Skip to main content
ginekologija

Tumori jajnika

Pretražite

Uvod

Tumor jajnika podrazumijeva abnormalni rast ćelija koje formiraju jajnike. Ćelije se brzo razmnožavaju i mogu napasti i uništiti zdravo tkivo. Ženski reproduktivni sistem se sastoji od dva jajnika, jedan na svakoj strani materice. Jajnici koji su veličine badema stvaraju jajne ćelije kao i hormone estrogen i progesteron.

Šta je tumor jajnika?

Nije poznat tačan uzrok nastanka karcinoma jajnika. Neke žene imaju veći rizik od nastanka karcinoma jajnika.

Riziko-faktori za nastanak karcinom jajnika uključuju: 

 • Starosna dob iznad 60
 • Pretilost
 • Pozitivna porodična historija karcinoma jajnika
 • Žene koje nisu rađale ili koje su djecu rodile u kasnijoj životnoj dobi
 • Endometrioza.

Tipovi karcinoma jajnika 

Vrsta ćelija gdje počinje rast karcinoma određuje tip karcinoma jajnika i odlučuje terapijsku opciju. 

Postoje tri vrste karcinoma jajnika: 

 1. Epitelijalni karcinom jajnika - najčešći je tip karcinoma jajnika
 2. Stromalni karcinom jajnika - rijetki su tumori i ranije se dijagnosticiraju u odnosu na druge tipove karcinoma jajnika
 3. Tumori germinativnih stanica- javljaju se u mlađoj starosnoj dobi.

Simptomi

Većina žena dolazi ljekaru u uznapredovalom stadiju bolesti s obzirom na to da tumori jajnika i kada dosegnu znatnu veličinu obično ne prave smetnje ili su one sasvim neznatne. 

Simptomi su većinom nespecifični poput: 

 • Nadimanje ili natečenost stomaka 
 • Brzi osjećaj sitosti prilikom jela
 • Gubitak na težini 
 • Neugodnost u predjelu zdjelice
 • Umor
 • Bol u leđima
 • Promjene u radu crijeva, kao što je proljev ili zatvor
 • Vaginalni iscjedak ili abnormalno krvarenje, posebno ako se krvarenje javlja izvan menstrualnog ciklusa ili nakon menopauze
 • Učestalo mokrenje.

Pojedine žene zatraže pomoć ljekara kada primijete povećanje trbuha ili same napipaju tumorsku masu koja se već proširila na trbuh. Bolesnica može biti bez simptoma sve dok se tumor ne otkrije tokom rutinskog ginekološkog pregleda. Menstruacijske smetnje nisu karakteristične za tumore jajnika, ali pojava krvarenja prije puberteta kao i u postmenopauzi može ukazati na tumore jajnika koje proizvode hormone. 

Kako se karcinom jajnika širi?

Ako dođe do širenja karcinoma jajnika, onda se on uobičajeno širi iz karlice do limfnih čvorova, crijeva, želuca, grudnog koša i jetre.

Dijagnostika

Unatoč godinama istraživanja stručnjaci još uvijek nisu razvili uspješan skrining test za karcinom jajnika. Iz tog razloga stanje je često teško dijagnosticirati u ranim fazama. 

Ako Vaš ljekar posumnja na karcinom jajnika, pitat će Vas za simptome i porodičnu historiju karcinoma. Potom obaviti pregled karlice, tokom kojeg će provjeriti ima li abnormalnih izraslina ili uvećanih organa. 

Ljekar može preporučiti dodatne pretrage uključujući:

Slikovne pretrage

 • Ultrazvuk karlice 
 • MRI (Magnetna rezonanca)
 • CT (Kompjuterska tomografija)
 • PET skeniranje (pozitronska emisiona tomografija).

Pretrage krvi

Iz krvi obično tražimo tumor markere npr. CA-125. Visok nivo CA-125 u krvi može biti znak karcinoma. Međutim, nivoi CA-125 mogu biti normalni, čak i kada je karcinom prisutan, i viši u mnogim stanjima koja nisu karcinom. Zbog toga, ljekari koriste testove krvi u kombinaciji s drugim testovima za dijagnosticiranje karcinoma jajnika. 

Hirurška evaluacija 

Ljekari mogu dijagnosticirati karcinom jajnika tokom operacije. Obično ako pronađu abnormalne izrasline, oni će ih ukloniti tokom iste procedure. 

Laparoskopija

Tokom laparoskopske operacije hirurg postavlja tanku kameru (laparoskop) kroz mali rez napravljen na abdomenu. Koristeći laparoskop kao vodič, zajedno sa dodatnim otvorima za držanje instrumenata, hirurg može procijeniti karcinom, izvršiti biopsiju i, u nekim okolnostima, ukloniti tumore jajnika. 

Stadij karcinoma jajnika

Postoje četiri stadija karcinoma jajnika. 

Stadij 1: Ovaj stadij je podijeljen u tri podstadija (Stadij IA, Stadij IB, Stadiji IC). U prvom podstadiju karcinom je samo u jednom jajniku ili jednom jajovodu. Stadij IB ima karcinom oba jajnika ili jajovoda. U stadiju IC karcinom se nalazi u oba jajnika ili jajovoda i nalazi se izvan jajnika (na vanjskoj strani samog organa ili u prostoru oko jajnika, koji se zove peritonealna šupljina). 

Stadij 2: Stadij 2 je također podijeljen na nekoliko dodatnih podstadija. U stadiju IIA karcinom više nije samo u jajniku, već se proširio i na matericu. U stadiju IIB karcinom se proširio na druge obližnje strukture u zdjelici. 

Stadij 3: Ovaj stadij uključuje tri pod-faze. U stadiju IIIA, karcinom se proširio izvan karlice na abdomen (mikroskopski) ili unutar limfnih čvorova. U drugom podstadiju (Stadiji IIIB), tumor je veličine do 2 centimetra i proširio se izvan karlice ili unutar limfnih čvorova. U stadiju IIIC, karcinom se proširio izvan područja karlice i veće je veličine (više od 2 centimetra) ili može biti unutar limfnih čvorova. U ovom trenutku može utjecati na druge organe, poput jetre i slezene. 

Stadij 4: Karcinom stadija 4 je najteži. U ovoj fazi karcinom se proširio na unutrašnjost organa kao što su jetra ili slezena. U stadiju IVA nalazi se u pluća, a u fazi IVB karcinom se proširio na limfne čvorove prepona ili u grudi. 

Ove podjele su je važne jer pomaže ljekaru da osmisli plan liječenja po mjeri za Vas. Vaš ljekar će razgovarati s Vama o Vašim mogućnostima liječenja. 

Liječenje karcinoma jajnika

Cilj liječenja karcinoma je ukloniti što je moguće više, ako ne i sav karcinom iz Vašeg tijela. Uobičajni tretman karcinoma jajnika uključuju:

 • Operacija – to obično uključuje uklanjanje reproduktivnih organa i bilo kojeg organa koji ima metastaze na sebi. Vaš hirurg može koristiti laparoskopiju (minimalno invazivna operacija) ili laparotomiju (otvorena operacija koja zahtijeva abdominalni rez). 
 • Hemoterapija- Vaš ljekar može preporučiti hemoterapiju prije ili nakon operacije. Hemoterapija su lijekovi dizajnirani da ciljaju i ubiju kancerogene stanice. Vaš ljekar Vam može dati hemoterapiju intravenozno (kroz venu) ili oralno (u obliku tableta). 
 • Ciljana terapija - ovaj tretman karcinoma koristi lijekove za identifikaciju i napad na ćelije karcinoma. Ciljana terapija mijenja način na koji ćelije karcinom rastu i dijele se. 
 • Hormonska terapija - Neki karcinomi jajnika koriste hormone za svoj rast. Ova vrsta terapije blokira hormone, usporava ili zaustavlja rast karcinoma.
 • Terapija zračenjem - rijetko se koristi ovaj vid terapije za liječenje karcinoma jajnika. 

Nakon što završite liječenje karcinoma jajnika, Vaš ljekar će željeti da Vas redovno viđa na opservaciji. Možda ćete imati rutinske sastanke da provjerite da se karcinom nije vratio s vremenom. Tokom ovih termina Vaš ljekar može proći kroz sve moguće simptome i obaviti pregled. Imajte na umu sve simptome koje možete imati i o njima obavijestite svog ljekara. Ponekad Vaš ljekar može naručiti testove snimanja, obično CT skeniranje. 

Prognoza

Šta mogu očekivati ako imam karcinom jajnika?

Zavisno od stadija i od vrsta liječenja pacijentice sa karcinomom jajnika se redovno prate pregledima, nalazima iz krvi te po potrebi i CT ili PET scan, kako bi oboljenje bilo pod kontrolom. Tokom ovih kontrola oni će provjeriti sve simptome koje imate i razgovarati o svim nedoumicama. Važno je da obratite veliku pažnju na svoje tijelo i obavijestite svog ljekara ako se nešto neobično dešava. Opservacija je ključna nakon liječenja karcinoma jajnika. 

Kolika je stopa preživljavanja karcinoma jajnika?

Ukupna stopa petogodišnjeg preživljavanja za karcinom jajnika je 49%. To znači da je otprilike 49% ljudi kojima je dijagnosticiran rak jajnika živo pet godina od postavljanja dijagnoze. 

Važno je da su stope preživljavanja samo procjene. Ne mogu Vam reći koliko dugo ćete preživjeti niti predvidjeti uspjeh Vašeg liječenja. Ako imate konkretna pitanja o stopama preživljavanja osoba sa karcinomom jajnika, razgovarajte sa svojim ljekarom.  

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Tumori jajnika

Prihvaćam uslove korištenja