Skip to main content
abdominalna

Uklanjanje tumora želuca

Pretražite

Uvod

Želudac je centralni organ probavnog trakta koji se nalazi između jednjaka ili crijeva. U njemu dolazi do miješanja hrane sa želučanim sokovima te njene pripreme za odlazak uz crijeva.

Tumor je abnormalna izraslina tkiva koja može biti nemaligna (dobroćudna) ili maligna (zloćudna). U dobroćudne tumore želuca najčešće spadaju polipi ili lipomi, dok karcinom želuca čini 95% zloćudnih tvorevina ovog organa. On je obično adenokarcinom (potiče od žlijezda koje se nalaze u želucu). Za sve ove novotvorevine je jedino rješenje hirurška terapija (kod karcinoma se koriste kemoterapija i radioterapija).

Šta je uklanjanje tumora želuca?

Hirurško uklanjanje tumora želuca podrazumijeva potpuno odstranjenje novotvorevine sa želuca. Način na koji će se ova procedura raditi zavisi od vrste tumora. Ako se radi o benignim tumorima kao što su polipi, vršimo samo odstranjenje polipa endoskopskom metodom ili abdominalnom operacijom. Ako se radi o malignom tumoru kao što je adenokarcinom želuca, ova operacija zahtjeva otvaranje stomaka te uklanjanje tumora koji uključuje uklanjanje dijela ili potpunog želuca uz uklanjanje susjednih limfnih čvorova. U slučaju da se radi o malom karcinomu želuca koji je otkriven u ranom stadiju bolesti, može se posegnuti za endoskopskom metodom resekcije tumora.

Kandidati

Kandidati za hirurško uklanjanje tumora želuca su pacijenti kojima je dokazano postojanje nekog oblika tumora kao što su polipi, lipomi ili karcinom želuca.

Izvođenje

Endoskopska operacija polipa

Ovo procedura označava uvođenje endoskopa u digestivni trakt. Endoskop je cijev koja na vrhu sadrži kameru sa osvjetljenjem pomoću koje hirurg vidi sluznicu Vašeg digestivnog trakta. Endoskop je premazan lubrikantom te lokalnim anestetikom da ublaži tegobe. Kada hirurg locira polip i procijeni njegovu veličinu, pomoću endoskopa može odstraniti polip.

Endoskopska operacija polipa sa laparoskopijom

Ukoliko prilikom gastroskopije želuca Vaš hirurg procijeni da je polip velik (2 cm i više) ili da im više polipa, indicirana je laparaskopija zajedno sa endoskopijom. U tom slučaju s endoskopom se posmatra sluznica želuca, a kroz prednji trbušni zid uz male rezove se uvodi laparoskop (cijev koja vizuelizira trbušnu šupljinu) s kojim, uz posebne hirurške instrumente, Vaš hirurg uklanja polipe. Ova procedura zahtjeva opću anesteziju.

Abdominalna (otvorena) operacija

Ukoliko prilikom endoskopskog pregleda Vaš hirurg ustanovi da se radi o polipu ili polipima od preko 5 cm, ili ukoliko je polip žljezdanog porijekla koji će se gotovo sigurno transformirati u žljezdani karcinom želuca, indicirana je abdominalna (otvorena) operacija. Vaš hirurg pravi rez na prednjem trbušnom zidu, dolazi do želuca, otvara ga i uklanja polipe. Ova procedura zahtjeva opću anesteziju.  

 

Endoskopska operacija karcinom želuca

Ukoliko je karcinom želuca dijagnosticiran u njegovoj ranoj fazi, te je dovoljni mali i zahvata samo sluznicu želuca, preporučuje se endoskopska resekcija karcinoma koja se radi na isti način kao i prethodno objašnjen postupak endoskopskog uklanjanja polipa.

Parcijalna gastrektomija

Parcijalna gastrektomija je hirurški zahvat koji se izvodi radi uklanjanja dijela želuca radi liječenja karcinoma želuca i benignih. Tokom parcijalne gastrektomije, hirurg će ukloniti kancerogeni dio želuca, zajedno s obližnjim limfnim čvorovima (to može pomoći patologu da utvrdi je li se rak počeo širiti). Hirurg također može ukloniti druge organe tijekom parcijalne gastrektomije ako postoje vidljivi znakovi raka u:

·        Slezena

·        Debelo crijevo

·        Gušterača

·        Tanko crijevo.

Ako se donji dio želuca ukloni tijekom operacije, gornji će dio biti direktno povezan s tankim crijevom.

Totalna gastrektomija

Potpuna gastrektomija uključuje uklanjanje cijelog želuca. Zatim Vaš hirurg poveže Vaš jednjak za Vaše tanko crijevo. Ovaj proces stvara novu vezu kroz koju prolazi hrana. Naši liječnici rade totalnu gastrektomiju kada je rak želuca u gornjem dijelu želuca (proksimalnom dijelu želuca). Ovo mjesto zahtijeva od hirurga da pregrade donji dio jednjaka i uklone želudac. Većina pacijenata podvrgava se totalnoj gastrektomiji kao otvorenoj operaciji u općoj anesteziji.

Iako se obje operacije, parcijalna i totalna gastrektomija, mogu izvesti i kao laparoskopska operacija.

Rizici

Ako se radi samo o endoskopskim zahvatima, rizici su manji. Oni uključuju perforaciju nekog od dijelova digestivnog trakta, krvarenje nakon odstranjena polipa ili nekog drugog tumora, lokalna alergijska reakcija na lubrikant ili lokalni anestetik te infekcija.

Ukoliko je uz endoskopski zahvat indicirana laparoskopija, rizici uključuju i rizike od same laparoskopije (bolovi u ramenima od insuflacije zraka, hernije, krvarenja i infekcija) te rizike od opće anestezije (alergijska reakcija, anafilaktički šok, delirij, koma te smrt).

Ukoliko se radi o otvorenoj operaciji uklanjanja benignih tumora, postoje rizici opće anestezije /već gore pobrojani) kao i opći rizici (krvarenje, infekcija, hernija).

Rizici od gastrektomije (parcijalne ili totalne) su: proljevi, refluks kiseline, krvarenje, gubitak težine, gubitak vitamina, infekcija, povraćanje, mučnina.

Priprema za hirurško uklanjanje tumora želuca

Obavezno je da Vaš želudac bude prazan. Ukoliko se procedura radi u jutarnjim satima, ne unosite kakvu hranu nakon večere. Ako se procedura izvršava u popodnevnim satima, obavezno ne jesti ništa 6 sati prije procedure, uz lagani doručak.

U obavezi ste Vašem liječniku nagovijestiti ako koristiti antikoagulacionu terapiju (Varfarin, Marivarin) te će Vam on pojasniti kako koristiti lijek prije procedure. Moguće je da ako koristite neke od ovih lijekova da Vas doktor uputi da odradite PV-INR.

Zatim je potrebno da Vašem liječniku naglasite da li uzimate acetilsalicilnu kiselinu (Aspirin, Andol), zatim antireumatike (Brufen, Voltaren) te ako koristite inzulin.

U slučaju da ćete raditi neku od procedura koje zahtijevaju inziciju uz opću anesteziju, morate uraditi laboratorijske pretrage (KKS, Na, K, GUK, urea, kreatinin, PV, APTV, fibrinogen, urin biohemijski), zatim RTG i EKG, uz internistički i anesteziološki pregled.

Oporavak

Nakon što ste uklonili polipe u želucu, liječnik će vam dati neke upute za brigu o sebi i pospješivanje ozdravljenja. Oporavak uklanjanja polipa u želucu obično traje 2 sedmice. Odmah nakon zahvata možete osjetiti bol ili osjetljivost u trbuhu. Uzimajte lijekove protiv bolova kako Vam je liječnik propisao. Liječnik Vam također može preporučiti promjenu prehrane tokom oporavka. To može uključivati ​​hranu i piće koji mogu iritirati vaš probavni sistem, poput kafe, sokova, alkohola i začinjene hrane. Odmah nazovite svog liječnika ako osjetite povraćanje, groznicu ili jaku bol i nadutost. To mogu biti znakovi infekcije.

Nakon gastrektomije je moguće da budete imali nazogastričnu sondu (to je tanka cijev koja prolazio kroz nos i spušta se u Vaš želudac ili tanko crijevo te omogućuje redovito unošenje hrane i eliminaciju tekućine iz želuca) u idućih 48 sati, a u bolnici ćete se zadržati između 7 i 14 dana. Sve dok ne budete mogli normalno jesti, hrana će Vam biti davana kroz venu, nazogastričnu sondu ili cijev koja je direktno umetnuta kroz trbuh u Vaša crijeva. Većina ljudi može počesti s laganom prehranom kroz sedmicu dana.

Koju god vrstu gastrektomije imali, morat ćete promijeniti svoju prehranu. Mogu proći mjeseci prije nego što se vratite na normalniju prehranu. Naši stručnjaci će Vam pomoći u ovoj prilagodbi.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Uklanjanje tumora želuca

Prihvaćam uslove korištenja