Skip to main content
ASA Bolnica

Medicinski univerzitet u Beču i ASA Bolnica intenzivno rade na selekcijskom procesu, u fokusu zapošljavanje medicinskih stručnjaka

Direktor projekta ASA Bolnice prof. dr. Rasim Jusufović kazao je da se izgradnja i opremanje te bolnice odvija prema planu te da su u toku završni radovi na vanjskom dijelu zgrade.

Govoreći o medicinskoj opremi, Jusufović je podvukao da sarađuju s etabliranim kompanijama u toj oblasti kako bi ispunili zahtjeve za nabavku najsavremenije opreme koja donosi napredno okuženje za rad te da će bolnica biti mjesto izvrsnosti u kvalitetu medicinske usluge, edukacije zaposlenika i kliničkog istraživanja.

– U saradnji sa našim partnerom Medicinskim univerzitetom u Beču (MUVI) intenzivno radimo na selekcijskom procesu, gdje smo već obradili više od 70 posto pristiglih prijava – kazao je.

Trenutni fokus im je, dodao je, zapošljavanje ljekara i medicinskih radnika te je izrazio ponos da su već dogovorili angažman vrhunskih stručnjaka, specijalista pedijatrije, ginekologaije, hirurgije, ortopedije, kardiologije i drugih disciplina, koji će znanje stečeno u BiH i u svijetu primjenjivati i prenositi u ASA Bolnici.

 – Cilj nam je uspostavljanje i određenog broja zahvata koji će prvi put biti dostupni u našoj zemlji, pogotovo onih zbog kojih su naši sugrađani primorani da traže pomoć van granica BiH – kazao je.

Tvrdi da je njihov pristup po mnogo čemu jedinstven te da im je cilj postaviti ne samo nove standarde nego i način razmišljanja u medicini, zdravstvu, ali i u sveukupnom bh. društvu, a posebno u odnosu prema društvenom poduzetništvu koje ASA Bolnica posebno iskazuje.

–  Sigurni samo da ćemo u tome uspjeti s obzirom na podrška naših partnera koji su danas tu, i sa kojima ćemo  uspostaviti najbolje procedure rada – istakao je.

Jusufović je kazao da rade i na ispunjavanju svih uslova kako bi zadovoljili akreditaciju JCI standarda Američke međunarodne akreditacijske kuće, koja je akreditirala više od 20.000 zdravstvenih ustanova širom svijeta.

– Ako zadovoljimo njihove uslove, bit ćemo jedina zdravstvena ustanova ovog tipa u okruženju koja ispunjava najviše standarde kvaliteta i sigurnosti – istakao je.

U svemu tome, dodao je Jusufović, nezaobilazna je asistencija njihovog partnera – Medicinskog univerziteta u Beču, čija delegacija ovih dana boravi u posjeti.

– Već nekoliko dana odražavamo sastanke s predstavnicima, kako ne bismo osigurali ispunjavanje svih zahtjeva  u pogledu prostora, puta pacijenata ili instalacije opreme, jer nam je to imperativ – istakao je Jusufović.

Pojasnio je da im Medicinski univerzitet u Beču stoji na raspolaganu već godinu dana te da s njima izrađuju sve dokumente koji su im potrebni za izvrstan sistem kvalitete i sigurnosti.

– Također, Univerzitet u Beču je jako uključen u odabir kadra, a već razvijamo programe kontinuirane medicinske edukacije kadra koje smo zajednički odabrali i radimo na programima edukacije, inovacije i istraživanja u okviru nedavno formiranog ASA Instituta u Sarajevu – zaključio je Jusufović.

Generalna direktorica Univerziteta u Beču mag. Elisabeth Chalupa-Gartner, koja svake tri do četiri sedmice posjećuje gradilište ASA bolnice, istakla je da se saradnja MUVI- ja i ASA Bolnice realizuje planiranom dinamikom, te da je projektni tim već obavio sve pripreme za dolazak medicinskoga direktora i direktora za poslove sestrinstva s dugogodišnjim internacionalnim iskustvom već početkom augusta ove godine.

–  Njihovim dolaskom bi se finalizirala organizacijska struktura i sistem upravljanja bolnicom, uskladile sve procedure rada i obavile finalne pripreme za daljnji razvoj i obuku svih zaposlenih u skladu s najvišim međunarodnim standardima bolničkoga poslovanja – pojasnila je.

Trenutno stanje objekta je, dodala je, također u skladu s planiranom dinamikom gradnje te je izrazila zadovoljstvo  partnerskom saradnjom s projektnim timom profesionalaca ASA Bolnice koji ima za cilj uspostaviti zdravstvenu ustanovu najvišega kvaliteta.

– Postoji veliki interes stručnoga kadra svih profila za zapošljavanje u novoj ASA Bolnici, a MUVI aktivno sudjeluje u selekcijskim procesima kako bismo kroz inicijalnu selekciju i kasniji razvoj osigurali kontinuirani angažman vrhunskih stručnjaka koji će pratiti trendove i kvalitet usluga po najvišim međunarodnim standardima – istakla je.

Chalupa-Gartner je poručila da paralelno s tim procesom, rade i na uspostavljanju sistema kvaliteta, sistematizaciji i organizaciji svih organizacijskih cjelina buduće ASA Bolnice.

– Namjera nam je kroz sve te aktivnosti napraviti značajan iskorak u pružanju različitih medicinskih usluga i tako postati primjer i “svjetionik” u BiH, ali i regionalno – zaključila je Chalupa-Gartner.

(https://fena.ba)