Skip to main content
ASA Bolnica

ASA Bolnica obilježava prva tri mjeseca uspješnog rada

U četvrtak, ASA Bolnica je obilježila tri mjeseca od početka rada kao prva privatna opća bolnica u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Uprave ASA Bolnice, Rasim Jusufović, izjavio je za BiznisInfo.ba da su veoma zadovoljni postignutim rezultatima u ovom početnom periodu.

Zadovoljstvo postignutim rezultatima

Jusufović je naglasio da su kao pioniri u sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti imali određenih izazova, s obzirom da nisu znali šta da očekuju na početku.

“Pažljivo smo pristupili mnogim stvarima i komunicirali s javnošću da ne bismo dobili broj pacijenata na koji ne možemo odgovoriti. Trenutno imamo povećan broj pacijenata na urgentnom odjeljenju zbog velikog broja turista koji posjećuju Sarajevo”, kazao je Jusufović.

Rezultati u prva tri mjeseca

U protekla tri mjeseca, ASA Bolnica je pružila usluge za preko 5 hiljada pacijenata, imala više od 15 poroda, a centar za umjetnu oplodnju je uspješno prošao certifikaciju Federalnog ministarstva zdravstva.

“Ulazimo na velika vrata u segment umjetne oplodnje. Jedini smo koji možemo pružiti sve usluge, od planiranja porodice, potpomognute umjetne oplodnje, do poroda. Imamo fantastičan tim pedijatara u porodilištu i pružamo visokokvalitetan kontinuum njege za majku i dijete”, istakao je Jusufović.

Trenutno ASA Bolnica zapošljava 260 osoba, a planiraju do kraja godine povećati broj zaposlenih na 310, čime će moći raditi u punom kapacitetu i pružiti usluge većem broju pacijenata.

“Trenutno radi 17 odjeljenja, i svaki dan imamo operativni program. Planirali smo 14 odjeljenja, no zbog potreba tržišta proširili smo na 17. Sva odjeljenja su u punom pogonu”, dodao je Jusufović.

(https://biznisinfo.ba)

Uspjeli su osigurati stručni kadar, uprkos nedostatku ljekara u BiH i odlasku mnogih iz zemlje.

“Jedan od ključnih momenata je da su se Bosanci i Hercegovci iz inostranstva počeli javljati na naše oglase i dolaziti u bolnicu. U saradnji s udruženjem ljekara iz Njemačke i Bosanskohercegovačko-američkom akademijom nauka i umjetnosti, kreirali smo jak ’employer branding’. Ljudi su prepoznali naš rad i kvalitetu koju osigurava Medicinski univerzitet u Beču”, kazao je Jusufović.

Međunarodno iskustvo u službi pacijenata

Dodao je da su se mnogi doktori vratili iz Njemačke, Bahreina, Saudijske Arabije i drugih zemalja, donoseći sa sobom međunarodno iskustvo.

“Kako bismo izbjegli sukob različitih škola i načina rada, Medicinski univerzitet u Beču i Opšta univerzitetska bolnica Beč nam pomažu da sve uokvirimo u jedan standard kvaliteta i sigurnosti”, zaključio je Jusufović.

ASA Bolnica će nastaviti da unapređuje svoje usluge i pruža najbolju moguću njegu pacijentima, uz podršku stručnog i iskusnog tima.