Skip to main content
urologija

Uklanjanje kamenja u bubrezima ili mjehuru

Pretražite

Uvod

Posljednjih godina poboljšano je razumijevanje bolesti bubrežnih kamenaca, zajedno s napretkom hirurške tehnologije, došlo je do razvoja minimalno invazivnih, pa čak i neinvazivnih tretmana za osobe s bubrežnim kamencima. Najsavremenije mogućnosti liječenja, uključuju ureteroskopiju, ekstrakorporalnu litotripsiju udarnim valom (ESWL) i perkutanu nefrolitotomiju (PERC). U slučaju da zbog određenih razloga prethodno navedene metode nisu bile uspješne ili se nisu mogle izvesti, pristupa se hirurškom zahvatuNaš cilj je svakom pacijentu pružiti jasno razumijevanje prirode njegovog kamenca kao i najprikladniji način liječenja. 

Šta je Uklanjanje kamenja u bubrezima ili mjehuru?

URETEROSKOPIJA

Ureteroskopija je endoskopski postupak za uklanjanje bubrežnih kamenaca, a uključuje prolaz ureteroskopa, kroz uretru i mokraćni mjehur i uz mokraćovod do tačke gdje se nalazi kamenac. Ureteroskopija se obično izvodi u općoj anesteziji, a zahvat obično traje od jednog do tri sata. Ako je kamenac malen, može se uhvatiti košaricom i cijeli ukloniti iz uretera. Ako je kamenac velik ili ako je promjer uretera uzak, kamenac će se morati fragmentirati, što se obično postiže laserom. Nakon što se kamen razbije u sitne komadiće, ti se komadići uklanjaju. Prolaz ureteroskopa može rezultirati oteklinom u ureteru. Zbog toga može biti potrebno privremeno ostaviti malu cjevčicu, koja se naziva ureteralni stent, unutar uretera kako bi se osiguralo da bubreg dobro drenira urin. Ureteroskopija se obično može izvesti kao ambulantni postupak; pacijenti mogu ostati u bolnici preko noći ako se postupak pokaže dugotrajnim ili teškim.

LITOTRIPSIJA

Litotripsija je neinvazivna procedura koja se koristi za liječenje bubrežnih kamenaca koji su preveliki da prođu kroz mokraćni sistem. Litotripsija liječi bubrežne kamence slanjem fokusirane ultrazvučne energije ili udarnih valova izravno na kamen koji je prvo lociran fluoroskopijom (vrsta rendgenskog "filma") ili ultrazvukom (zvučni valovi visoke frekvencije). Udarni valovi razbijaju veliki kamenac na manje kamence koji prolaze kroz mokraćni sistem. Litotripsija omogućuje osobama s određenim vrstama kamenaca u mokraćnom sistemu izbjegavanje invazivnog hirurškog zahvata uklanjanja kamenaca. Kako bi usmjerio valove, vaš ljekar mora moći vidjeti kamenje pod rendgenom ili ultrazvukom.

PERKUTANA NEFROLITOTOMIJA

PCNL je tehnika koja se koristi za uklanjanje određenih kamenaca u bubregu ili ureteru koji su preveliki, vrlo čvrsti ili otporni za druge oblike liječenja kamenaca kao što je litotripsija udarnim valom ili ureteroskopija.

Ko su kandidati za Uklanjanje kamenja u bubrezima ili mjehuru?

Najčešći prvi simptom urolitijaze (kamena u mokraćnom sistemu) je izrazito jaka, gotovo nepodnošljiva, naglo nastala bol koja se javlja u području donjeg dijela leđa ili trbuha. Bol je obično grčevitog karaktera i može se širiti u preponsko te genitalno područje. Često je praćena mučninom i povraćanjem. Može biti prisutna i krv u mokraći te pojačan nagon na mokrenje, osobito ako se kamenac nalazi blizu mokraćnog mjehura. U slučaju izražene opstrukcije mokraćnog puta, može se razviti i infekcija koja se očituje povišenom tjelesnom temperaturom, zimicom i tresavicama. 

Ureteroskopijom se mogu liječiti kamenci smješteni na bilo kojem mjestu u ureteru i bubregu. Osim toga, ureteroskopija omogućuje liječenje kamenaca koji se ne vide na rendgenskoj snimci. Određeni pacijenti koji se ne mogu liječiti ESWL-om ili PERC-om, kao što su oni koji ne mogu sigurno prestati uzimati lijekove za razrjeđivanje krvi, žene koje su trudne i morbidno pretile osobe, mogu se liječiti ureteroskopijom. 

Primarna prednost litotripsije je u tome što je potpuno neinvazivna. Litotripsija je prikladna za pacijente s malim bubrežnim kamencima koji se mogu lako vidjeti rendgenskim snimkom. Kad bubrežni kamenci postanu preveliki da bi prošli kroz mokraćni sistem, mogu uzrokovati jaku bol i blokirati protok urina. Može se razviti infekcija. Litotripsija se može izvesti za liječenje određenih vrsta bubrežnih kamenaca na određenim mjestima unutar urinarnog trakta.

Izvođenje

Prije ureterocistoskopije potrebno je postići sterilni urin primjenom antibiotika, sa ciljem smanjenja rizika sepse. Zahvat se izvodi u općoj ili tzv. spinalnoj anesteziji (ovisno o visini mjesta patološkog procesa). Samu operaciju moguće je izvesti rigidnim ili, u novije vrijeme, fleksibilnim ureteroskopom (FURS). Izvodi se endoskopskim instrumentom koji se kroz mokraćnu cijev umetne u mjehur, a zatim se uđe u mokraćovod i dalje prema bubregu.

Litotripsija uključuje primjenu niza udarnih valova na ciljani kamenac. Udarni valovi, koje stvara stroj koji se zove litotripter, fokusiraju se rendgenskim zrakama na bubrežni kamenac. Udarni valovi putuju u tijelo, kroz kožu i tkivo, dopiru do kamena gdje ga razbijaju u male komadiće. Nekoliko sedmica nakon tretmana ti se mali fragmenti izbacuju iz tijela urinom.

Dužina operacije je tri do četiri sata. Hirurški zahvat se izvodi malim rezom od 1 cm u području boka pacijenta. Cijev se postavlja kroz rez u bubreg pod kontrolom rendgenskih zraka. Zatim se kroz cijev provuče mali teleskop kako bi se vizualizirao kamen, razbio ga i uklonio iz tijela. Ako je potrebno, laser ili drugi uređaj koji se naziva litotripter može se koristiti za razbijanje kamenca prije nego što se može ukloniti. Ovaj je postupak rezultirao znatno manjom postoperativnom boli, kraćim boravkom u bolnici i ranijim povratkom na posao i dnevne aktivnosti u poredjenju s otvorenom operacijom kamenca. Ova tehnika također ima veću stopu uspjeha za uklanjanje svih kamenaca u jednom pokušaju od drugih tehnika kao što je vantjelesna litotripsija udarnim valom (ESWL), koja često zahtijeva nekoliko pokušaja.

Rizici

Ureterocistoskopija, čak i kad se radi o relativno kraćim i lakšim operacijama, neizbježno dovodi do traume tkiva i posljedičnog edema (otekline) što onda postoperativno ponovo ometa transport urina i dovodi do bolova. Upravo da bismo to izbjegli u ureter se, gotovo redovno, na samom kraju operacije privremeno postavlja tzv. “dvostruka J“ proteza koja treba omogućiti nesmetani prolaz urina iz bubrega u mjehur dok otok uretera ne splasne, a to je najčešće za 4-6 sedmice. Budući da je URS agresivna metoda dijagnostike i terapije ona predstavlja, osobito u tehnički zahtjevnim situacijama, i potencijalni rizik oštećenja uretera.

Dobro je voditi evidenciju o svojoj prošlosti izloženosti zračenju, kao što su prethodni pregledi i druge vrste rendgenskih snimaka, kako biste mogli obavijestiti svog ljekara. Rizici povezani s izloženošću zračenju pri litotripsiji mogu biti povezani s kumulativnim brojem rendgenskih pregleda i/ili tretmana tijekom dugog vremenskog razdoblja. Komplikacije litotripsije mogu uključivati, ali nisu ograničene na sljedeće:

 • Krvarenje oko bubrega;
 • Infekcija;
 • Začepljenje urinarnog trakta fragmentima kamenca;
 • Ostali fragmenti kamenca koji mogu zahtijevati dodatne litotripsije.

Potencijalni rizici perkutane nefrolitotomije uključuju:

 • Krvarenje;
 • Infekcija;
 • Ozljeda tkiva/organa;
 • Prelazak na otvoreni hirurški zahvat;
 • Neuspjeh u uklanjanju kamenca.

Priprema za Uklanjanje kamenja u bubrezima ili mjehuru

Liječenje zavisi prvenstveno o veličini kamena, od čega je sačinjen, uzrokuje li bol i blokira li mokraćni sistem. Kako bi odgovorio na ova pitanja i odredio pravi tretman za vas, ljekar će od vas možda zatražiti da napravite pretrage urina, krvni test, rentgen i/ili CT.

 • Može biti indicirano gladovanje prije postupka, ovisno o vrsti anestetika ili sedacije koja se koristi. Ako je potrebno, dobit ćete upute o tome koliko sati trebate gladovati prije zahvata.
 • Ako ste trudni ili sumnjate da biste mogli biti trudni, trebali biste obavijestiti svog liječnika.
 • Obavijestite svog liječnika ako ste osjetljivi ili alergični na bilo koje lijekove, lateks, trake ili anestetike (lokalne i opće).
 • Obavijestite svog liječnika o svim lijekovima (na recept i bez recepta) i biljnim dodacima prehrani koje uzimate.
 • Obavijestite svog liječnika ako u povijesti bolesti imate poremećaje krvarenja ili ako uzimate bilo kakve lijekove protiv zgrušavanja krvi (lijekove za razrjeđivanje krvi), aspirin ili druge lijekove koji utječu na zgrušavanje krvi. Možda će biti potrebno da prestanete uzimati ove lijekove prije postupka.
 • Prije zahvata možete dobiti sedativ koji će vam pomoći da se opustite. Ako se anestetik ili sedativ daju prije ili tijekom postupka, možda ćete trebati nekoga da vas odveze kući nakon toga.
 • Na temelju vašeg zdravstvenog stanja, vaš ljekar može zatražiti druge specifične pripreme.

Oporavak

Vrijeme oporavka je kratko, i većina se ljudi može vratiti normalnim aktivnostima nakon nekoliko dana. 

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Uklanjanje kamenja u bubrezima ili mjehuru

Prihvaćam uslove korištenja