Skip to main content
urgentna

Stabilizacija vratnog dijela kičme C-collarom

Pretražite

Uvod

Nesreće, padovi, sportske povrede ili druge traume mogu rezultirati ozbiljnim povredama vratne kičme. Očuvanje stabilnosti vrata je od suštinskog značaja u ovim situacijama, kako bi se spriječile dodatne povrede i očuvao integritet kičmenog stuba. Upravo u tu svrhu koristi se medicinski uređaj poznat kao C-ovratnik ili C-kolar. To je ortopedski uređaj koji se postavlja oko vrata pacijenta kako bi ograničio pokrete i podržao vratnu kičmu. Ovaj uređaj oblikovan je poput slova "C" i pruža potporu od brade do ključnih kostiju, pružajući podršku vratnom dijelu kičme.

Šta je stabilizacija vratnog dijela kičme?

Stabilizacija vratnog dijela kičme uz pomoć vratnog ovratnika (C kragne ili vratni kolar) je postupak koji se koristi u hitnim medicinskim situacijama kako bi se smanjio pokret vratne kičme i smanjio rizik od daljnjih povreda. Ovratnik za vrat pomaže u ograničavanju pokreta glave i vrata, čime se održava stabilnost i podržava ozlijeđeni vratni dio kičme. Obično se koristi kada postoji sumnja na povredu vratne kičme, kao što su povrede pri nesrećama, padovima ili sportskim povredama. Ovratnik se može koristiti i u hitnim situacijama kako bi se privremeno stabilizirao vrat do daljnje dijagnostike. Postoje različite vrste, a izbor ovisi o ozbiljnosti ozljede, individualnim potrebama pacijenta i preporukama medicinskog osoblja. Ovratnici se mogu napraviti od tvrdog materijala ili biti napuhani kako bi pružili dodatnu potporu. On treba osigurati dovoljnu imobilizaciju vratne kičme, ali istovremeno ne smije biti previše stegnut kako ne bi otežao disanje ili izazvao dodatne povrede. Postavljanje ovratnika treba pažljivo obaviti kako bi se izbjeglo pomjeranje ozlijeđenog dijela kičme.

Ko su kandidati za stabilizaciju vratnog dijela kičme?

Kandidati za stabilizaciju vratnog dijela kičme uz pomoć C-ovratnika obično su osobe koje su izložene riziku od ozljede vratne kičme usljed traume ili neke druge ozbiljne situacije. Ovo uključuje: 

 • Pacijenti s traumom vratnog područja:

Osobe koje su uključene u saobraćajne nesreće, padove s visine, sportske povrede ili druge traumatske događaje gdje postoji mogućnost povrede vratne kičme.

 • Pacijenti sa sumnjom na povredu vratne kičme:

Ako postoji sumnja na povredu vratne kičme na temelju simptoma, fizičkog pregleda ili mehanizma povrede, postavljanje C-ovratnika može biti dio hitnog postupka radi stabilizacije.

 • Osobe s gubitkom svijesti:

Pacijenti koji su izgubili svijest ili su dezorijentirani nakon traume mogu biti kandidati za postavljanje C-ovratnika, jer postoji rizik od povrede vratne kičme.

 • Pacijenti s neurološkim simptomima:

Osobe koje pokazuju neurološke simptome, poput slabosti, trnjenja, gubitka osjećaja ili promjene u motoričkoj funkciji, mogu zahtijevati stabilizaciju vratne kičme.

 • Dio hitnog medicinskog postupka:

Hitna situacija u kojoj postoji potreba za imobilizacijom vratne kičme, kao što su povrede vrata tokom pružanja prve pomoći ili nesreće, može zahtijevati postavljanje C-ovratnika.

 • Pacijenti sa sumnjom na prijelom ili dislokaciju:

Osobe sa sumnjom na prijelom ili dislokaciju vratnih pršljenova često će biti kandidati za stabilizaciju vratne kičme pomoću C-ovratnika.

Izvođenje

Postavljanjem C-ovratnika, odnosno stabilizacije vratnog dijela kičme, trebalo bi obaviti obučeno medicinsko osoblje kako bi se izbjegle dodatne povrede i osigurala adekvatna podrška vratu pacijenta. 

Medicinsko osoblje treba pristupiti pacijentu s pažnjom, uzimajući u obzir potencijalne povrede vratne kičme. Prije nego što se pristupi postavljanju, treba procijeniti pacijenta, identificirati moguće ozljede i postaviti nosila kako bi se osigurala stabilnost tokom postupka. Prije postavljanja medicinsko osoblje treba stabilizirati glavu pacijenta u neutralnom položaju. Ovo se može postići postavljanjem ruke s obje strane glave i pružanjem nježnog držanja kako bi se spriječili nepotrebni pokreti.

C-ovratnik treba izabrati u odgovarajućoj veličini prema anatomiji pacijenta. Veliki treba pokrivati ​​od brade do ključnih kostiju, pružajući potporu vratu i ograničavajući pokrete.

Ovratnik treba postaviti oko vrata pacijenta s pažnjom i precizno. Jedan njegov dio treba postaviti s donje strane vrata, a drugi s gornje strane, kako bi se osigurala potpuna podrška.

Nakon postavljanja C-ovratnika potrebno je pažljivo prilagoditi veličinu i osigurati da pruža dovoljno potpore, ali ne ometa disanje. Kopče ili sistem za pričvršćivanje trebaju biti čvrsto fiksirani kako bi se održala stabilnost.

Medicinsko osoblje treba ocjenjivati ​​pacijenta tokom cijelog postupka i prilagoditi C-ovratnik prema potrebi. Važno je pratiti vitalne znakove pacijenta i reagirati na bilo kakve promjene.

Postupak postavljanja zahtijeva pažnju, stručnost i brzu reakciju. Ovaj postupak se obično provodi u hitnim medicinskim situacijama kada postoji sumnja na povredu vratne kičme i potreba za hitnom stabilizacijom.

Rizici

Iako je stabilizacija vratnog dijela kičme uz pomoć C-ovratnika često potrebna i korisna, važno je napomenuti da postoji nekoliko potencijalnih rizika i preporuke koje treba uzeti u obzir:

 • Neprecizna procjena povrede:

Stabilizacija vratnog dijela kičme C-ovratnikom se često vrši na temelju sumnje na povredu vratne kičme. Međutim, ukoliko je procijenjena netačna povreda, postavljanje može biti nepotrebno i može izazvati nelagodu kod pacijenta.

 • Ograničenje disanja:

Postavljanje C-ovratnika može otežati disanje, posebno ako nije pravilno postavljen ili je previše stegnut. To može dovesti do smanjenja protoka zraka i izazvati otežano disanje, što je posebno važno kod pacijenata sa smanjenim respiratornim kapacitetom.

 • Oštećenje krvnih sudova i nerava:

Ako C-ovratnik nije pravilno postavljen, može doći do pritiska na krvne sudove i nervne strukture u vratnom području, izazivajući neugodnosti ili oštećenja.

 • Neprikladna veličina:

Ako je odabrana nepravilna veličina C-ovratnika, može doći do nedovoljne podrške ili, obrnuto, previše pritiska, što može uzrokovati dodatne ozljede.

 • Potreba za dodatnom dijagnostikom:

Stabilizacija vratne kičme C-ovratnikom može otežati provedbu određenih dijagnostičkih postupaka, poput radiografskih snimaka. To može utjecati na tačnost dijagnoze i liječenja.

 • Nelagodnost pacijenta:

Pacijenti mogu osjećati nelagodu ili anksioznost tokom postavljanja C-ovratnika, posebno ako imaju problem s disanjem ili su u stanju bolova.

 • Potreba za pravovremenim uklanjanjem:

C-ovratnik se ne smije zadržavati duže nego što je neophodno. 

Priprema za stabilizaciju vratnog dijela kičme

Priprema pacijenta za stabilizaciju vratnog dijela kičme uz pomoć C-ovratnika važan je korak kako bi se osiguralo sigurno i učinkovito postavljanje ovog ortopedskog uređaja. Prvo, medicinsko osoblje treba procijeniti hitnost situacije i potrebu za stabilizacijom vratne kičme. Ako postoji sumnja na povredu vratne kičme, hitna stabilizacija može biti potrebna.

Prije postavljanja trebalo bi pažljivo kontrolirati vitalne znakove pacijenta, uključujući puls, disanje, krvni pritisak i nivo svijesti. Ovo pomaže u procjeni općeg stanja pacijenta. Prije postavljanja medicinsko osoblje treba stabilizirati glavu pacijenta u neutralnom položaju, kako bi se spriječilo dodatno pomjeranje vratne kičme. Ova stabilizacija obično uključuje manuelno držanje glave tokom postupka.

Pacijentu treba jasno i saosjećajno objasniti potrebu za postavljanjem C-ovratnika, rizike i koristi ovog postupka. Informiranje pacijenta može pomoći u smanjenju anksioznosti i stvaranju povjerenja. Osigurajte da je pristup vratu slobodan kako bi se olakšalo postavljanje. To se može uključiti pažljivo podizanje pacijentove glave i postavljanje ruke sa strane kako bi se omogućio pristup vratu.

Ako je moguće i u skladu s hitnošću situacije, medicinsko osoblje treba pažljivo ukloniti ograničavajuću odjeću s vrata i gornjeg dijela tijela kako bi se omogućilo postavljanje C-ovratnika. Ovisno o stanju pacijenta i potrebi za imobilizacijom, može biti potrebno dodatno medicinsko osoblje kako bi se postigla stabilnost i podrška tokom postavljanja.

Ako je stabilizacija vratne kičme dio pripreme za transport, trebalo bi osigurati odgovarajuća nosila i druge mjere kako bi pacijent sigurno bio prevezen do medicinskog centra.

Oporavak

Oporavak nakon stabilizacije vratnog djela kičme uz pomoć C-ovrata ovisi o ozbiljnosti povrede, individualnih karakteristika pacijenta i drugih faktora.  Nakon stabilizacije vratne kičme medicinski tim će provesti dodatne dijagnostičke postupke, kako bi preciznije utvrdio povredu prirode. To može uključiti rendgenske snimke, magnetsku rezonancu ili druge metode. Ovisno o prirodi povrede, pacijent može zahtijevati različite oblike liječenja, uključujući hirurške intervencije, terapiju bola, rehabilitaciju ili druge metode liječenja.

Fizioterapija igra ključnu ulogu u oporavku pacijenata sa stabilizacijom vratne kičme. Specijalizirani fizioterapeuti mogu raditi na poboljšanju mišićne snage, obnavljanju pokretljivosti vrata i smanjenju boli. Pacijenti će biti pod redovnim nadzorom medicinskog osoblja, a njihovo će se stanje pratiti kroz različite faze oporavka. Redovni medicinski pregledi i dijagnostički testovi pružaju informacije o napretku oporavka. Povrede vrata i kičme često mogu izazvati emocionalni stres i anksioznost. Pacijenti mogu imati potrebu za psihološkom podrškom kako bi se nosili sa stresom, strahom ili depresijom tokom oporavka.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Stabilizacija vratnog dijela kičme C-collarom

Prihvaćam uslove korištenja