Skip to main content
ginekologija

Ekscizija benignih tumora

Pretražite

Uvod

Benigni tumori ženskog reproduktivnog sistema često zahtijevaju hirurško uklanjanje radi poboljšanja zdravlja žene i ublažavanja neugodnih simptoma uzrokovanih prisustvom benignih tumora na različitim mjestima ženskog reproduktivnog sistema. Ekscizija benignih tumora je postupak koji se rutinski izvodi kako bi se pacijenticama omogućila bolja kvaliteta života i očuvao reproduktivni sistem.

Što je ekscizija benignih tumora?

Ekscizija benignih tumora ženskog spolnog sistema je hirurški postupak koji se koristi za uklanjanje nekancerogenih (benignih) tumora koji se razvijaju u materici, jajnicima, vagini ili vulvi. Ovi tumori obično ne predstavljaju ozbiljnu prijetnju za život, ali mogu uzrokovati simptome poput bolova, krvarenja ili pritiska na susjedne organe. Ekscizija se primjenjuje kako bi se olakšali simptomi i spriječile moguće komplikacije.

Najčešći tipovi benignih tumora u ženskom reproduktivnom sistemu uključuju fibroide materice, ciste na jajnicima, polipe endometrija i lipome u vulvi. Svaki od ovih tumora može uzrokovati specifične simptome i zahtijevati prilagođeni pristup tokom ekscizije.

Fibroidi materice, na primjer, često dovode do povećanog krvarenja tokom menstruacije, bolova u donjem dijelu trbuha i problema s plodnošću. Ekscizija fibroida može zaustaviti ove simptome i omogućiti pacijenticama da vode normalan život. S druge strane, ciste na jajnicima mogu biti asimptomatske ili uzrokovati oštru bol i nelagodu. Uklanjanje tih cista može biti potrebno kako bi se spriječile komplikacije poput ruptura i infekcija.

Važno je napomenuti da ekscizija benignih tumora zahtijeva pažljivu preoperativnu pripremu i temeljnu evaluaciju stanja pacijentice. Liječnik mora uzeti u obzir faktore kao što su veličina tumora, lokacija, dob pacijentice, opće zdravstveno stanje i želje pacijentice. Također, postupak ekscizije može se provesti laparoskopski ili otvorenim pristupom, ovisno o specifičnostima slučaja.

Tko su kandidati za eksciziju benignih tumora?

Kandidati za eksciziju benignih tumora se pažljivo biraju uzimajući u obzir niz faktora. Ova selekcija obuhvata analizu veličine tumora, njegove lokacije, prisutnost simptoma te opće zdravstveno stanje pacijenta. Evo nekoliko situacija u kojima se može preporučiti ekscizija:

 • Veličina tumora: Ekscizija se često razmatra kada benigni tumor postigne dovoljno veličinu da uzrokuje pacijentici simptome kao što su bolovi ili pritisak na okolne organe.
 • Brz rast tumora: Ako je tumor u konstantnom rastu ili se brzo razvija, hirurško uklanjanje postaje nužno kako bi se spriječilo daljnje širenje i potencijalne komplikacije.
 • Nedijagnosticirane promjene: Ako postoji prisutnost nejasnih tkivnih promjena koje se sumnjiče na tumore, ekscizija se može preporučiti kako bi se daljnje analizirao uzorak i isključila mogućnost prisutnosti malignih tumora.
 • Prisutnost simptoma: Pacijenti koji se suočavaju s neugodnim simptomima kao što su intenzivni bolovi, nepravilna krvarenja ili otežano mokrenje uzrokovani prisutnošću tumora, često su kandidati za eksciziju kako bi se ublažili ti simptomi.

Konačna odluka o eksciziji benignih tumora donosi se nakon pažljive evaluacije svih tih faktora i savjetovanja s pacijentom kako bi se osiguralo najbolje moguće rješenje za njihovo zdravlje i dobrobit.

Izvođenje

Izvođenje ekscizije benignih tumora ženskog reproduktivnog sistema predstavlja specifičan postupak koji se prilagođava individualnim potrebama pacijentica i karakteristikama tumora. Općenito, postupak se sastoji od sljedećih ključnih koraka:

 1. Prije samog zahvata, temeljita priprema pacijenta je od suštinskog značaja. To uključuje detaljan fizički pregled kako bi se ocijenilo opće zdravstveno stanje pacijentice. Dodatno, obavljaju se laboratorijski testovi i slikovne pretrage radi procjene veličine i precizne lokalizacije tumora.
 2. Prije početka hirurškog zahvata, pacijentica će biti podvrgnuta anesteziji kako bi se osiguralo da ne osjeća bol tokom postupka. Odabir vrste anestezije (lokalna, regionalna ili opća) ovisi o prirodi zahvata i preferencijama liječnika i pacijentice.
 3. Hirurg će pažljivo ukloniti benigni tumor zajedno s okolnim tkivom kako bi osigurao potpuno uklanjanje. Ovisno o veličini tumora i njegovoj lokalizaciji, hirurg može odabrati otvoreni pristup, što uključuje tradicionalnu operaciju s rezom, ili minimalno invazivnu tehniku kao što je laparoskopija, koja uključuje manje rezove i korištenje laparoskopskih instrumenata za pristup i uklanjanje tumora.
 4. Nakon uklanjanja tumora, hirurg će pažljivo zatvoriti ranu koristeći šavove ili druge tehnike zatvaranja. 
 5. Nakon zahvata, pacijentica će biti premještena u odjel za oporavak, gdje će biti pod pažljivim nadzorom dok se bude budila iz anestezije. Vrijeme oporavka varira ovisno o složenosti zahvata i individualnom oporavku svake pacijentice.

Rizici

Iako je ekscizija benignih tumora obično siguran postupak, svaka hirurška intervencija nosi određene rizike. Neki od potencijalnih rizika uključuju:

 • Infekcija: Postoperativna infekcija može se pojaviti u operativnom području. Liječnici primjenjuju antibiotike kako bi smanjili ovaj rizik.
 • Krvarenje: Nakon ekscizije, može doći do krvarenja. Liječnik će pažljivo kontrolirati krvarenje tokom/nakon operacije.
 • Oštećenje susjednih organa: U rijetkim slučajevima, hirurški zahvat može oštetiti susjedne organe ili tkiva.
 • Anestezija: Anestezija nosi svoje rizike, uključujući alergijske reakcije ili komplikacije povezane s disanjem.
 • Ožiljci: Nakon ekscizije može ostati ožiljak, osobito kod otvorenih hirurških pristupa.
 • Razvoj novih tumora: Iako se uklanja postojeći benigni tumor, pacijent može razviti nove benigne tumore u budućnosti.

Priprema

Priprema za eksciziju benignih tumora uključuje seriju temeljnih koraka, svaki od kojih je od suštinskog značaja za sigurano izvođenje postupka.

Prvi korak podrazumijeva detaljnu konsultaciju s ginekologom i/ili hirurgom. Tokom ove konsultacije, liječnik će provesti temeljni pregled, postaviti dijagnozu i zajedno s pacijenticom raspraviti detalje vezane uz predstojeći hirurški postupak.

Prije operacije, pacijentica će biti podvrgnuta rutinskim laboratorijskim testovima kako bi se ocijenilo njezino opće zdravstveno stanje.  Osim  toga, suradnja s anesteziologom je ključna faza pripreme. Tokom ovog savjetovanja, anesteziolog će procijeniti pacijenticu i zajedno s njom odabrati najprikladniji tip anestezije. Također će se razmotriti eventualne alergijske reakcije na lijekove kako bi se osigurala sigurnost tokom operacije.

Prije samog hirurškog zahvata, pacijentica će biti upućena na suzdržavanje od jela i pića najmanje 8 sati prije planiranog vremena operacije. 

Oporavak

Oporavak nakon ekscizije benignih tumora ovisi o različitim faktorima, uključujući vrstu zahvata i opće zdravstveno stanje pacijentice. Međutim, postoje opći principi oporavka koji se primjenjuju.

Pacijentice će obično provesti određeno vrijeme u bolnici nakon operacije, kako bi se osiguralo da se pravilno prate njihovo stanje i potencijalne komplikacije. Nakon operacije, pacijentice mogu osjećati bolove i nelagodu, što je normalno. Liječnici će propisati odgovarajuće lijekove za ublažavanje boli kako bi olakšali proces oporavka. Također će se savjetovati da izbjegavaju naporne fizičke aktivnosti i podizanje teških predmeta.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Ekscizija benignih tumora

Prihvaćam uslove korištenja