Skip to main content
radiologija

CT toraksa nativno

Pretražite

Uvod

CT (kompjuterska tomografija) grudnog koša je metoda snimanja koja koristi rendgenske zrake za kreiranje slika poprečnog presjeka grudnog koša i gornjeg abdomena.

Šta je CT toraksa?

Kompjuterizirano tomografsko skeniranje (CT skeniranje), koje se naziva i kompjuterizirano aksijalno tomografsko skeniranje (CAT skeniranje), vrsta je slikovnog testa. Koristi kompjutere i rotirajući rendgenski aparat za snimanje poprečnih presjeka tijela. CT skeneri daju ljekarima detaljnije slike od rendgenskih aparata. Za razliku od rendgenskih aparata, oni pored kostiju mogu prikazati organe, meka tkiva i krvne sudove. Slike CT skeniranja su vrlo detaljne.

CT skeniranje je bezbolno. CT skeniranje uključuje više izlaganja zračenju nego obični rendgenski snimak, ali rizik je mali.

Ljekari mogu koristiti različite tehnike da smanje količinu zračenja koja je potrebna za izvođenje CT skeniranja grudnog koša. Ove tehnike uključuju prilagođavanje doze zračenja na osnovu veličine pacijenta i nove softverske tehnologije. Niska doza CT prsnog koša daje slike dovoljnog kvaliteta za otkrivanje mnogih plućnih bolesti i abnormalnosti koristeći mnogo manje zračenja od konvencionalnog CT skeniranja grudnog koša. U nekim slučajevima doktori mogu smanjiti dozu za 65% ili više.

Doktori rutinski koriste nisku dozu CT grudnog koša za procjenu stečenih i kongenitalnih abnormalnosti pluća. To uključuje upalu pluća, intersticijsku bolest pluća i tumore. U toku su istraživanja kako bi se doze radijacije još više smanjile.

Vaš radiolog će odlučiti o odgovarajućim postavkama za skeniranje u zavisnosti od Vašeg medicinskog problema i informacija koje CT skeniranje treba dobiti.

Ako se Vaše dijete treba podvrgnuti CT skeniranju, liječnik će koristiti pedijatrijske postavke niske doze.

Ko su kandidati za CT toraksa?

CT skeniranje grudnog koša može se uraditi da bi se provjerio grudni koš i njegovi organi na:

·    Blokade

·    Povrede

·    Intratorakalno krvarenje

·    Infekcije

·    Drugi zdravstveni problemi

·    Tumori i druge lezije

·    Neobjašnjivi bol u grudima.

CT skeniranje se može uraditi kada druga vrsta pregleda, kao što je rendgenski ili fizički pregled, nije konačna.

Ovaj test se također može koristiti za vođenje igala tokom biopsije torakalnih organa ili tumora. Biopsija je kada se ukloni mali komad tkiva kako bi se mogao pregledati u laboratoriji. CT skeneri se također mogu uraditi kako bi se uklonio uzorak tečnosti iz grudnog koša. Oni su korisni u praćenju tumora i drugih stanja grudnog koša prije i nakon tretmana.

Možda postoje i drugi razlozi zbog kojih Vaš zdravstveni radnik preporuči CT skeniranje grudnog koša.

Izvođenje

Test se radi na sljedeći način:

Od Vas će vjerovatno biti zatraženo da se presvučete u bolničku haljinu.

Ležiš na uskom stolu koji klizi u sredinu skenera. Kada uđete u skener, rendgenski snop mašine rotira oko Vas.

Morate biti mirni tokom ispita, jer kretanje uzrokuje zamućenje slike. Možda će vam biti rečeno da zadržite dah na kratak vremenski period.

Kompletno skeniranje traje od 30 sekundi do nekoliko minuta.

Određeni CT skeniranja zahtijevaju posebnu boju, koja se zove kontrast, koja se unosi u tijelo prije početka testa. Kontrast naglašava određena područja unutar tijela i stvara jasniju sliku. Ako vaš ljekar zatraži CT skeniranje s intravenskim kontrastom, dobit ćete ga kroz venu (IV) na ruci ili šaci. Test krvi za mjerenje funkcije bubrega može se uraditi prije testa. Ovaj test jeste da se uvjerite da su Vaši bubrezi dovoljno zdravi da filtriraju kontrast.

Možda ćete dobiti lijek koji će Vam pomoći da se opustite tokom testa.

Rizici

CT skeniranje i druge rendgenske snimke strogo se prate i kontroliraju kako bi se osiguralo da koriste najmanju količinu zračenja. CT skeniranje koristi niske razine jonizujućeg zračenja, koje može uzrokovati rak i druge defekte. Međutim, rizik od bilo kojeg skeniranja je mali. Rizik se povećava kako se radi više studija.

Najčešći tip kontrasta koji se daje u venu sadrži jod. Ako se osobi sa alergijom na jod da ova vrsta kontrasta, može se javiti mučnina, kihanje, povraćanje, svrab ili koprivnjača. U rijetkim slučajevima boja može uzrokovati po život opasan alergijski odgovor koji se naziva anafilaksa. Ako imate problema s disanjem tokom testa, odmah obavijestite operatera skenera. Skeneri dolaze sa interfonom i zvučnicima, tako da Vas operater može čuti u svakom trenutku.

Kod osoba sa problemima s bubrezima kontrast može štetno djelovati na bubrege. U ovim situacijama mogu se poduzeti posebni koraci kako bi kontrastna boja bila sigurnija za korištenje.

Uprkos rizicima CT skeniranje se ipak može uraditi ako koristi uveliko nadmašuju rizike. Naprimjer, može biti rizičnije ne obaviti pregled ako Vaš ljekar misli da biste mogli imati rak.

Priprema za pregled

Ne morate ništa raditi da biste se pripremili za CT grudnog koša, a prije testa možete jesti i piti kao i obično. Prije nego što skeniranje počne, morat ćete ukloniti sav nakit jer to može ometati slike. Morat ćete nositi bolničku haljinu tokom skeniranja.

Razgovarajte sa svojim ljekarom o svim vašim zdravstvenim stanjima prije testa. Naprimjer, recite svom ljekaru ako:

·    Jeste ili biste mogli biti trudni

·    Alergični ste na bilo koji lijek

·    Imate dijabetes

·    Uzimate metformin

·    Dojite

·    Postajete nervozni u skučenim prostorima. Možda će vam trebati lijek koji će vam pomoći da se opustite.

Oporavak

Kada se CT skeniranje završi, možete nastaviti normalne aktivnosti. Ako ste imali intravenski kontrast, trebali biste popiti najmanje osam čaša vode tokom dana kako biste pomogli izbacivanju kontrasta iz vašeg tijela. Vaš ljekar će dobiti rezultate u roku od 48 sati.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

CT toraksa nativno

Prihvaćam uslove korištenja