Skip to main content
radiologija

Pregled mokraćnog sistema bojom

Pretražite

Uvod

Pregled mokraćnog sustava bojom obično se provodi pomoću postupka koji se naziva urografija. Postoje dvije vrste urografije: intravenska urografija (IVU) i retrogradna urografija. Oba postupka koriste kontrastnu tvar kako bi se vizualizirali organi mokraćnog sustava na rendgenskim slikama ili drugim slikovnim tehnikama.

Šta je pregled mokraćnog sistema bojom?

Pregled mokraćnog sistema bojom omogućavaju  liječnicima da vizualiziraju anatomiju mokraćnog sustava, identificiraju eventualne abnormalnosti poput kamenaca, tumora ili suženja, te procjenu opće funkcije bubrega i izlučivanje urina. Važno je napomenuti da je upotreba kontrasta ograničena kod određenih pacijenata, poput onih s alergijama na kontrast ili smanjenom funkcijom bubrega. Prije postupka, uvijek se provodi pažljiva procjena pacijentove povijesti i zdravstvenog stanja kako bi se osiguralo sigurno izvođenje pregleda.

Tko su kandidati za pregled mokraćnog sistema bojom?

Pregled mokraćnog sustava bojom, poput intravenske urografije (IVU) ili retrogradne urografije, obično se primjenjuje u sljedećim situacijama ili kod sljedećih skupina pacijenata:

 • Bol u trbuhu ili donjem dijelu leđa
 • Krv u mokraći (hematurija)
 • Poteškoće s mokrenjem
 • Infekcije mokraćnog sustava
 • Povećanje veličine bubrega
 • Sumnja na prisutnost kamenaca u bubrezima ili ureterima
 • Praćenje bolesnika s poznatim problemima mokraćnog sustava
 • Ispitivanje uzroka neobjašnjenih simptoma

Izvođenje

Izvođenje pregleda mokraćnog sustava bojom uključuje upotrebu kontrastnih tvari koje pomažu vizualizirati strukturu i funkciju bubrega, uretera, mjehura i mokraćnih cijevi na rendgenskim slikama ili drugim slikovnim tehnikama. Ovisno o vrsti pregleda, postupak se može razlikovati. Za izvođenje intravenske urografije (IVU) i retrogradne urografije važne su sljedeće stavke:

Intravenska urografija (IVU)

Pacijentu će se obično tražiti da ne jede nekoliko sati prije postupka kako bi se osiguralo prazno crijevo. Kontrastna tvar ubrizgava se intravenski, obično putem vene na ruci ili ruci.

Kontrast se širi kroz krvotok, filtrira kroz bubrege, a zatim izlučuje u mokraćni sustav. Serija rendgenskih slika snima se u određenim vremenskim intervalima kako bi se pratilo kretanje kontrasta kroz mokraćni sustav. Rendgenske slike omogućuju vizualizaciju bubrega, uretera, mjehura i mokraćnih cijevi, čime se omogućuje procjena veličine, oblika i funkcije tih organa.

Retrogradna urografija

Ovisno o potrebama pacijenta, može se provesti anestezija ili sedacija. Pacijentu će možda biti zatraženo da ne jede nekoliko sati prije postupka. Kontrastna tvar ubrizgava se izravno u mokraćni sustav. To se može postići pomoću katetera koji se umetne kroz mokraćnu cijev ili kroz poseban postupak koji uključuje ubrizgavanje kontrasta u bubreg. Nakon uvođenja kontrasta, rendgenske slike uzimaju se kako bi se pratilo kretanje tvari kroz mokraćni sustav.

Rendgenske slike pomažu u vizualizaciji anatomije i funkcije bubrega, uretera, mjehura i mokraćnih cijevi.

Rizici

Iako je pregled mokraćnog sustava bojom, poput intravenske urografije (IVU) ili retrogradne urografije, obično siguran dijagnostički postupak, svaki medicinski zahvat nosi određene rizike. Mogući rizici kod ovakvih pregleda su: 

 • Alergijske reakcije
 • Reakcije na kontrastne tvari
 • Problemi s mokrenjem ili infekcije
 • Oštećenje tkiva ili organa
 • Radijacijski rizik
 • Poteškoće s kontrastom u bubrezima
 • Kod trudnica se obično izbjegavaju pregledi s rendgenskim zrakama, osim ako su apsolutno nužni. U takvim situacijama liječnik će procijeniti koristi i rizike pregleda.
 • Pacijenti s dijabetesom - osobe s dijabetesom koje uzimaju metformin mogu biti izložene povećanom riziku od laktacidoze, rijetke, ali ozbiljne komplikacije, ako imaju probleme s bubrezima nakon pregleda s kontrastom.

Priprema

Priprema za pregled mokraćnog sustava bojom ovisi o vrsti pregleda koji se provodi (intravenska urografija, retrogradna urografija ili drugi slični postupci) i specifičnim uputama vašeg liječnika. Obavijestite svog liječnika o svim važnim informacijama, uključujući prethodne alergijske reakcije na suprotne tvari, postojeće zdravstvene probleme, te lijekove koje trenutno uzimate. Ako je potrebno, pitajte liječnika trebate li biti natašte prije pregleda, posebno ako se radi o intravenskoj urografiji (IVU). Ako se pregled izvodi pomoću rendgenskih zraka, liječnik će vam možda reći da ukloni metalne predmete poput nakita, satova i drugih metalnih dijelova.

U nekim slučajevima, može vam biti rečeno da budete natašte nekoliko sati prije pregleda kako bi se moglo osigurati prazno crijevo. Ako se koristi kontrastna tvar, liječnik će vam dati upute o tome kada i kako uzeti kontrast. Ako koristite anesteziju ili sedaciju, pratite upute liječnika u vezi s time kada prestati jesti ili piti prije postupka. Ako će biti potrebna kateterizacija, liječnik će vam dati upute o tome kako se pripremiti za postupak. Ako ste trudni ili sumnjate na trudnoću, obavijestite svog liječnika. U nekim slučajevima, postupci s rendgenskim zrakom mogu biti izbjegnuti tijekom trudnoće. Razgovarajte s liječnikom o mogućim nuspojavama ili rizicima povezanim s pregledom kako biste bili informirani o tome što možete očekivati.

Oporavak

Oporavak nakon pregleda mokraćnog sistema bojom, kao što su intravenska urografija (IVU) ili retrogradna urografija, obično je brz i ne zahtijeva posebne mjere opreza. 

Nakon završetka postupka, možete se odmah ustati i obući. Većina pacijenata ne osjeća nikakvu bol i može normalno nastaviti s dnevnim aktivnostima. Većina ljudi ne doživljava ozbiljne nuspojave nakon ovakvih pregleda. Moguće nuspojave obično su blage i prolazne, uključujući blagi osjećaj vrućine, metalnog okusa u ustima ili blagu mučninu. Pijenje dodatnih tekućina nakon postupka može pomoći u izlučivanju kontrastne tvari iz tijela.

Nema posebnih ograničenja u aktivnostima nakon pregleda. Možete se vratiti svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Pregled mokraćnog sistema bojom

Prihvaćam uslove korištenja