Skip to main content
radiologija

RTG fistulografija

Pretražite

Uvod

Fistule su abnormalne cjevaste ili tunelske strukture koje povezuju dvije tjelesne šupljine, organe ili površine kože. One mogu biti uzrokovane ozljedama, upalnim procesima ili hirurškim zahvatima. RTG fistulografija je postupak koji omogućuje vizuelizaciju i analizu fistule pomoću rendgenskih snimaka.

Šta je RTG fistulografija?

Fistulografija je dijagnostički postupak koji koristi rendgenske zrake za vizuelizaciju fistule, abnormalnih komunikacija između dvije tjelesne strukture. Jedan od specifičnih tipova fistulografije je RTG fistulografija, koja koristi rendgensku opremu za praćenje prolaza kontrastnog sredstva kroz fistulu. Ovaj postupak često pomaže liječnicima u preciznoj dijagnozi i planiranju odgovarajućeg liječenja pacijenta s fistulom.

Ko su kandidati za RTG fistulografiju?

Kandidati za RTG fistulografiju uključuju osobe koje imaju simptome, znakove ili sumnje na prisutnost fistule. 

 • Infekcije i gnojni iscjedak

Osobe koje pate od hroničnih infekcija ili ispuštanja gnoja iz nepoznatog izvora, a gdje postoji sumnja na fistulu, mogu biti kandidati za RTG fistulografiju.

 • Poremećaji probavnog sistema

Pacijenti s poremećajima probavnog sistema, poput Crohnove bolesti ili divertikulitisa, često su podložni razvoju fistule. RTG fistulografija može pomoći u dijagnostici i praćenju ovih stanja.

 • Infekcije urinarnog sustava

Bolesnici s rekurentnim urinarnim infekcijama ili neobjašnjenim iscjedakom iz genitalnog područja mogu se podvrgnuti RTG fistulografiji kako bi se isključila ili potvrdila prisutnost fistule.

 • Posthirurške komplikacije

Osobe koje su podvrgnute hirurškim zahvatima u prošlosti i imaju simptome poput gnojnog pražnjenja, boli ili infekcije na mjestu rane mogu biti kandidati za RTG fistulografiju zbog evaluacije moguće fistule.

 • Pacijenti s traumatskim povredama

Osobe koje su pretrpjele traumatske ozljede koje uključuju potencijalne fistule, posebno one koje ne reagiraju na konvencionalne metode snimanja, mogu zahtijevati RTG fistulografiju.

 • Pacijenti s povećanim nivoima tumorskih biljega

Ako pacijent ima povećanu razinu tumorskog biljega ili se sumnja na prisutnost tumora koji može pridonijeti formiranju fistule, RTG fistulografija može biti korisna za dodatnu evaluaciju.

Izvođenje

Pacijent će biti postavljen u odgovarajući položaj na rendgenskom stolu kako bi se osiguralo najbolje moguće područje snimanja fistule. Područje oko fistule bit će temeljito dezinficirano kako bi se smanjila mogućnost infekcije. Liječnik će umetnuti iglu u područje fistule pod kontrolom rendgenskog snimanja kako bi precizno postavio iglu na mjesto koje se želi istražiti. Kontrastno sredstvo (obično tekući jod) bit će pažljivo ubrizgano u fistulu putem igle. Ovo kontrastno sredstvo pomaže u vizuelizaciji fistule tokom rendgenskih snimaka.

Nakon ubrizgavanja kontrastnog sredstva rendgenski aparat će snimati seriju slika kako bi prikazao putanje fistule, njen oblik, dužinu i druge relevantne informacije. Liječnik će pažljivo analizirati dobivene snimke kako bi postavio dijagnozu i planirao daljnje korake liječenja, ako je potrebno.

Rizici

Iako je RTG fistulografija uobičajena dijagnostička procedura, kao i svaki medicinski postupak nosi određene rizike i moguće komplikacije. Važno je naglasiti da su rizici obično rijetki, a većina pacijenata prolazi kroz postupak bez ikakvih problema. Ipak treba uzeti u obzir sljedeće potencijalne rizike:

 • Alergijske reakcije na kontrastno sredstvo

Kontrastno sredstvo koje se koristi tokom RTG fistulografije može izazvati alergijske reakcije. Ove reakcije obično su blage, ali u rijetkim slučajevima mogu biti ozbiljne, uključujući anafilaktički šok. Važno je informirati liječnike o prethodnim alergijskim reakcijama na kontrastna sredstva.

 • Infekcija

Postupak može povećati rizik od infekcije, posebno ako se igla umeće kroz kožu. Pravilna oprema za sterilizaciju i područja uboda igle ključne su u smanjenju ovog rizika.

 • Krvarenje

Postupak može uzrokovati manje krvarenje na mjestu uboda igle. U većini slučajeva ovo je blago i samo prolazno, ali u rijetkim situacijama može doći do ozbiljnijeg krvarenja.

 • Oštećenje okolnih struktura

Postupak može dovesti do oštećenja okolnih organa ili tkiva. To je rijetka struktura, ali se može pojaviti u specifičnim okolnostima, posebno ako se fistula nalazi blizu drugih anatomskih.

 • Poteškoće u vizuelizaciji

Ponekad je moguće da se fistula ne može dovoljno jasno vizuelizirati tokom postupka, što može otežati preciznu dijagnozu.

 • Reakcije na anesteziju (ako se koristi)

Ako se koristi lokalna anestezija, moguće su lokalne reakcije poput oticanja ili bolova na mjestu primjene anestetike.

 • Rizik od izlaganja rendgenskim zrakama

Iako su doze rendgenskog zračenja obično male, postoji mala količina jonizirajućeg zračenja kojoj je pacijent izložen tokom rendgenskih snimaka. Ovaj rizik se smatra minimalnim i obično se smatra prihvatljivim u dijagnostičke svrhe.

 • Ponovljene fistule

U nekim slučajevima postupak može dovesti do ozljeda koje izazivaju stvaranje novih fistula.

Priprema za RTG fistulografiju

Priprema za RTG fistulografiju uključuje niz koraka kako bi se osiguralo sigurno i učinkovito izvođenje postupka te precizna vizuelizacija fistule. 

Prije postupka liječnik će obaviti pregled pacijenta, prikupiti anamnestičke podatke i razgovarati o simptomima koji su doveli do razmatranja RTG fistulografije. Pacijent će biti informiran o svrsi postupka, koracima koji će se poduzeti tokom RTG fistulografije, potencijalnim rizicima i koristima postupka. Pacijent će morati dati informirani pristanak.

Ako je planirano korištenje kontrastnog sredstva, pacijent bi mogao dobiti smjernice o tome može li jesti ili piti prije postupka, kako bi se smanjio rizik od nelagode ili problema s probavom tokom postupka. Ako pacijent ima poznatu alergiju na kontrastna sredstva, treba ga obavezno reći liječniku prije postupka. Alternativna dijagnostička sredstva ili mjere predostrožnosti mogu biti razmotreni.

Pacijent će morati skinuti odjeću i nakit s područja koje će se snimati kako bi se osigurala jasna vizuelizacija. Ako je potrebno, pacijent će dobiti odgovarajući medicinski ogrtač.

Neposredno prije RTG fistulografije pacijent bi trebao imati prazan mjehur ako je postupak usmjeren na područje mokraćnog sistema.

Metalni predmeti poput nakita, klamera, zatvarača ili drugih metalnih objekata trebaju se ukloniti s područja koja će se snimati kako bi se izbjegli artefakti na rendgenskim slikama.

Ako pacijent koristi anesteziju, može se preporučiti da ima pratnju koja će ga odvesti kući nakon završetka postupka. Također se može preporučiti da pacijent ostane na odmoru određeno vrijeme prije povratka u normalne aktivnosti. Pacijent će biti obaviješten o mogućim simptomima nakon postupka i potiče se da odmah obavijesti liječnika ako primijeti bilo kakve neobičnosti.

Oporavak

Općenito, oporavak nakon RTG fistulografije obično je brz i pacijenti se često mogu vratiti svojim uobičajenim aktivnostima u roku od nekoliko sati ili dana. Ipak, pojedini aspekti oporavka mogu varirati ovisno o specifičnostima postupka i zdravstvenom stanju pacijenta. 

Ako je pacijent koristio lokalnu anesteziju ili druge oblike sedacije, može se preporučiti da ima pratnju koja će ga odvesti kući nakon postupka, posebno ako je došlo do značajnijeg utjecaja anestezije na pacijenta.

Pacijentima se preporučuje odvoje malo vremena za odmor nakon završetka postupka. To se može uključiti ležanje kako bi se izbjeglo opterećenje područja koje je bilo podvrgnuto postupku.

Pacijent bi trebao pažljivo pratiti bilo kakve simptome ili neobičnosti nakon postupka, poput bolesti, oticanja ili drugih znakova komplikacija. Ako primijetite nešto neobično, treba odmah obavijestiti liječnički tim. Ako osjeća bol ili nelagodu, pacijent može koristiti propisane analgetike prema uputama liječnika. U većini slučajeva, bilo koja bol obično prolazi unutar kratkog vremenskog razdoblja. Većina pacijenata može se vratiti svojim uobičajenim aktivnostima nakon završetka postupka, ali je preporučljivo izbjeći teže fizičke napore tokom prvih nekoliko dana, osim ako liječnik ne preporuči drugačije. Ako se koristila kontrastna tvar, važno je da pacijent ostane hidriran kako bi povećao eliminaciju kontrasta iz tijela.

Pacijentima se često preporučuje izbjegavanje vrućih kupki tokom prvih nekoliko dana nakon postupka kako bi se spriječila mogućnost infekcije.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

RTG fistulografija

Prihvaćam uslove korištenja