Skip to main content
ginekologija

Hormonsko induciranje poroda

Pretražite

Uvod

Indukcija poroda uključuje postupke poticanja maternice na kontrakciju, u svrhu izazivanja poroda kroz vaginalni kanal. Primarno se primjenjuje u slučajevima kada je zdravlje trudnice ili djeteta ugroženo – najčešći je razlog prenesena trudnoća (trudnoća koja traje duže od 42 sedmice).

Što je hormonsko indukovanje poroda?

Hormonska indukcija poroda je pokretanje, izazivanje porođaja kada on ne krene spontano, a ljekar procijeni da je  za trudnicu ili za bebu rizično da se trudnoća nastavi. Hormonsko indukovanje poroda je umjetno izazivanje poroda, obično korištenjem sintetskog oblika oksitocina (Syntocinon ili Pitocin).

Tko su kandidati za hormonsko indukovanje poroda?

Stanja koja zahtijevaju razmatranje hormonske indukcije poroda kao moguću opciju jesu:

 • Prenesena trudnoća. Trudnoća koja traje 42 sedmice i više naziva se prenesenom.
 • Prijevremeno puknuće vodenjaka. Javlja se u oko 8% trudnoća, najčešće u terminu (od 37. do 42. sedmice trudnoće). U najvećem broju slučajeva završava spontanim porođajem unutar 24 sata, ali porod može biti odgođen i do 7 dana od prijevremenog puknuća vodenjaka. Razlog zašto se uslijed ovog stanja preporučuje inducirani porod jest povećan rizik za infekcije majke, poput endometritisa - upale unutrašnjeg zida maternice, kao i povećan rizik za razvoj novorođenačke sepse – bakterijske infekcije novorođenčeta.
 • Blizanačka trudnoća. Važno je naglasiti da blizanačka trudnoća sama po sebi nije indikacija za indukciju poroda, no češće su potrebe za ovim postupkom, kao i carskim rezom, nego u slučaju jednoplodnih trudnoća.
 • Preeklampsija. Radi se o stanju karakterističnom za trudnoću, obilježenim pojavom visokog krvnog pritiska (hipertenzija), prisutnošću proteina u urinu (proteinurija) te, u teškim oblicima, oštećenjem organskih sistema (bubreg, jetra). Preeklampsija može ugroziti i majku i dijete, a najefikasnije rješenje je porod, nakon kojeg nestaju navedene komplikacije. Iz tog je razloga ovakvo stanje često indikacija za indukciju poroda.

Izvođenje

Prije same indukcije poroda, bitan je preduvjet zrelost cerviksa (vrata maternice). Ukoliko je cerviks uzak, izduljen i tvrd (nezreo), potrebno je potaknuti njegovo širenje i sazrijevanje kako bi bio moguć porod kroz vaginalni kanal (rodnicu). Sazrijevanje cerviksa ili preindukcija postiže se mehaničkim ili farmakološkim pripravcima (ili kombinacijom metoda):

 • Prostaglandini. Radi se o tvarima koje tijelo normalno proizvodi u određenim okolnostima, poput poroda. Prostaglandini djeluju lokalno na način da pospješuju širenje i mekšanje cerviksa, a za preindukciju se mogu koristiti oralno (primjena kroz usta) ili intravaginalno (primjena u rodnicu – „indukcija poroda gelom”).
 • Foleyev kateter (indukcija poroda balonom). Balon Foleyev kateter ispuni se vodom te ostavi u cerviksu do njegova sazrijevanja, odnosno dok balon sam ne ispadne.
 • Lijekovi za dilataciju (širenje) cerviksa. Ovi lijekovi se apliciraju u rodnicu, gdje pomažu širenje cerviksa.

Kad cerviks sazrije, hormonska indukcija poroda postiže se metodom:

Oksitocin (drip). Najbezopasnija i najučinkovitija metoda indukcije je primjena hormona oksitocina, koji tijelo normalno proizvodi tijekom porođaja u svrhu kontrakcije maternice (trudova). Kreće se s nižom dozom ovog hormona pa postupno povisuje do izazivanja dovoljno snažnih trudova. Kontrakcije se obično javljaju oko 30 minuta nakon primjene oksitocina i obično su kontrakcije uz primjenu indukcije jače, pravilnije i češće od onih kod kojih je porođaj počeo prirodno. Nakon dobivanja oksitocina kontrakcije će se pojaviti intenzivnije nego što bi se pojavile kod prirodno započetog poroda pa trudnica nije spremna na takve jake kontrakcije koje se obično javljaju pred sam izgon. Zato je idealno da doziranje dripa bude takvo da trudnica ima 3 do 4 kontrakcije tijekom 10 minuta što je sličnije prirodnom porodu.

Hormonska indukcija neće uvijek biti uspješna. Oko 75% trudnica uspješno će roditi induciranim porodom, dok će u prosjeku preostalih 25% u konačnici trebati carski rez.

Rizici

Indukcija poroda sa sobom nosi određene rizike, a to su:

 • Abnormalan puls ploda. Neki od pripravaka koji se koriste u indukciji poroda (prostaglandini, drip) mogu izazvati pretjerane i učestale kontrakcije maternice, što može štetiti plodu i izazvati abnormalan srčani ritam. Iz tog je razloga važno pravilno doziranje u određenim vremenskim razmacima.
 • Ruptura (puknuće) maternice. Iznimno rijetka komplikacija koja se može javiti u žena koje su prethodno imale carski rez.
 • Krvarenje nakon poroda.
 • Infekcije. Metode poput bušenja vodenjaka nose povećan rizik od infekcija nakon porođaja.

Priprema za hormonsko indukovanje poroda

Indukcija poroda može biti nužna u nekim slučajevima, dok u drugima pak liječnik zajedno s pacijenticom treba procijeniti premašuju li dobrobiti indukcije moguće rizike. Test kojim se procjenjuje spremnost grlića materice za indukciju porođaja zove se Bišop – skor. Bišop – skor je test koji sadrži pet parametara uz pomoć kojih se vrši procjena spremnosti grlića materice za indukciju porođaja u situaciji kada porođaj ne nastupi spontano.. Ljekar se vodi ovim parametrima koji ukazuju na to da li porođaj može da počne. U ukupan skor Bišop testa ulazi pet parametara grlića materice: pozicija, konzistencija, skraćenje, dilatacija i angažovanost bebine glavice. Niska ocjena 1 znači da porođaj nije ni blizu i da neće početi još oko tri nedjelje. Visok skor 10 znači da se može očekivati porođaj u roku od nekoliko dana. Bišop – skor koji je 8 ili više ukazuje na dobre šanse za vaginalni porođaj te da je grlić maternice povoljan za indukciju. Svaka rodilja drukčije reagira na drip, stoga se svakoj treba posebno prilagoditi. Preslabe ili nedovoljno učestale kontrakcije neće rezultirati porodom. S druge strane, ako doza nije dobro pogođena pa nastanu prejake ili preduge kontrakcije (ili s premalim razmakom između njih), stres za bebu i rodilju je vidljivo pojačan, porođajna bol teže izdrživa i veća je potreba za lijekovima za ublažavanje bolova ili epiduralnom analgezijom.

Oporavak

U bolnici

U sobi za oporavak, medicinske sestre će pratiti vaš krvni pritisak, disanje, puls, krvarenje i čvrstoću vaše maternice. Obično možete biti uz svoju bebu dok ste u zoni za oporavak. Dojenje može započeti u području oporavka. Nakon sat ili dva u zoni za oporavak, bit ćete premješteni u svoju sobu do kraja vašeg boravka u bolnici.

Kako anestezija popušta, po potrebi možete dobiti lijek protiv bolova. To može biti ili od medicinske sestre ili putem uređaja spojenog na vaš intravenski (IV) vod koji se zove PCA (Pacijent kontrolirana analgezija) pumpa. U nekim slučajevima, lijekovi protiv bolova mogu se davati kroz epiduralni kateter dok se ne ukloni.

Možda ćete imati bolove zbog gasova jer digestivni trakt ponovno počinje raditi nakon operacije. Bit ćete ohrabreni da ustanete iz kreveta. Kretanje i hodanje olakšavaju bolove od gasova. Vaš liječnik vam također može dati lijek za ovo. Nekoliko dana možete osjetiti kontrakcije maternice koje se nazivaju naknadni bolovi. Maternica se nastavlja kontrahirati i smanjuje tijekom nekoliko sedmica.

Urinarni kateter obično se uklanja dan nakon operacije. Možda ćete dobiti tekućinu za piće nekoliko sati nakon operacije. Možete postupno dodavati više krute hrane kako je budete mogli podnijeti. Možda ćete dobiti antibiotike u IV dok ste u bolnici i recept za nastavak uzimanja antibiotika kod kuće.

Kod kuće

Morat ćete nositi higijenski uložak za krvarenje. Normalno je imati grčeve i vaginalno krvarenje nekoliko dana nakon poroda. Možete imati iscjedak koji se mijenja iz tamnocrvene ili smeđe u svjetliju boju tijekom nekoliko tjedana.

Nemojte se tuširati, koristiti tampone ili imati spolne odnose dok vam vaš liječnik ne kaže da je to u redu. Također možete imati druga ograničenja svoje aktivnosti, uključujući zabranu napornih aktivnosti, vožnje ili dizanja utega.

Uzmite lijek protiv bolova prema preporuci vašeg liječnika. Aspirin ili neki drugi lijekovi protiv bolova mogu pojačati krvarenje. Stoga svakako uzimajte samo preporučene lijekove. Dogovorite naknadni posjet sa svojim liječnikom. To je obično 2 do 3 sedmice nakon operacije.

Odmah nazovite svog liječnika ako se nešto od ovoga dogodi:

 • Obilno vaginalno krvarenje
 • Smrdljiva drenaža iz vaše vagine
 • Groznica ili zimica
 • Jaka abdominalna (trbušna) bol
 • Pojačana bol, crvenilo, oteklina ili krvarenje ili druga drenaža iz reza
 • Bol u nogama
 • Poteškoće s disanjem, bol u prsima ili lupanje srca

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Hormonsko induciranje poroda

Prihvaćam uslove korištenja