Skip to main content
urgentna

Hitni pregledi traume i povrede donjih ekstremiteta

Pretražite

Uvod

Povreda mišićno-koštanog sistema se odnosi na oštećenje mišićnog ili skeletnog sistema, koje je obično posljedica naporne aktivnosti i uključuje oštećenje skeletnih mišića, kostiju, tetiva, zglobova, ligamenata i drugih zahvaćenih mekih tkiva.

Trauma je svaka ozljeda koja može izazvati privremeni ili dugotrajni invaliditet ili smrt. Mnogo je uzroka velikih trauma, tupih i prodornih, uključujući padove, sudare motornih vozila, ubodne rane i rane od vatrenog oružja. Ovisno o težini ozljede, brzina upravljanja i prijevoza do odgovarajuće medicinske ustanove (koja se zove trauma centar) može biti potrebna kako bi se spriječio gubitak života ili udova.

Šta je povreda ekstremiteta?

Donji ud je podložan nizu ozljeda, kako akutnih tako i kroničnih, zbog svoje složene anatomije, izloženosti okolini i obavljanja zadataka koji se ponavljaju. Neke od najčešćih vrsta ozljeda gornjih ekstremiteta uključuju:

1.  Prijelomi kostiju

Prijelomi mogu biti posljedica nesreća, padova ili sportskih udara. Manji prijelomi će spontano zacijeliti uz minimalnu imobilizaciju. Pomaknutim ili nestabilnim prijelomima bit će potreban hirurški tretman i fiksacija. Prijelomi se javljaju u bilo kojoj kosti donjeg ekstremiteta, ali najčešće u prstima ili dugim kostima (femuru, tibiji).

2.  Uganuća i iščašenja zglobova

Uganuća uključuju istezanje ili kidanje zglobnih ligamenata i kapsule. Dislokacije podrazumijevaju potpuni pomak zgloba sa rupturom na ligamente i zglobnu kapsulu. Dislokacije uzrokuju intenzivnu bol i gubitak pokreta. Zglobovi malih prstiju također se dislociraju zbog direktne traume ili uklještenja prsta. Za dislokaciju je potrebna hitna intervencija kako bi se zglob reponirao. S druge strane, uganuća se u većini slučajeva spontano zacjeljuju.

3.  Istezanje i rupture mišića i tetiva

Naprezanje se odnosi na prekomjerno istezanje ili djelomično kidanje mišića ili tetiva i rezultat je iznenadnih pokreta ili prenaprezanja. Donji ekstremiteti su skloni potpunim ili parcijalnim rupturama tetiva, te ozljede u nekim slučajevima zahtijevaju hitnu hiruršku intervenciju.

Znakovi ozljede ekstremiteta mogu varirati, ovisno o vrsti ozljede.

Slomljene kosti: jak bol, ograničeno kretanje ili nikakvo kretanje u zahvaćenom ekstremitetu, promjena oblika ekstremiteta, promjena boje, osjetljivost i otok.

Iščašenje: Zglob će izgledati izvan mjesta i može doći do otoka, modrica, promjene boje, utrnulosti, slabosti, bola i nemogućnosti kretanja.

Uganuće (povreda ligamenata, naprimjer uganuće gležnja): Simptomi uključuju oticanje, bol, modrice na tom području i gubitak pokretljivosti.

Simptomi ozljeda donjih ekstremiteta uvelike variraju ovisno o vrsti ozljede, njenoj težini i mjestu ozljede. Uobičajeni simptomi uključuju bol, oticanje, crvenilo, modrice, osjetljivost, ukočenost i poteškoće u pomicanju zahvaćenog zgloba. Ovisno o težini ozljede, pojedinci mogu osjetiti oštar ili tup bol, nestabilnost ili osjećaj pucanja i gubitak funkcije u slučaju rupture tetive.

·    Bol: Intenzitet bola varira od blagog do jakog, u zavisnosti od povrede. Prijelomi i dislokacije obično uzrokuju akutnu, intenzivnu bol.

·    Deformitet: Očigledan deformitet može biti posljedica pomaknutog prijeloma kosti, iščašenja zgloba ili jakog otoka.

·    Oticanje: Otok može biti uzrokovan otokom tkiva ili nakupljanjem tečnosti (krvi ili zglobne tečnosti) kao odgovor na oštećenje tkiva.

·    Ograničeni opseg pokreta: Opseg pokreta može biti ograničen kao rezultat ozljede zgloba i bola ili slabosti mišića.

·    Utrnulost i trnci: Ako je živac stisnut ili direktno ozlijeđen, može doći do utrnulosti, trnaca ili gubitka osjećaja.

·    Slabost: Direktne ozljede mišića ili tetiva ili ozljede motornih nerava rezultiraju slabošću u zahvaćenom segmentu.

Pregled traume i povrede donjih ekstremiteta

Vaš ljekar će pregledati Vašu nogu zbog osjetljivosti, otoka, deformiteta ili otvorene rane. Nakon razgovora o Vašim simptomima i načinu na koji ste se ozlijedili, Vaš će ljekar vjerovatno naručiti rendgenske snimke kako bi odredio lokaciju i opseg ozljede. Povremeno se može koristiti još jedno skeniranje, kao što je MRI, za dobijanje detaljnijih slika.

Rendgen ekstremiteta

Rendgen ekstremiteta je slika šake, zgloba, stopala, skočnog zgloba, noge, bedra, podlaktice humerusa ili nadlaktice, kuka, ramena ili svih ovih područja. Termin "ekstremitet" se često odnosi na ljudski ud.

Radiografija donjih ekstremiteta je radiološki pregled karlice, kuka, femura, zgloba koljena, tibije, fibule, skočnog zgloba, tarzalnih kostiju stopala i metatarzalnih kostiju. Često se koristi u kontekstu traume kako bi se isključili prijelomi i dislokacije.

Kompjuterska tomografija (CT) i magnetna rezonanca (MRI)

Kompjuterizirana tomografija (CT) i slikanje magnetnom rezonancom (MRI) daju mnogo više detalja od konvencionalnih rendgenskih zraka i mogu se učiniti kako bi se odredio opseg i tačna lokacija oštećenja. Ovi testovi se također mogu koristiti za otkrivanje prijeloma koji nisu vidljivi na rendgenskim snimcima.

MRI je posebno vrijedan za snimanje mišića, ligamenata i tetiva. MRI se može koristiti ako se smatra da je uzrok boli ozbiljan problem mekog tkiva (naprimjer ruptura glavnog ligamenta ili tetiva ili oštećenje važnih struktura unutar zgloba koljena).

CT je koristan ako se MRI ne preporučuje ili nije dostupan. 

Ultrazvuk

Zbog napretka u tehnologiji sonografija nudi značajne prednosti u odnosu na druge tehnike snimanja u procjeni traume mišića i tetiva. Visokofrekventni pretvarači daju slike odlične prostorne rezolucije. Mogućnost u realnom vremenu omogućava dinamičku procjenu ozljeda mišića i tetiva.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Hitni pregledi traume i povrede donjih ekstremiteta

Prihvaćam uslove korištenja