Skip to main content
radiologija

MRI cervikalne kičme

Pretražite

Uvod

Magnetna rezonanca (MRI) je siguran, bezbolan test koji koristi radio valove i energiju jakih magneta za stvaranje detaljnih slika vašeg tijela. MRI cervikalne kičme skenira vratni dio kičme i vratnu kičmenu moždinu. 

Što je MRI cervikalne kičme?

Magnetna rezonanca cervikalne kičme je bezbolna, neinvazivna metoda snimanja vratnog dijela kičme. Koristi radio valove i energiju jakih magneta da bi se stvorile detaljne slike dijela tijela koji se snima. Ova metoda ljekaru daje vizualne podatke o anatomskim strukturama koje se nalaze u području snimanja te na taj način mu pomaže u dijagnosticiranju, liječenju kao i praćenju same bolesti.

Tko su kandidati za MRi cervikalne kičme?

Vaš ljekar će vas uputiti na MRi cervikalne kičme ako postoji sumnja na:

 • Neke strukturne abnormalnosti vaše vratne kičme
 • Tumor
 • Absces
 • Hernijacija diska ili ispupčenje diska
 • Aneurizma nekog krvnog suda
 • Kongenitalne malformacije
 • Krvarenje
 • Ostale degenerativne promjene mekih tkiva, kostiju, zglobova

Izvođenje

Od vas će se tražiti da uklonite svu odjeću, nakit, naočale, slušne aparate, ukosnice, uklonjive zubne radove ili druge predmete koji mogu ometati proceduru.

Ako se od vas zatraži da skinete odjeću, dobit ćete haljinu koju ćete nositi.

Ako treba da uradite proceduru sa kontrastom, intravenski (IV) vod će se pokrenuti u šaci ili ruci za ubrizgavanje kontrastnog sredstva.

Ležaćete na stolu za skeniranje koji klizi u veliki kružni otvor mašine za skeniranje. Jastuci i trake mogu se koristiti za sprečavanje kretanja tokom postupka

Tehnolog će biti u drugoj prostoriji u kojoj se nalaze kontrole skenera. Međutim, kroz prozor ćete biti stalno na vidiku tehnologa. Zvučnici unutar skenera će omogućiti tehnologu da komunicira sa vama i da vas čuje. Imat ćete dugme za poziv tako da možete obavijestiti tehnologa ako imate problema tokom postupka. Tehnolog će vas stalno pratiti i biti u stalnoj komunikaciji.

Dobit ćete čepiće za uši ili slušalice koje ćete nositi kako biste blokirali buku iz skenera. 

Važno je da ostanete veoma mirni tokom pregleda, jer svaki pokret može utjecati na kvalitet skeniranja.

Ako se za vašu proceduru koristi kontrastna boja, možda ćete osjetiti neke efekte kada se boja ubrizgava u IV liniju. Ovi efekti uključuju osjećaj crvenila ili hladnoće, slani ili metalni okus u ustima, kratku glavobolju, svrab ili mučninu i/ili povraćanje. Ovi efekti obično traju nekoliko trenutaka.

Obavijestite tehnologa ako osjetite bilo kakve poteškoće s disanjem, znojenje, utrnulost ili lupanje srca.

Kada se skeniranje završi, stol će kliznuti iz skenera i pomoći će vam da siđete sa stola.

Ako je umetnuta IV linija za davanje kontrasta, linija će biti uklonjena.

Rizici

Budući da se zračenje ne koristi, ne postoji rizik od izlaganja jonizujućem zračenju tokom MRI pregleda.

Zbog upotrebe jakog magneta, moraju se poduzeti posebne mjere opreza za izvođenje MRI kod pacijenata s određenim implantiranim uređajima kao što su pejsmejkeri ili kohlearni implantati. Tehnologu za magnetnu rezonancu će biti potrebne neke informacije od vas u vezi sa implantiranim uređajem, kao što su marka i broj modela, kako bi utvrdio da li je bezbedno da sniamte pregled magnetnu rezonancu. Pacijenti koji imaju unutrašnje metalne predmete, kao što su hirurške kopče, ploče, šrafovi ili žičana mreža, možda neće biti kvalifikovani za magnetnu rezonancu.

Ako postoji mogućnost da ste klaustrofobični, onda možete zamoliti svog liječnika da vam da lijekove protiv anksioznosti prije MRI pregleda. Trebalo bi da planirate da vas neko odveze kući nakon MR.

Ako ste trudni ili sumnjate da biste mogli biti trudni, trebate obavijestiti svog ljekara. Do danas nema informacija koje ukazuju na to da je magnetna rezonanca štetna za nerođeno dijete, ali se MRI testiranje u prvom tromjesečju ne preporučuje.

Doktor može naručiti da se koristi kontrastna boja tokom nekih MRI pregleda kako bi radiolog bolje vidio unutrašnja tkiva i krvne sudove na završenim slikama. Ako se koristi kontrast, postoji rizik od alergijske reakcije. Pacijenti koji su alergični ili osjetljivi na kontrastnu boju ili jod trebaju obavijestiti radiologa ili tehnologa.

Mogu postojati i drugi rizici u zavisnosti od vašeg specifičnog zdravstvenog stanja. Obavezno razgovarajte o svim nedoumicama sa svojim doktorom prije zahvata.

Priprema

JEDI/PIJ: Možete jesti, piti i uzimati lijekove kao i obično za većinu MRI pregleda. Postoje neki specijalni MRI pregledi koji zahtijevaju određena ograničenja. 

ODJEĆA: Morate se potpuno presvući u bolesničku haljinu i zaključati sve lične stvari. Za korištenje će vam biti osiguran ormarić. Uklonite sve pirsinge i ostavite sav nakit i dragocjenosti kod kuće.

ŠTA OČEKIVATI: Snimanje se odvija unutar velike strukture nalik cijevi, otvorene na oba kraja. Za kvalitetne slike morate ležati savršeno mirno. Zbog glasne buke aparata za magnetnu rezonancu potrebni su čepovi za uši i bit će osigurani.

ALERGIJA : Ako ste imali alergijsku reakciju na kontrastno sredstvo koje je zahtijevalo medicinski tretman, obratite se svom ljekaru da dobijete preporučeni recept. Vjerovatno ćete ovo uzimati na usta 24, 12 i dva sata prije pregleda.

LIJEKOVI PROTIV ANKSISNOSTI: Ako su vam potrebni lijekovi protiv anksioznosti zbog klaustrofobije, obratite se svom ljekaru koji vam je naručio recept. Imajte na umu da će vam trebati još nešto da vas odveze kući.

SNAŽNO MAGNETNO OKRUŽENJE: .

Kada zovete da zakažete termin, izuzetno je važno da obavijestite da li se nešto od sljedećeg odnosi na vas:

 • Imate pejsmejker ili ste zamjenili srčane zaliske
 • Imate bilo koju vrstu implantabilne pumpe, kao što je inzulinska pumpa
 • Imate zavojnice, filtere, stentove ili kopče
 • Trudni ste ili mislite da biste mogli biti trudni
 • Imate bilo kakav pirs
 • Imali ste ranu od metka
 • Imate metalne fragmente bilo gde u tijelu
 • Ne možete ležati 30 do 60 minuta.

Oporavak

Trebali bi ste se polako i pažljivo kretati kad ustaneta sa stola skenera jer može doći do vrtoglavice zbog ravnog ležanja na stolu tokom postupka.

Ako ste prije ove procedure uzeli neke sedative trebalo bi da se odmarate a isto tako da izbjegavate vožnju dok ne prođe dejstvo sedativa.

Ako se tokom pregleda koristila kontrastna boja trebali bi jedno vrijeme pripazati na pojavu nuspojava kao što su svrab, crvenilo, otok ili otežano disanje.

Ako primjetite bilo kakav otok, crvenilo ili bol na mjestu intravenskog ubrizgavanja kontrasta molimo vas da obavjestite doktora o tome.

Uobičajno nakon MRI snimanje vratne kičme nije potrebna posebna njega. Možete nastaviti sa uobičajnim aktivnostima i ishranom, osim ako vam vaš doktor ne savjetuje drugačije.

Vaš doktor vam može dati dodatne i alternativne upute nakon procedure u zavisnosti od vaše situacije.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

MRI cervikalne kičme

Prihvaćam uslove korištenja