Skip to main content
ASA Bolnica

Predstavnici uprave ASA Bolnice o mogućnostima saradnje sa BPK Goražde

Premijer Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Edin Ćulov i direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Salem Halilović sastali su se danas s predstavnicima ASA Bolnice, prve privatne opšte bolnice u BiH, a razgovarano je o mogućnostima uspostave saradnje u oblasti pružanja medicinskih usluga pacijentima iz tog kantona.

Član uprave ASA Bolnice Azur Tulumović naglasio je da otvaranjem prve privatne opšte bolnice u BiH ASA Grupacija želi unaprijediti kvalitet zdravstvenih usluga u BiH.

– Do početka rada s pacijentima ćemo imati pripremni period, gdje ćemo uvoditi u procese pojedine instrumente, opremu i kadar, što podrazumijeva upoznavanje sa svim potrebama bolnice. Ovim aktivnostima ćemo predstaviti našu bolnicu široj javnosti, želimo da obiđemo sve kantone u BiH da se predstavimo i da ponudimo ono što mi možemo raditi u budućnosti – pojasnio je Tulumović.

Naglasio je da je ASA Bolnica bosanskohercegovačka s tim da je klinički upravitelj Međunarodni medicinski univerzitet (MUVI) iz Beča.

– Samim tim standardi djelovanja bolnice će biti na evropskom nivou iz razloga što će to kontrolisati i postavljati klinički upravitelj tako da se nadam da ćemo moći pomaći te standarde i u drugim zdravstvenim ustanovama na teritoriji BiH – kazao je Tulumović.

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK Goražde Salem Halilović naglasio je da je opredjeljenje ove ustanove već dugi niz godina da svojim osiguranicima otvorimo mogućnosti za zdravstvene usluge i liječenje u što većem broju zdravstvenih ustanova.

– Dosad su to bile državne ustanove i klinički centri, a ovo je novina i drago mi je da ćemo imati mogućnost saradnje i sa ASA Bolnicom. U narednom periodu ostaje da vidimo sve zakonske mogućnosti na koji način doći do saradnje kako bi naši pacijenti tokom naredne godine nakon otvaranja bolnice mogli koristiti njihove usluge. Nema sumnje da je to na evropskom i svjetskom nivou i to je pomak za ukupno zdravstvo u Federaciji i benefit je da će i naši osiguranici moći koristiti ove usluge, a nama je u interesu da što prije dođemo do uspostave i potpisivanja ugovora – naglasio je Halilović.

Dodao je da će više detalja o međusobnoj saradnji i eventualnom potpisivanju ugovora biti poznato nakon što ZZO BPK dobije konkretnu ponudu sa uslugama i cijenama ASA Bolnice čiji će predstavnvici uprave ovih dana posjetiti i druge kantone u Federaciji BiH.

(https://fena.ba)