Skip to main content
radiologija

CT angiografija plućnih arterija sa kontrastom

Pretražite

Uvod

CT plućna angiografija (ili CTPA) je CT skeniranje kojim se traže krvni ugrušci u plućima (također poznato kao plućna embolija ili PE). CT plućna angiografija snima krvne sudove koji idu od srca do pluća (plućne arterije).

Tokom testa boja će biti ubrizgana u venu na Vašoj ruci koja putuje do Vaših plućnih arterija. Ova boja čini da arterije izgledaju svijetle i bijele na slikama skeniranja. Vaš ljekar tada može vidjeti da li ima blokada ili krvnih ugrušaka.

Šta je CT angiografija plućnih arterija s kontrastom?

CT angiografija je vrsta medicinskog testa koji kombinira CT skeniranje sa injekcijom posebne boje za dobijanje slika krvnih sudova i tkiva u dijelu Vašeg tijela. Boja se ubrizgava kroz intravensku (IV) liniju koja počinje u Vašoj ruci ili šaci.

Kompjuterizirano tomografsko skeniranje ili CT skeniranje je vrsta rendgena koji koristi kompjuter da napravi slike poprečnog presjeka Vašeg tijela. Boja koja se ubrizgava za izvođenje CT angiografije naziva se kontrastnim materijalom jer "osvjetljava" krvne sudove i tkiva koja se proučavaju.

Ko su kandidati za CT angiografiju?

Ovaj medicinski test će vam možda trebati ako imate abnormalnost koja uključuje krvne sudove Vaših pluća. Zdravstveni radnici mogu koristiti informacije iz ovog testa kako bi saznali više o Vašem stanju i odlučili koji je najbolji način liječenja. Neki razlozi za CT angiografiju uključuju:

·    pronalaženje aneurizme (krvni sud koji je povećan i može biti u opasnosti od pucanja)

·    pronalaženje krvnih sudova koji su suženi usljed ateroskleroze (masni materijal koji stvara plakove na zidovima arterija)

·    identifikaciju krvnih sudova oštećenih ozljedom

·    pronalazak krvnih ugrušaka koji su se možda formirali u venama vaših nogu i otputovali u pluća

·    procjenu tumora koji se hrani krvnim sudovima.

Podaci iz CT angiografije mogu pomoći u prevenciji moždanog ili srčanog udara. Ova vrsta testa također može pomoći Vašem ljekaru da planira liječenje. Vaš ljekar može imati druge razloge za naručivanje ovog testa.

Izvođenje

Prije ili na dan postupka od Vas će se možda tražiti da popunite upitnik kako biste osigurali svoju sigurnost tokom ove procedure. Medicinska sestra ili tehnolog će uvesti intravenski (IV) kateter u venu, obično u Vašoj ruci ili šaci. Rijetko, mala količina krvi se povlači kroz kateter ili štapić za prst da bi se testirala funkcija bubrega.

·    Tehnolog počinje tako što Vas postavlja na sto za CT pregled, obično ležeći ravno na leđima. Oni mogu koristiti trake i jastuke kako bi Vam pomogli da zadržite ispravan položaj i da ostanete mirni tokom ispita.

·    Automatska pumpa za ubrizgavanje spojena na IV će ubrizgati kontrastni materijal određenom brzinom. U nekim slučajevima, posebno kod djece i pacijenata s krhkim i malim venama, kontrast se može ubrizgati ručno pomoću šprice. Tokom skeniranja sto se postavlja na početnu tačku snimanja, a zatim će se kretati kroz otvor mašine dok se vrši stvarno CT skeniranje. Jedno skeniranje traje otprilike jednu do dvije minute, ali može biti potrebno više skeniranja.

·    Tokom CT angiografije srca elektrokardiogramske (EKG) elektrode (ljepljive zakrpe) će biti postavljene na Vaša prsa kako bi se sinhroniziralo CT skeniranje s otkucajima Vašeg srca. Ako Vam srce kuca prebrzo, može se privremeno usporiti uz pomoć lijekova kako biste dobili jasne slike srca. Ako primate lijekove za kontrolu otkucaja srca, bit ćete pažljivo praćeni tokom i nakon procedure.

·    Tehnolog Vas može zamoliti da zadržite dah tokom skeniranja. Svaki pokret, uključujući disanje i pokrete tijela, može dovesti do artefakata na slikama. Ovaj gubitak kvaliteta slike može ličiti na zamućenje koje se vidi na fotografiji snimljenoj na objektu u pokretu.

·    Povremeno je potrebna sedacija kako bi djeca ostala mirna tokom skeniranja. Vaš ljekar će Vam pomoći da utvrdite da li je potrebna sedacija i, ako jeste, organizirat će je. Priprema za sedaciju može uključivati ne jedenje i piće nekoliko sati prije pregleda kako bi se spriječile komplikacije. Također može biti potrebno produženo pažljivo praćenje nakon skeniranja, sve dok lijek koji se koristi za sedaciju ne prestane.

·   Kada se pregled završi, tehnolog će Vas zamoliti da sačekate dok ne potvrde da su slike dovoljno visokog kvaliteta za tačnu interpretaciju radiologa.

·    Nakon pregleda tehnolog će ukloniti intravenski kateter i postaviti zavoj na mjesto uboda igle.

Cijeli pregled CT angiografije može biti gotov za nekoliko sekundi. Međutim, stvarno vrijeme u prostoriji za skener može biti duže, jer će tehnolog morati da Vas pravilno pozicionira na stolu, provjeri postavljanje IV linije, izvrši preliminarnu sliku i podesi postavke skenera i kontrastne pumpe za ubrizgavanje na osnovu dio tijela koji se snima.

Za djecu i odrasle reproduktivne dobi primijenjena doza zračenja za CT skeniranje je onoliko niska koliko je razumno moguće postići korištenjem mjera smanjenja doze.

Rizici

Vaš ljekar poznaje rizike CT angiografije i savjetovat će Vas da li koristi nadmašuju svaki mogući rizik.

Angiogrami se obično ne preporučuju u ranoj trudnoći ili osobama sa poznatom bubrežnom bolešću, ali povremeno mogu biti neophodne.

Mogući rizici uključuju:

·    Mala količina zračenja. Količina zračenja kojoj ste izloženi zavisi od broja snimljenih slika i dijela tijela koji se ispituje.

·    Izuzetno mala šansa da biste dugoročno mogli razviti rak od zračenja.

·    Alergijska reakcija na boju. Možete imati mučninu (mučninu), kihanje, povraćanje, svrab, koprivnjaču i vrtoglavicu. Mogu se javiti ozbiljnije reakcije, ali su vrlo rijetke.

·    Infekcija, krvarenje ili povreda na mjestu injekcije.

·    Ako imate bilo kakve alergije, recite CT osoblju ili doktoru radiologije.

·    Ako ste uopće zabrinuti u vezi sa rizicima, razgovarajte sa svojim ljekarom prije pregleda.

Priprema za pregled

Nosite udobnu, široku odjeću. Možda ćete se morati presvuči u haljinu za proceduru.

Metalni predmeti, uključujući nakit, naočale, proteze i ukosnice, mogu utjecati na CT slike. Ostavite ih kod kuće ili ih uklonite prije ispita. Neki CT pregledi će od Vas zahtijevati uklanjanje slušnih pomagala i uklonjivih zubnih radova. Žene će morati ukloniti grudnjake koji sadrže metalnu žicu. Možda ćete morati ukloniti sve pirsinge, ako je moguće.

Vaš ljekar može da Vam dati uputu da ne jedete i ne pijete ništa nekoliko sati prije vašeg pregleda ako će se koristiti kontrastni materijal. Obavijestite svog ljekara o svim lijekovima koje uzimate i ako imate alergije. Ako imate poznatu alergiju na kontrastni materijal, Vaš ljekar može propisati lijekove (obično steroide) kako bi se smanjio rizik od alergijske reakcije. Kako biste izbjegli nepotrebna odlaganja, obratite se svom ljekaru mnogo prije datuma Vašeg pregleda.

Također obavijestite svog ljekara o svim nedavnim bolestima ili drugim zdravstvenim stanjima i da li imate historiju srčanih bolesti, astme, dijabetesa, bolesti bubrega ili problema sa štitnom žlijezdom. Bilo koje od ovih stanja može povećati rizik od neželjenog efekta.

Ako dojite u vrijeme pregleda, pitajte svog ljekara kako dalje postupiti. Može pomoći ispumpavanje majčinog mlijeka prije vremena. Držite ga pri ruci za upotrebu dok se sav kontrastni materijal ne očisti iz Vašeg tijela (oko 24 sata nakon testa).

Oporavak

Nakon CT angiografije:

·    Osoblje će morati izvaditi iglu ako je još u Vašoj ruci.

·    Osoblje će Vam dati posebne upute.

·    Boja će izaći iz Vašeg tijela u urinu. Nećete ga primijetiti jer je bezbojan.

·    Pijte puno tečnosti kako biste se riješili kontrasta.

Količina vremena koje vam je potrebno da dobijete rezultate razlikovat će se ovisno o tome gdje ćete obaviti skeniranje. Doktor radiologije će pogledati slike i napisati izvještaj. Slike mogu biti na filmovima ili na CD-u.

Pitajte da li trebate sačekati da napravite slike i javite se sa sobom ili će biti poslane Vašem ljekaru.

Vaš ljekar će morati razgovarati sa vama o izvještaju. Za ovo ćete morati zakazati termin.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

CT angiografija plućnih arterija sa kontrastom

Prihvaćam uslove korištenja