Skip to main content

Pretražite

Uvod

MRI zglobova je neinvazivna dijagnostička metoda kojom dobivamo uvid u unutrašnjost zglobova, njihove čahure, stanje mišića i ligamenata, kao i koštanog dijela.

Što je MRI zglobova?

Ovom dijagnostičkom metodom zglobova dobivamo najdetaljniji prikaz svih navedenih struktura.

Zglobovi koji se mogu slikati magnetskom rezonancijom:

 1. ramena
 2. lakat
 3. ručni zglob
 4. šaka
 5. kuka
 6. koljena
 7. skočni zglobovi
 8. stopala

Tko su kandidati za MRI zglobova?

U ortopediji, magnetna rezonanca se može koristiti za pregled kostiju, zglobova i mekih tkiva kao što su hrskavica, mišići i tetive na ozljede ili prisutnost strukturnih abnormalnosti ili nekih drugih stanja, kao što su tumori, upalne bolesti, kongenitalne abnormalnosti, osteonekroza, bolesti koštane srži i hernija ili degeneracija diskova kičmene moždine. MRI se može koristiti za procjenu rezultata korektivnih ortopedskih zahvata. Propadanje zglobova koje je rezultat artritisa može se pratiti pomoću magnetne rezonancije. Indikacije su:

 1. sportske ozljede
 2. traumatske ozljede
 3. sumnje u postojanje tumorozne promjene
 4. bol u zglobovima
 5. oticanje zglobova
 6. nemogućnost ili ograničena pokretljivost zglobova

Izvođenje

MRI aparat je veliki, cilindrični (u obliku cijevi) stroj koji stvara snažno magnetsko polje oko pacijenta. Magnetsko polje, zajedno s radiovalovima, mijenja prirodni raspored vodikovih atoma u tijelu. Impulsi radio valova poslani sa skenera izbacuju jezgre u vašim atomima iz njihovog normalnog položaja. Kako se jezgre ponovno postavljaju u pravilan položaj, jezgre šalju radio signale. Te signale prima računalo koje ih analizira i pretvara u dvodimenzionalnu (2D) sliku strukture tijela ili organa koji se ispituje.

Rizici

Zbog upotrebe jakog magneta, moraju se poduzeti posebne mjere opreza za izvođenje MRI kod pacijenata s određenim implantiranim uređajima kao što su pejsmejkeri ili kohlearni implantati. Tehnologu za magnetnu rezonancu će biti potrebne neke informacije u vezi sa implantiranom odlukom, kao što su marka i broj modela, kako bi utvrdio da li je bezbedno da imate magnetnu rezonancu. Pacijenti koji imaju unutrašnje metalne predmete, kao što su hirurške kopče, ploče, šrafovi ili žičana mreža, možda neće imati pravo na MRI pregled.

Ako postoji mogućnost da ste klaustrofobični, zamolite svog liječnika da vam da lijekove protiv anksioznosti koje možete uzeti prije MRI pregleda. Trebalo bi da planirate da vas neko kasnije odveze kući.

Ako ste trudni ili sumnjate da biste mogli biti trudni, trebate obavijestiti svog ljekara. Do danas nema informacija koje ukazuju na to da je magnetna rezonanca štetna za nerođeno dijete, međutim, testiranje magnetnom rezonancom u prvom tromjesečju se ne preporučuje.

Doktor može naručiti da se koristi kontrastna boja tokom nekih MRI pregleda kako bi radiolog bolje vidio unutrašnja tkiva i krvne sudove na završenim slikama.

Ako se koristi kontrast, postoji rizik od alergijske reakcije na kontrast. Pacijenti koji su alergični ili osjetljivi na kontrastnu boju ili jod trebaju obavijestiti radiologa ili tehnologa.

Ako imate tešku bolest bubrega ili ste na dijalizi bubrega, postoji rizik od stanja koje se naziva "nefrogena sistemska fibroza" zbog kontrastne boje. O ovom riziku trebate razgovarati sa svojim ljekarom prije testa.

Nefrogena sistemska fibroza (NSF) je vrlo rijetka, ali ozbiljna komplikacija upotrebe MRI kontrasta kod pacijenata sa bubrežnom bolešću ili zatajenjem bubrega. Ako imate anamnezu bolesti bubrega, zatajenja bubrega, transplantacije bubrega, bolesti jetre ili ste na dijalizi, morate o tome obavijestiti MRI tehnologa ili radiologa prije primanja kontrasta.

MRI kontrast može uticati na druga stanja, kao što su alergije, astma, anemija, hipotenzija (nizak krvni pritisak), bolest bubrega i bolest srpastih ćelija.

Mogu postojati i drugi rizici u zavisnosti od vašeg specifičnog zdravstvenog stanja. Obavezno razgovarajte o svim nedoumicama sa svojim ljekarom prije zahvata.

Priprema

JEDI/PIJ: Možete jesti, piti i uzimati lijekove kao i obično za većinu MRI pregleda.

ODJEĆA: Morate se potpuno presvući u bolesničku haljinu i zaključati sve lične stvari. Za korištenje će vam biti osiguran ormarić. Uklonite sve pirsinge i ostavite sav nakit i dragocjenosti kod kuće.

ŠTA OČEKIVATI: Snimanje se odvija unutar velike strukture nalik cijevi, otvorene na oba kraja. Za kvalitetne slike morate ležati savršeno mirno. Zbog glasne buke aparata za magnetnu rezonancu potrebni su čepovi za uši i bit će osigurani.

ALERGIJA: Ako ste imali alergijsku reakciju na kontrastno sredstvo koje je zahtijevalo medicinski tretman, obratite se svom ljekaru da dobijete preporučeni recept. Vjerovatno ćete ovo uzimati na usta 24, 12 i dva sata prije pregleda.

LIJEKOVI PROTIV ANKSIOZNOSTI: Ako su vam potrebni lijekovi protiv anksioznosti zbog klaustrofobije, obratite se svom ljekaru. Imajte na umu da će vam trebati neko da vas odveze kući.

SNAŽNO MAGNETNO OKRUŽENJE: Ako imate metal u svom tijelu koji nije otkriven prije vašeg termina, vaše snimanje može biti odgođeno, pomjereno ili otkazano po vašem dolasku dok se ne dobiju dodatne informacije.

Na osnovu vašeg zdravstvenog stanja, vaš zdravstveni radnik može zahtijevati drugu specifičnu pripremu.

Kada zovete da zakažete termin, izuzetno je važno da obavijestite da li se nešto od sljedećeg odnosi na vas:

 1. Imate pejsmejker ili ste zamenili srčane zaliske;
 2. Imate bilo koju vrstu implantabilnih pumpi, kao što je inzulinska pumpa;
 3. Imate zavojnice, filtere, stentove ili kopče;
 4. Trudni ste ili mislite da biste mogli biti trudni;
 5. Imaš bilo kakav pirsing;
 6. Nosite flaster za lijekove;
 7. Imate trajnu olovku za oči ili tetovaže;
 8. Imali ste ranu od metka;
 9. Da li ste ikada radili s metalom (na primjer, brusilica za metal ili zavarivač);
 10. Imate metalne fragmente bilo gdje u tijelu;
 11. Ne možete ležati 30 do 60 minuta.

Za pojedine zglobove položaj tokom snimanja može biti neudoban, npr. za pregled ručnog zgloba ležat ćete na trbuhu s rukom ispruženom kraj glave te Vas molimo za strpljenje i saradnju. Na snimani zglob radiološki tehnolog će vam postaviti posebnu zavojnicu, poput plastičnog oklopa. 

Oporavak

Pregled prosječno traje 30-60 minuta. 

Trebali biste se kretati polako kada ustanete sa stola skenera kako biste izbjegli vrtoglavicu ili vrtoglavicu zbog ravnog ležanja tijekom cijelog postupka.

Ako su za proceduru uzeti neki sedativi, možda ćete morati da se odmorite dok sedativi ne prestanu. Takođe ćete morati da izbegavate vožnju.

Ako se tokom postupka koristi kontrastna boja, neko vrijeme možete biti praćeni zbog bilo kakvih nuspojava ili reakcija na kontrastnu boju, kao što su svrab, otok, osip ili otežano disanje.

Ako primijetite bilo kakav bol, crvenilo i/ili otok na mjestu IV nakon što se vratite kući nakon procedure, obavijestite svog liječnika jer to može ukazivati na infekciju ili drugu vrstu reakcije.

Inače, nakon MR skeniranja kostiju, zglobova i mekih tkiva nije potrebna posebna njega. Možete nastaviti svoju uobičajenu prehranu i aktivnosti osim ako vam liječnik ne savjetuje drugačije.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

MRI zglobova

Prihvaćam uslove korištenja