Skip to main content
ASA Bolnica

ASA Bolnica u Sarajevu s radom počinje 6. aprila, pogledajte kako izgleda unutrašnjost

Rukovodstvo ASA Bolnice, prve privatne opće bolnice u BiH danas je održalo press konferenciju te predstavilo izgled objekta u Sarajevu te je tom prilikom najavljeno i zvanično otvaranje.

ASA Bolnica će prema najavi s radom početi 6. aprila, kada će početi primati pacijente za sve vrste ambulantnih ili polikliničkih (konsultativno specijalističke) usluga sa radnim vremenom svakim radnim danom od 08:00 do 20:00, uz predhodnu najavu.

ASA Bolnica će na samom početku svog rada brojati oko 200 uposlenika koji su već prošli fazu specijalizacije i obuke. Obuka medicinskog osoblja vršena je prema standardima Opće bolnice Beč i Medicinskog Univerziteta u Beču.

Bolnica će imati 180 bolničkih kreveta na sedam spratova, 10 operacionih sala, 12 specijalističkih odjeljenja te brojne odsjeke i ambulante, a pacijenti će na raspolaganju imati gotovo sve medicinske usluge – od moderne radiološke dijagnostike, laboratorije, urgentnog zbrinjavanja, porođaja, pa sve do rutinskih, ali i složenih operativnih zahvata.

Ranije je saopćeno kako će fokus ASA Bolnice, prije svega, biti na brzoj i detaljnoj dijagnostici, efikasnom ambulantnom tretmanu te rutinskom izvođenju operativnih zahvata.

"Poriv i ideja za uspostavljanje ASA Bolnice je plod dugoročne strategije razvoja zdravstvene djelatnosti unutar ASA Grupacije a u cilju unapređenja zdravstvene zaštite svih naših građana i jačanja kapaciteta sveukupnog bh. zdravstva. S tim ciljem je oformljen ASA Medical, koji će objediniti sve naše zdravstvene ustanove i u jednu subgrupaciju sa zajedničkim ciljem osnaživanja i jačanja kapaciteta bh. zdravstva što dalje daje kontinuitet našoj posvećenosti ulaganju u prosperitet i napredak kompletnog društva", istakao je prof. dr. Rasim Jusufovic, predsjednik Uprave ASA Bolnice.

Iz bolnice je rečeno kako će usluge biti dostupne 24 sata. Direktor bolnice Rasim Jusufović je kazao kako će bolnica imati kapacitet od 180 bolničkih kreveta kao i 10 operacionih sala.

U intervjuu za Klix.ba u oktobru 2022. godine, Jusufović je rekao kako ASA Bolnica ima namjeru da postane univerzitetska bolnica.

Ono što se posebno ističe za ovu bolnicu jeste sistem komunikacije pacijenta s porodicom.

"Porodica u svakom momentu zna u kojoj fazi procedure, liječenja, tretmana, dijagnostike se nalazi voljena osoba, roditelj ili bilo ko drugi", poručili su iz uprave.

Kada je u pitanju samo plaćanje, s obzirom da je riječ o privatnoj bolnici, direktor Rasim Jusufović je još ranije za naš portal kazao da će se usluge plaćati od strane pacijenata na način djelomično javnim fondovima, djelomično privatnim plaćanjima, a u najvećem dijelu kroz dobrovoljno zdravstveno osiguranje.

U okviru ASA Bolnice je uspostavljen ASA Institut, centar za istraživanje, razvoj i inovacije sa glavnim ciljem da njihov stručni medicinski rad bude predstavljen u širim naučnim krugovima te da se kroz istraživačke i naučne projekte povežu sa vodećim medicinskim i drugim institutima širom svijeta.

Uz otvaranje bolnice, ponosni su na uspjeh u privlačenju medicinskih stručnjaka s međunarodnim iskustvom koji su se odlučili vratiti i posvetiti se radu u Bosni i Hercegovini.

"Vrlo važno je istaknuti da klinički tim voditelja odjeljenja koji je danas sa nama a koji su u punom kapacitetu zaposleni, na puno radno vrijeme broji 6 univerzitetskih profesora, dva docenta, jednog doktora medicinskih nauka, 4 magistra medicinskih nauka te time postavljamo i jedan visoki standard osim u stručnom pogledu, također i u akademskom nivou našeg kadra kao prvog koraka u našem važnom cilju a to je uspostavljanje univerzitetske bolnice“ naglasio je prof. dr. Mustafa Hiroš, Direktor ASA Bolnice.

Medicinski direktor ASA Bolnice i šef Odjela Ginekologije doc.dr Azur Tulumović predstavio je odjele i usluge, pa će tako ASA Bolnica nuditi usluge iz domena Opće i abdominalne hirurgije, Otorinolaringologije, Odjela Interne medicine sa Gastroenterohepatologijom, Kardiologijom i Endokrinologijom, Odjelom Ginekologije i akušerstva sa IVF-om, Ortopedije, Pedijatrije, Radiologije, Urologije, Urgentnog zbrinjavanja i mnoge druge ambulante kao što su oftalmologija, reumatologija, fizijatrija i dermatologija. U sklopu Bolnice djeluju i odjeli za podršku poput radiološkog Odjela, Centralne laboratorije, patohistološkog Odjela i Odsjeka transfuzijskog liječenja.

"Prva privatna Opća bolnica predstavlja važan korak u unapređenju zdravstvene zaštite u Bosni i Hercegovini i pokazatelj je predanosti osnivača za ulaganje u prosperitet i razvoj bh. društva. Vođeni idejom da BiH ima ljude sa vještinama, znanjem i inteligencijom, osnivači prije više od 18 godina pokreću Fondaciju Hastor, kojom su željeli pružiti više mogućnosti mladim ljudima - Bosancima i Hercegovcima, a ASA Bolnica predstavlja korak dalje u ostvarivanju ove misije", zaključuju iz ASA Bolnice.

(https://www.klix.ba/)