Skip to main content
urgentna

Stabilizacija na spinalnoj daski

Pretražite

Uvod

Stabilizacija na spinalnoj daski ključni je postupak u hitnoj medicinskoj intervenciji prilikom transporta osobe s potencijalnom ozljedom kičme. Ova tehnika ima ključnu ulogu u očuvanju integriteta kičme i sprječavanju dodatnih ozljeda tokom transporta. Daska za kičmu, poznata i kao  imobilizacijska nosila, koristi se za sprječavanje nekontroliranog pomicanja kičme kod osoba koje su možda pretrpjele ozljedu ili traumu.

Postavljanje pacijenta na dasku za kičmu važan je korak u pružanju hitne pomoći kod sumnje na ozljede kičme, poput padova, saobraćajnih nesreća ili sportskih ozljeda. Ova tehnika ima za cilj smanjiti rizik od daljnjeg oštećenja kičme i leđne moždine tokom rukovanja s pacijentom.

Šta je stabilizacija na spinalnoj daski?

Stabilizacija na spinalnoj daski je postupak imobilizacije pacijenta kako bi se spriječilo pomicanje kičme i leđne moždine nakon potencijalne ozljede. Spinalna daska, također poznata kao nosila za imobilizaciju, koristi se u hitnim medicinskim situacijama, poput saobraćajnih nesreća, padova ili sportskih ozljeda, kada postoji sumnja na ozljedu kičme. Ovaj postupak ima za cilj smanjiti rizik od daljnjih oštećenja kičme tokom manipulacije ili transporta pacijenta.

Važno je naglasiti da se postupak stabilizacije na spinalnoj daski primjenjuje samo kada postoji stvarna sumnja na ozljedu kičme. U nekim situacijama, gdje takva ozljeda nije vjerovatna, primjena spinalne daske može biti nepotrebna. Stručno obučeno medicinsko osoblje procjenjuje i odlučuje o potrebi primjene ove tehnike.

Ko su kandidati za stabilizaciju na spinalnoj daski?

Stabilizacija na spinalnoj daski se primjenjuje kod pacijenata kod kojih postoji sumnja na ozljedu kičme. Kandidati za ovu proceduru obično uključuju osobe koje su bile izložene traumatskim situacijama ili nesrećama, gdje postoji rizik od oštećenja kičme i leđne moždine.

Kandidati za stabilizaciju na spinalnoj daski

 • saobraćajne nesreće - osobe koje su sudjelovale u automobilskim nesrećama, biciklisti, pješaci ili putnici u vozilima koji su doživjeli snažan udarac s mogućim utjecajem na kičmu
 • padovi - osobe koje su doživjele ozljedu kičme usljed pada s visine, kao što su padovi s ljestava, krova ili drugih visokih mjesta
 • sportske ozljede - sportaši koji su doživljavali ozljede tokom sportskih aktivnosti, posebno onih koje uključuju visok rizik od ozljeda kičme, poput ronjenja, skakanja ili kontaktnih sportova
 • ozljede na radu - radnici koji su izloženi riziku od ozljeda kičme na radnom mjestu, posebno u industriji građevine ili teške industrije
 • ozljede u kući - ozljede koje se događaju unutar doma, poput pada niza stepenica ili ozljeda usljed kućnih nesreća
 • ozljede izazvane nasiljem - osobe koje su žrtve nasilja i koje mogu imati ozljede kičme zbog udaraca ili ozljeda.

Izvođenje

Izvođenje stabilizacije na spinalnoj daski obuhvaća niz koraka koji se primjenjuju kako bi se pacijentu pružila adekvatna podrška i imobilizacija nakon potencijalne ozljede kičme. Važno je napomenuti da ovaj postupak zahtijeva obučeno medicinsko osoblje, a sljedeći opis je samo informativan. U hitnim situacijama stručnjaci će brzo i učinkovito procijeniti potrebu za stabilizacijom na spinalnoj daski. Medicinsko osoblje će osigurati sigurnost pacijenta i okoline, te procijeniti opasnost od ozljede kičme na temelju mehanizma ozljede i simptoma.  Ako postoji sumnja na ozljedu vratne kičme, postavit će ovratnik za imobilizaciju vrata kako bi ograničili pokrete vrata. Pažljivo će postaviti pacijenta u neutralni položaj, izbjegavajući rotacije i nagibe. Leđa pacijenta trebaju biti ravna. 

Prilikom korištenja ovratnika za imobilizaciju vrata, dodatno će fiksirati glavu pacijenta ako je u neutralnom položaju.

Pažljivo će postaviti pacijenta na spinalnu dasku, vodeći računa o očuvanju neutralnog položaja kičme. Koristit će pojaseve ili trake kako bi čvrsto fiksirali pacijenta na dasku. 

Rizici

Neki od potencijalnih rizika kod stabilizacije na spinalnoj daski:

 • Povećani stres kod ozlijeđenih osoba

Postavljanje pacijenta na spinalnu dasku i njegovo vezivanje može izazvati dodatni stres i nelagodu kod ozlijeđenih osoba, što može dovesti do povećanja bolova ili komplikacija.

 • Poteškoće pri prijenosu pacijenta

Stabilizacija na spinalnoj daski može otežati prijenos pacijenta s mjesta ozljede na nosila ili druga sredstva prijevoza, posebno u teško pristupačnim ili nepristupačnim okruženjima.

Priprema

Priprema pacijenta za stabilizaciju na spinalnoj daski obično uključuje niz koraka koji će pomoći pacijentu da bolje razumije postupak i smanji anksioznost. Medicinsko osoblje će uspostaviti jasnu i otvorenu komunikaciju s pacijentom. Razgovarat će o postupku, razlogu njegove primjene i važnosti očuvanja integriteta kičme.

Pacijentu treba znati da stabilizacija može izazvati određenu nelagodu, ali je važna za osiguranje sigurnosti.  Ako postoji sumnja na ozljedu vratne kičme, medicinsko osoblje će objasniti pacijentu potrebu za nošenjem ovratnika kako bi se ograničili pokreti vrata.

Pacijent treba sarađivati tokom postupka, slijedeći upute medicinskog osoblja i ležeći mirno kako bi se osigurala sigurna primjena stabilizacije. Ako pacijent ima bol ili nelagodu, potrebno je razgovarati o tome s medicinskim osobljem kako bi se prilagodile mjere imobilizacije i osigurala adekvatna kontrola boli.

Oporavak

Oporavak nakon stabilizacije na spinalnoj daski ovisi o mnogim faktorima, uključujući vrstu ozljede kičme, opseg ozljeda, stanje pacijenta prije i poslije postupka te pravilnost liječenja i rehabilitacije.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Stabilizacija na spinalnoj daski

Prihvaćam uslove korištenja