoze prema rasporedu, uzimanje propisanih lijekova i slično.

Redovno pratite oticanje i bol. Ako primijetite znakove povećane otekline, crvenila ili intenziviranja boli, odmah se posavjetujte s ljekarom. Ako vam ljekar preporučuje, držite ozlijeđeni dio tijela iznad nivoa srca kad god je to moguće kako biste smanjili oticanje.

Primjena hladnih obloga na ozlijeđeno područje može pomoći u smanjenju oticanja i ublažavanju boli. Pazite na higijenu oko gipsa ili ortoze. Držite kožu suhom i čistom, a ako je moguće, izbjegavajte potpuno uranjanje gipsa u vodu.

Ako ljekar dopušta, redovito izvodite vježbe koje poboljšavaju pokretljivost dijelova tijela koji nisu ozlijeđeni. To može spriječiti atrofiju mišića i poboljšati oporavak.

Držite se ograničenja opterećenja koja vam je propisao ljekar. Izbjegavajte stvaranje pritiska ili težine na ozlijeđenom dijelu tijela. Hranite se uravnoteženo kako biste podržali proces ozdravljenja. Povećajte unos hrane bogate kalcijem i vitaminom D koji su važni za zdravlje kostiju. Ako vam je ljekar preporučio, koristite pomagala poput štaka ili štaka kako biste olakšali hodanje i smanjili pritisak na ozlijeđeni dio tijela.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Hitna postavljanja gipsa i ortoza

Prihvaćam uslove korištenja