Skip to main content
radiologija

Stentiranje krvnih sudova

Pretražite

Uvod

Stent ili potpornica je malena metalna mrežica koja se postavlja u suženi ili zatvoreni dio krvnog suda. Njime se krvni sud drži otvorenim i osigurava se protok krvi. Krvni sudovi mogu biti suženi ili začepljeni što otežava ili onemogućava normalnu opskrbu pojedinih dijelova tijela. Iz tog razloga, ukoliko je suženo područje krvnog suda do kojeg se može doći ovim postupkom, korisno je postavljanje stenta.

Što je stentiranje krvnih sudova?

Stentiranje krvnih sudova predstavlja postupak postavljanja stenta, metalne mrežice valjkastog oblika, u krvni sud s ciljem uspostave i održavanja protoka krvi. 

Stentiranje predstavlja invazivni postupak koji se uglavnom obavlja u lokalnoj anesteziji. Stentovi se razlikuju prema vrsti metala od kojeg su izrađeni, duljini i najvećoj mogućoj širini do koje se mogu rastegnuti. Dvije su vrste stentova, to su neobloženi metalni stent i stent koji je obložen lijekom pa tako sprječava nastanak suženja unutar samog stenta. 

Tko su kandidati za stentiranje krvnih sudova?

Kandidati za stentiranje krvnih sudova su osobe s vaskularnim ili srčanim problemima. Tu spadaju:

 • Koronarna arterijska bolest - koronarne arterije su sužene te pacijenti imaju smanjenu opskrbu srčanog mišića krvlju;
 • Aneurizme - osobe s proširenim dijelovima arterija mogu biti kandidati kako bi ojačali stijenku arterije te spriječili njeno pucanje;
 • Periferna arterijska bolest - najčešće kod suženih arterija nogu te posljedičnih bolova;
 • Karotidna bolest - sužene karotidne arterije koje opskrbljuju mozak krvlju. Njihovim proširenjem može se prevenirati moždani udar.

Izvođenje

Postupak ugradnje stenta (metalne mrežice) u suženu arteriju pažljivo je planiran medicinski postupak. Evo kako se izvodi:

 1. Priprema pacijenta:

Naš zdravstveni tim će Vam objasniti postupak i dati Vam priliku za postavljanje pitanja. Od Vas će se tražiti da potpišete obrazac pristanka kako bi se postupak mogao provesti. Pažljivo pročitajte obrazac i postavite pitanja ako Vam nešto nije jasno. Uz pomoć osoblja sale za kateterizaciju bit ćete postavljeni na leđa na stol za zahvat. Od Vas će se tražiti da skinete odjeću i dobit ćete haljinu koju ćete odjenuti. Bit ćete spojeni na monitor elektrokardiograma (EKG) koji prati rad Vašeg srca pomoću elektroda koje se lijepe na vašu kožu. Vaši vitalni znakovi (otkucaji srca, krvni tlak, brzina disanja i razina kisika) pratit će se tijekom postupka. Naše osoblje dezinficirat će mjesto pristupnog puta (u predjelu ručnog zgloba i prepone) i pokrit će Vas sterilnim pokrivačima. 

 1. Anestezija:

Dobit ćete lokalnu anesteziju protiv boli na mjestu pristupa, ali ćete tijekom postupka vjerojatno biti budni. Po potrebi mogu Vam se dati intravenski lijekovi za opuštanje.

 1. Lociranje suženog krvnog suda:

Mjesto pristupa u suženi krvni sud može biti krvni sud na Vašoj ruci, nogi ili zapešću. Odabire se ona lokacija putem koje je najlakše doći do ciljnog suženja. 

Kada anestezija počne djelovati, liječnik će postaviti uvodnik u krvni sud koji je odabrao kao mjesto pristupa. Potom se kroz uvodnik provlači kateter. Kateter je plastična cijev čiji je zadatak štititi stent pri uvođenju u krvni sud. Stent može biti samorastući ili balonom šireći stent koji je ujedno i najčešće korišten.. Na mjestu suženja puše se balon koji onda proširuje stent. Stent tako ponovno uspostavlja krvotok u suženom krvnom sudu.

 1. Kraj postupka:

Po zaršetku postupka postavlja se kompresivni zavoj na mjestu uboda, a osoblje Vas postavlja na krevet i odvodi u sobu za oporavak. Prvih nekoliko sati zahtjeva se izrazito mirovanje. Naša medicinska sestra će pratiti Vaše vitalne znakove, mjesto umetanja te cirkulaciju i osjet u zahvaćenoj nozi ili ruci.

Rizici

Rizici povezani sa stentiranjem krvnih sudova mogu uključivati:

 • Krvarenje, infekciju ili modricu na mjestu gdje je kateter stavljen u tijelo (obično prepone, zglob ili ruka);
 • Krvni ugrušak ili oštećenje krvne žile kateterom;
 • Ponovno sužavanje arterije (restenoza).

Ostali rjeđi rizici uključuju:

 • Srčani udar;
 • Moždani udar;
 • Aritmije;
 • Reakcija na kontrastno sredstvo (alergijska reakcija ili oštećenje bubrega);
 • Bol ili nelagoda u prsima;
 • Ruptura krvnog suda ili njegovo potpuno zatvaranje, potrebna operacija na otvorenom srcu.

Priprema za stentiranje krvnih sudova

Prije postupka ugradnje stenta dobit ćete jasne upute od našeg medicinskog osoblja. Provjerit će se Vaše sveukupno zdravlje i napraviti preoperativni testovi. Naš medicinski tim trebate obavijestiti o Vašim prethodnim alergijskim reakcijama, lijekovima, vitaminima ili dodacima prehrani koje trenutno koristite, o poremećajima krvarenja te o sveukupnoj povijesti bolesti. U konsultaciji s našim timom morat ćete prestati koristiti određene lijekove prije zahvata. Ne bi trebali ni jesti ni piti barem 6 do 8 sati prije samog postupka ugradnje stenta. Naše medicinsko osoblje ljubazno će Vas uputiti na postupak i odgovoriti na sva Vaša pitanja.

Oporavak

Otprilike tjedan dana bit će Vam potrebno za potpuni oporavak od postupka stentiranja krvnih sudova. Za početak oporavljat ćete se u bolnici od nekoliko sati do nekoliko dana gdje će naše medicinsko osoblje pratiti Vaše vitalne znakove. Otpuštanje pacijenta iz bolnice je moguće najranije dan vremena nakon procedure. Liječnik će Vam propisati lijekove protiv zgrušavanja krvi (stvaranja krvnih ugrušaka) koje ćete piti duže vrijeme. Možda ćete osjećati potrebu za učestalim mokrenjem zbog učinka kontrastnog sredstva i povećane količine tekućine. Nakon što je preporučeno vrijeme mirovanja završeno, naše osoblje će Vam pomoći prvi put da se ustanete i mjerit će Vam krvni tlak. Naš zdravstveni tim dat će Vam posebne upute za kupanje. Nemojte koristiti vruću vodu ili plivati dok koža na mjestu uboda ne zacijeli. Medicinski tim će Vam dati upute za oporavak kod kuće i reći Vam kada se ponovno možete vratiti svojoj svakodnevici i poslu. Svakako je potrebno izbjegavati bilo kakve naporne aktivnosti 5-7 dana nakon procedure, a po potrebi i savjetima liječnika i duže.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Stentiranje krvnih sudova

Prihvaćam uslove korištenja