Skip to main content

Pretražite

Uvod

RTG urotrakta je često korištena dijagnostička metoda u općoj populaciji. Njime se ispituje funkcija i prikazuje izgled urotrakta. Ovom radiološkom pretragom ljekar dolazi do bitnih i korisnih informacija koje će pomoći u postavljanju dijagnoze i planiranju liječenja.

Funkcija urotrakta se sastoji u izlučivanju štetnih tvari organizma putem mokraće. Urotrakt muškarca i žene čine bubrezi, mokraćovodi, mokraćni mjehur i mokraćna cijev. Filtriranje štetnih tvari iz krvi započinje u bubrezima te se formira urin. Novonastali urin se dalje mokraćovodima odvodi do mokraćnog mjehura. U mokraćnom mjehuru se urin skladišti sve do trenutka mokrenja kada istječe van putem mokraćne cijevi. U muškaraca je urotrakt povezan sa spolnim sistemom, jer kroz mokraćnu cijev prolazi i sjemena tekućina.

Šta je RTG urotrakta?

RTG urotrakta je pretraga koja koristi uređaj za rendgen te se pomoću rendgenskih zraka prikazuje urotrakt. Njome se prikazuje položaj i veličina bubrega, mokraćovoda i mokraćnog mjehura. Kako bi ljekar bolje prikazao Vaš urotrakt, može koristiti i kontrastno sredstvo. Ono zbog svojih posebnih svojstava jasnije naglašava izgled, suženja i proširenja ovih organa. 

Rendgenske pretrage urotrakta koje koriste kontrast uključuju:

 • pijelografiju, ako se pretragom prikazuju bubrezi;
 • urografiju, ako se prikazuje mokraćna cijev, mokraćni mjehur, mokraćovodi;
 • cistografiju, ako se ispituje funkcija punjenja i pražnjenja mokraćnog mjehura.

RTG urotrakta bez korištenja kontrastnog sredstva naziva se nativni RTG urotrakta. 

Ko su kandidati za RTG urotrakta?

Kandidati za izvođenje ove pretrage obuhvaćaju osobe sa simptomima poput bolova ili osjećaj peckanja tokom mokrenja, bolovi u leđima u regiji bubrega, zamućenost urina, krvi u urinu, te oticanje nogu, šaka ili lica. Može postojati sumnja na:

 • bubrežne kamence i kamence mokraćnih putova;
 • tumore urotrakta;
 • strikture (suženja) uretera;
 • infekcije mokraćnog sistema;
 • probleme s mjehurom.

Apsolutna kontraindikacija za izvođenje nativnog RTG urotrakta, to jest stanje u kojem se pretraga nikada ne izvodi jest trudnoća

Primjena kontrasta zahtjeva veći oprez i može biti kontraindicirana u slučaju:

 • alergije na kontrastno sredstvo;
 • teške dehidracije;
 • povišene razine ureje i kreatinina u krvi, stoga se prije pretrage analizira krv i urin.

Izvođenje

RTG snimanje urotrakta izvodi se u posebnoj prostoriji s pokretnom rendgenskom kamerom. Naš inženjer radiologije postavit će Vas tako da ležite na RTG stolu u adekvatnom položaju. Tokom snimanja trebate biti potpuno mirni kako snimljene slike ne bi bile mutne. Za vrijeme snimanja naše osoblje će se nalaziti izvan prostorije u kojoj se pretraga izvodi, ali kroz otvor sa zaštitnim staklom cijelo vrijeme će Vas promatrati. Po završetku pretrage naš inženjer radiologije zamolit će Vas da pričekate dok provjeri je li učinjena snimka dobra. Zatim će ljekar i iskusni radiolozi pregledati Vaš snimak i dijagnostički obraditi sve njegove detalje. Na taj način bit će u mogućnosti otkriti sve eventualne abnormalnosti i promjene u Vašem tijelu. Postupak će trajati između 20 i 30 minuta. 

Rizici

Rizici koje uključuje RTG urotrakta obuhvaćaju:

 • Potencijalni štetni učinak zračenja - Rendgenski pregledi koriste ionizirajuće zračenje koje je štetno jer povećava rizik od oštećenja stanica i razvoja raka. Međutim, količina zračenja kojoj ste izloženi tokom pretrage jeste minimalna te ne bi trebala imati štetni učinak na Vaše zdravlje. Na zračenje su posebno osjetljive spolne stanice. Stoga će, pri izvođenju pretrage, naš tehničar radiologije na područje Vašeg spolovila staviti zaštitu od zračenja te izloženost svesti na najmanju mjeru.
 • Reakcije na kontrastno sredstvo - ukoliko se koristi kontrastno sredstvo kako bi se poboljšala vidljivost organa tokom ove pretrage, postoji rizik od alergijskih reakcija. To mogu biti blage reakcije, poput osipa, do ozbiljne, poput anafilaktičkog šoka. No, važno je obavijestiti svog liječnika o mogućim alergijama na kontrastna sredstva.

Također, kontrastno sredstvo može uzrokovati oštećenje bubrega, što se najčešće događa kod osoba s već postojećim bubrežnim bolestima.

Priprema za RTG urotrakta

Priprema za RTG urotrakta je jednostavna i uključuje samo nekoliko koraka. 

Prije pretrage potrebno je uputiti ljekara u lijekove koje uzimate te eventualne alergije. 

Ukoliko imate problema s bubrežnom funkcijom, preporuka je prije i nakon pretrage piti puno tekućine, kako bi se pospješilo mokrenje kontrastnog sredstva i umanjio njegov potencijalno štetni učinak na bubrege. 

Obucite udobnu odjeću koju ćete lako skinuti jer ćete možda nositi bolničku haljinu tokom pregleda. Također, od Vas se može zahtijevati da skinete nakit ili druge metalne predmete sa snimanog dijela tijela.

Također, bit će Vam rečeno da ispraznite mokraćni mjehur kako bi se osigurala njegova jasnija slika. S obzirom na to, netom prije pregleda otići ćete u toalet kako biste to učinili. 

Oporavak

Oporavak nakon RTG urotrakta je minimalan, a većina ljudi se bez problema može odmah vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima. Nema potrebe za posebnim odmorom ili ograničenjima, tako da možete normalno nastaviti sa svojim aktivnostima odmah nakon pretrage.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

RTG urotrakta

Prihvaćam uslove korištenja